Politik

Feministen som skapade den moderna kvinnan. Jean H Bakers viktiga Margaret Sanger, A Life of Passion

Det är lätt att glömma bort att det var så sent som 1957 som den amerikanska feministen Margaret Sanger och forskaren Walter Pincus framställde det första allmänt tillgängliga p-pillret och förändrade livet för miljarder kvinnor.

Men vem var Margaret Sanger egentligen och varför var hon så intresserad av preventivmedel?

Man behöver inte läsa mycket om Margaret Sanger för att hitta henne inspiration. Hon föddes 1879 som ett av 11 barn. “Hennes mamma dog fyllda 48” medan hennes strängt katolske pappa blev 80. Hennes mamma hade varit gravid hela 18 gånger under sitt 30-åriga äktenskap.

Jean H. Bakers biografi över Margaret Sanger, som jag har bläddrat i är mycket läsvärd. Speciellt för den som är intresserad av dagens USA är boken väldigt viktig, inte nminst för att Margaret Sanger, om hon hade levat idag, hade hängts från närmaste gatstolpe av den extrema Kristna Högern, som Barbara Spindels recension av Jean H. Bakers nyutkomna biografi visar: Margaret Sanger: A Life of Passion

Though she’s been dead for forty-five years, Sanger herself made it into the headlines around the time of the UN announcement,after Republican presidential candidate Herman Cain told Bob Schieffer on Face the Nation that Sanger’s aim in founding the forerunner to Planned Parenthood was “preventing black babies from being born.” Cain’s ill-considered assertion demonstrates the extent to which Sanger’s legacy has been distorted, but one need only turn to the first page of Baker’s fine biography to discover the pervasiveness of such beliefs. Sanger, in addition to sounding prescient early warnings against overpopulation, was a visionary in her advocacy for female sexual autonomy, driving scientific research on a “magic pill” to prevent women from conceiving and exhorting women to enjoy sex whether or not its aim was reproduction.

Kvinnornas kamp för rätten till sin egen kropp är långt ifrån över här i USA där det är allt troligare att abortförbud förr eller senare kommer att införas.

Men Margaret Sanger är också intressant från ett svenskt feministisk perspektiv, där man inte vad jag vet har gett vare sig henne eller de amerikanska kvinnor på 1960-talet som Betty Friedan som även lade grunden för den svenska feminismen, det erkännande de förtjänar. Istället verkar den svenska feminismen framstället som ett renodlat svenskt fenomen. Men jag kan ha fel.

Sanger besökte faktiskt Stockholm på en konferens om överbefolkning och det skulle vara intressant att veta om hon alls är känd i Sverige.

En mycket modig och framsynt kvinna som lade grunden till det moderna USA, men som alltså inte skulle ha vågat leva i dagens USA utan att riskera att mördas på öppen gata. Så radikalt har USA faktiskt förändrats sedan Margaret Sanger dog 1966.

Förhoppningsvis kommer boken att översättas till svenska.

Axplock från den nordiska pressen:

DN.se – Kultur & Nöje – Senaste,SvD – Senaste nytt, Helsingborgs Dagblad: Nyheter, svt.se – SVT Opinion, svt.se – SVT Opinion, mobil.gp.se – NYHETER

[tag]Jean H Baker, Margaret Sanger, A Life of Passion, Feminism i USA, Amerikanska feminister [/tags]

3 thoughts on “Feministen som skapade den moderna kvinnan. Jean H Bakers viktiga Margaret Sanger, A Life of Passion

 1. Jan Wiklund

  Det har ju funnits två kvinnorörelsevågor. Den första, i slutet av 1800-talet, flöt så småningom ut i den generella välfärdspolitiken, under tryck från den fordistiska samhällsmodellen där män förutsattes försörja hemmafruar.

  Den andra vågen inspirerades starkt från USA; den fordistiska modellen var starkast där och mötte starkast och mest vältaligt motstånd. Så Lennart har nog i stort sett rätt i att Friedan m.fl. betydde mycket även i Sverige. Den första vågen var närmast glömd vid den tiden.

 2. Christer W

  Lennart, några namn dyker upp i mitt minne. T.ex. Hedvig Charlotta Nordenflych som levde på 1700-talet. En annan under 1800-talet är Ellen Anckarsvärd. Även Sveriges och första kvinnliga docenten i litteraturhistoria i Norden samt den första kvinnliga läraren vid Lunds universitet – och tillförordnad professor i litteraturhistoria vid Lunds universitet vårterminen 1922, Hilma Borelius.
  Under tidiga 1900-talet kom t.ex. Ellen Key, Kata Dalström m.fl.
  Faktum är att det finns gott om svenska kvinnor som har stridit för kvinnor och barns rättigheter. Att de inte är så kända internationellt sett handlar nog om att de är kvinnor och att svenskan är ett litet språkområde.

  1. Lennart

   Christer, Jan: Tack för intressant information, kände till några av namnen men inte alla. Det skulle onekligen vara intressant att veta om svenska feminister hade något samarbete med Margaret Sanger i samband med att p-pillret släpptes i USA. Jag skulle ha trott att dom skulle kasta sig på första bästa plan till New York. Men jag har aldrig läst något om det.

Comments are closed.