Politik

Hela havet stormar, Microsoft, Intel och Qualcomm och framtidens dator

Windows 8 och dess användargränssnitt.

Den gamla traditionella datorn befinner sig i förändring som aldrig förr. Det har säkert inte undgått någon att Intel nu p[ allvar tar upp kampen mot Apples papperstunna MacBook Air med sitt Ultrabook-koncept. Om ni tänker köpa en ny bärbar dator i år så vänta till sommaren och köp då en Ultrabook, för 2012 kommer att bli Ultrabokens år. Dom finns f.ö. redan i handeln för den som inte kan vänta.

Men det är bara början, för skillnaden mellan bärbara datorer och surfplattor och mobiler i allmänhet håller på att suddas ut. Orsaken är att det förunderligt nog är det brittiska företaget ARM som utvecklar de mikroprocessorer som används av bl.a. Apple och amerikanska Qualcomm, baserat i San Diego här i Kalifornien. Alltså inte Intel här i Silicon Valley, vars mikroprocessorer inte är energisnåla nog för så små prylar.

Men nu, som Ian King skriver i San Francisco Chronicle så håller allt på att ändras i en verklig historisk stor smäll på datormarknaden : Intel, Qualcomm in Vegas mobile-computing standoff

A looming clash between Intel and Qualcomm will take center stage at the Consumer Electronics Show next week in Las Vegas, with both chipmakers seeking to control the future of mobile devices.

Qualcomm Chief Executive Officer Paul Jacobs will demonstrate notebook computers based on his company’s chips on next Tuesday, highlighting a push into an area dominated by Intel. Later that day,

Intel CEO Paul Otellini will take the same stage to announce phones featuring the Santa Clara company’s chips, renewing a decade-long push to get into a market that Qualcomm controls.

Det är Apples ARM-baserade iPad som har övertygat Qualcomm om att man faktiskt kan bygga bärbara datorer med små energisnåla ARM-processorer som kör Windows 8. Något som i sin tur har lett till att Intel att invadera Qualcomms domän med mobiler baserade på Intelprocessorer och Windows 8.

Nu, som Ian King skriver i sin artikel, så råder den en hälsosam skepsis bland experterna om den här strategin kommer att fungera för vare sig Intel eller Qualcomm. Men hur det nu än går med det så kommer den bärbara datorn, surfplattan och mobilen i framtiden på ett eller annat sätt att smälta samman till en enda pryl, eller också kommer vi att få se en helt ny pryl som kommer att ersätta alla tre, hur den nu än kommer att se ut och när det nu kommer att ske.

Och med Microsoft, Intel, Qualcomm och ARM nu alla inblandade i Hela Havet Stormar med mikroprocessorer, operativsystem och miljardbelopp på spel så kommer den här utvecklingen att bli oerhört spännande.

Axplock från den nordiska pressen:

Nyheter – Nyheter,Nyheter,SvD – Mest lästa,ITavisen.no, ITavisen.no, ITavisen.no, ITavisen.no, ITavisen.no

[tags] LinkedIn, Mountain View,Google, Palo Alto, Stanford University, San Jose, Zynga, Twitter, Oracle, Intel, Hewlett-Packard, Apple, Oracle, Cisco,Electronic Arts, Facebook, Nvidia, Symantec, Yahoo, Juniper, AMD, VMWare, EBay, Tesla Motors, Microsoft, Qualcomm, Windows 8[/tags]