Politik

Nu är det allvar, Obamas mål i det kommande storkriget mot Iran

USS Barry avfyrar en Tomahawkmissil av samma sort som kommer att sättas in mot Iran.

Det verkar nu allt mer troligt att president Obama har beslutat sig för att med EU:s hjälp ställa ett ultimatum till regimen i Iran: antingen stoppar ni ert atomprogram eller också anfaller vi.

Problemet som med alla krig är att Obama inte kan vara säker på hur mullorna kommer att reagera. Om Iran stoppar sitt atomprogram så kommer USA, EU och inte minst Israel och Saudi Arabien att ställa ytterligare krav. Iran måste också helt avveckla sitt raketprogram, sin militära forskning, sitt stöd för Hizbollah och för Shiahgrupper i Saudi Arabien och Mellanöstern, man måste införa fria val, sluta förtrycka den gröna demokratirörelsen, osv.

Det är mycket osannolikt att Obama i ett valår kommer att visa mullorna det minsta förbarmande. Och hur som helst så är mullorna väl medvetna om USA:s tidigare omstörtande verksamhet i Iran.

Mullorna kommer att inse att deras enda chans att överleva ligger i att så snabbt som möjligt utveckla en s.k. “smutsig bomb” som på papperet kommer att ge dom en atombomb. Mullorna kan se hur försiktig USA är mot Nordkorea, dom kommer knappast att kapitulera för USA. Det ligger inte i deras natur. Dom är tuffa revolutionärer, beredda att dö för sin övertygelse.

Steven Erlanger skriver i New York Times om hur EU nu sluter upp bakom Obamas Iran-sanktioner: Europe Moves Toward Ban on Iran Oil – NYTimes.com

The threats from Iran, aimed both at the West and at Israel, combined with a recent assessment by the International Atomic Energy Agency that Iran’s nuclear program has a military objective, is becoming an important issue in the American presidential campaign. Republican presidential candidates are urging stronger measures against Iran, including some urging the use of military force, to stop the Islamic government from getting nuclear weaponry and to better protect Israel. Israel itself has warned that time was running out to stop Iran from developing a nuclear weapon, given that Tehran has been moving its enrichment facilities deep into mountains, making it much harder to attack them militarily. Israel has called on the United States and the West to enhance sanctions to a more punishing level in order to get Iran to negotiate seriously and make the development of a nuclear weapon more costly for an economy already suffering from an array of financial and trade sanctions.

Att Netanyahu-regeringen spelar en ledande roll i formuleringen av Obamas Iran-politik kommer knappast som en överraskning.

Simon Jenkins skriver i Guardian om hur Storbritanniens nu stödjer Obamas politik mot Iran:Why is Britain ramping up sanctions against Iran? | Simon Jenkins | Comment is free | The Guardian

This sabre-rattling – in the midst of a recession – is beyond stupid. No one has seriously doubted that Iran’s government, surrounded by nuclear-armed or nuclear-allied powers, would one day seek a similar capability. It is the nature of well-resourced and insecure regimes to find comfort in “the ultimate weapon”. It seems of no account that no war fought by a nuclear power has seen such a weapon even threatened. It was not a factor in Korea, Vietnam, the Falklands, the Caucasus, Kashmir or numerous Middle East conflicts. The one time such weapons were “on the table” was over Cuba in 1962 – and then they probably helped prevent war. Any fool may say, you cannot be too careful. It is the motto of the arms race. Israel has a nuclear capability for that reason, and that is why Iran wants one. A pre-emptive Israeli strike on Iran’s nuclear plants might postpone their work, but make eventual war more likely. I would prefer it if Iran had no such missiles, but that is hardly for Britain to say when it demands “the right” to its own. In this case, what matters is the avoidance of escalation, of the megaphone belligerence that makes some western leaders vulnerable to the “inevitability” of war.

Om nu mullorna vägrar att kapitulera och på allvar börjar bygga atombomb så har Obama enligt den amerikanska pressen lovat Netanyahu att han kommer att anfalla Iran.

Som det ser ut nu så verkar det nästan som om Obama med EU:s hjälp försöka provocera fram ett Iranskt anfall mot den amerikanska femte flottan i persiska golfen. Det kallas för “trailing one’s coat” och är ett välbeprövad sätt för stormakter att provocera fram attacker som man sen kan använda som alibi för ett krig.

Oberoende av om Obama redan har bestämt sig för krig eller inte, så är riskerna för att ett krig nu kommer att bryta ut av misstag överhängande och varken Obama eller EU verkar vara det minsta oroliga eller göra det minsta för att minska riskerna.

När kriget bryter ut, och det ser nu alltmer sannolikt ut, även om Obama inte direkt skulle ha planerat det så, så kommer jublet här i USA att likna det på Odeonsplatz i München den första augusti 1914 där man genom en ren tillfällighet kan se en jublande Adolf Hitler i folkmassan.

Obama må tro att kriget kommer att bli kort och gloriöst, men militärparader och vajande fanor, men om han kände till det minsta om sitt eget lands historia så borde han tänka på vad gamle general Winfield Scott , USA:s mest erfarne officer, svarade när han hörde att alla trodde att det stundande amerikanska inbördeskriget skulle vara över på ett par månader. Den 74:årige general, i dålig hälsa, bara skakade på huvudet och sa att kriget kommer att vara i åratal och kosta hundratusentals amerikaners liv.

Idag är det fredspristagaren Obama som bara en vecka efter det att USA har dragit tillbaks de sista trupperna från Irak nu verkar vara fast besluten att provocera fram ett krig som inte ens George Bush vågade starta.

Det kommer att kosta hundratusentals människors liv och spridas över hela Mellanöstern och ännu längre bort. När Obama en gång har tryckt på avtryckaren så kommer han omedelbart att förlora kontrollen över kriget, som kommer att bli dödsstöten för supermakten USA.

Nu är ingenting givetvis helt säkert i krig, allt handlar om sannolikheter, men jag skulle just nu beräkna sannolikheten att ett krig startar inom ett år till 60-70%. Och när det startar så kommer det antagligen att starta genom en massberäkning.

Länkar:Iran

Axplock från den nordiska pressen:

SvD – Senaste nytt,SvD – Senaste nytt, SvD – Senaste nytt, SvD – Senaste nytt, SvD – Senaste nytt, SvD – Senaste nytt, SvD – Senaste nytt, SvD – Senaste nytt, SvD – Senaste nytt, SvD – Startsidan, svt.se – SVT Opinion, svt.se – SVT Opinion, NyTeknik – Senaste nytt

[tags] Iran, Barack Obama, Breaking News, emonstrations In Iran Iran, Iran Clashes, Iran Demonstrations, Iran Election, Iran Election Video, Iran Police, Iran Riot Video, Iran Violence, Iranian Riots, Iranian Riots Videos, Video Of Demonstrations In Tehran, Violent Clashes In Iran, Vita Huset, White House, World News, Mahmoud Ahmadinejad, Ali Khamenei,Mir-Hossein Mousavi, Basij,2009 Iranian presidential election , Iran , Video , Iran Navy Drills , Iran Strait Of Hormuz , Iran Threatens , Iran Threatens u.s. Navy , Iran Threats , Iran u.s. , Iran u.s. Conflict , Iran u.s. Navy , World News[/tags]

8 thoughts on “Nu är det allvar, Obamas mål i det kommande storkriget mot Iran

 1. Bo Zackrisson

  Iran är ett i grunden fredligt land. Har aldrig militärt angripit något annat land. De vill utveckla civil kärnkraft. Det tycker jag att de ska få göra. Om de håller på att utveckla kärnvapen så är det deras ensak. Länder som är fulltankade med kärnvapen (USA) bör hålla käften i dessa angelägenheter.

 2. Christer W

  H2, det skulle inte förvåna om Iran får mer för sina pengar. Det är ju inte heller så märklig utveckling med tanke på vapenembargot och att us finansierade Iraks anfall på Iran. Iran har ju de facto sett starka skäl för att bygga upp en egen vapenindustri och inte förlita sig på andra leverantörer.
  Irans vapentillverkning är förmodligen en stor nagel i ögat på us och europa och om de börjar sälja vapen så förskjuts maktbalansen än mer.
  Det kanske inte handlar om kärnvapen utan om att slå ut Irans vapenindustri innan den blir en faktor att räkna med. Talet om kärnvapen är kanske samma rökridåer som om de kemiska vapen som US och EU använde mot Irak.

 3. H2

  Christer, Iran har enligt Reuter nästan 4-dubblat sin militära budget sedan 2007
  Denna linken http://www.google.com/publicdata/explore?ds=d5bncppjof8f9_&met_y=ms_mil_xpnd_gd_zs&tdim=true&dl=en&hl=en&q=world+military+spending#ctype=l&strail=false&bcs=d&nselm=h&met_y=ms_mil_xpnd_gd_zs&scale_y=lin&ind_y=false&rdim=country&idim=country:USA:IRN&ifdim=country&tdim=true&hl=en&dl=en hämtar tydligen siffror från världsbanken och menar att det handlade om 2.75% 2008 (jämför USA 4.3% ungefär)
  Räknar jag på 2.75% så spenderar Iran 23 miljarder dvs 300 dollar per skalle
  Motsvarande räkning på USA ger runt 2000 dollar per skalle.
  Oavsett beräkningsgrund är skillnaden enorm.

  Sedan kanske iofs Iran får mer för sina pengar, vad vet jag

 4. Christer W

  År 2007 var Irans militära budget 2,6 % av BNP eller 102 amerikanska dollar per capita, den lägsta siffran bland stater vid Persiska viken.

  Sedan revolutionen har Iran har byggt upp en inhemsk rustningsindustri som producerar egna stridsvagnar, pansarfordon, robotvapen, ubåtar, militära fordon, sjömålsrobotar, radarsystem, helikopter och stridsflygplan för att neutralisera FN:s vapenembargo.

  De senaste åren vapentillkännagivanden från Iran har kretsat kring utvecklingen av robotvapen såsom Hoot, Kowsar, Zelzal, Fateh-110, Shabab-3 och Sajjil och en arsenal av obemannade luftfarkoster.

  Vid en mobilisering kan de väpnade styrkorna uppgå till 1 miljon, till det tillkommer 11 miljoner män och kvinnor som är medlemmar i Basij och kan inkallas vid behov.

 5. H2

  Obama kommer inte att anfalla Iran annat än möjligen i en begränsad attack om exempelvis ett hangarfartyg blir angripet. han kommer hålla sig till retorik och köra vidare på sanktionsspåret.
  Iran kommer också hålla sig till retoriken, väl medvetna om sin militära underlägsenhet

 6. Grimmered

  Man får ha förståelse för att Iran vill skaffa sig en atombomb. Flera andra länder i närheten har bomben, USA, Israel, Pakistan, Indien. Men om Iran skaffar sig bomben skaffar sig fler länder i Mellanöstern bomben: Saudiarabien, Egypten osv. En sådan upprustning kommer knappast att sluta lyckligt. Enda rimliga lösningen är att kräva ett kärnvapenfritt Mellanöstern. Att Israel, Pakistan och Indien avvecklar sina atomvapen, men det kommer inte att hända.

  Bilden på den unge Hitler i folkmassan är mycket omdiskuterad. Troligen är den förfalskad men några bevis finns inte. Hitler skaffade sig troligen inte hitlermustach förrän mot slutet av kriget.
  http://en.wikipedia.org/wiki/File:Hitler_with_other_German_soldiers.jpg
  http://en.wikipedia.org/wiki/Toothbrush_moustache
  http://www.theage.com.au/world/famous-hitler-photograph-declared-a-fake-20101019-16sfv.html

 7. Björn Nilsson

  Massberäkning, vad är det? Miss… kanske?

  Vore man religiös skulle man kunna peka på Obama som Fan själv. Till det yttre en prydlig och vältalande man, men tittar man bakom skalet luktar det svavel och ondska. En rent ondskefull varelse alltså.

Comments are closed.