Politik

PAW Server, imponera på din mamma, kör en webbserver i din pekmobil

Klicka på bilden.

Det är alltid svårt att imponera på morsor. Vad man än gör så når man liksom aldrig upp till deras bästa väninnas odräglige Lilla Göran. Lilla Göran var en sån där typ som alltid fick högsta betyg i allting. En Hubbe Norlen på Luthagen i Uppsala under välfärdssamhällets glansår. Hade det varit idag så hade hela kvarteret givit honom kvartersstryk men det gjorde man inte på den tiden.

Men i brist på annat kan du visa din mamma att du kör en hel webbserver i din pekmobil.

Nu finns det alltid Jante-människor som alltid ska pracka ner på allting. Ja men var är det för vits med att köra en webbserver i mobilen, Lille Göran har ingen webbserver i sin mobil, och titta hur framgångsrik han är säger säker din mamma. I alla fall om hon är som min mamma.

Men inom IT-världen är det viktiga inte vad vi kan göra med något nytt just nu, utan att vi kan göra det överhuvudtaget och att det cool ingenjörskonst. Är det bra kommer vi alltid att kunna hitta någon cool användning av det.

PAW-servern är verkligen helt genialisk. Eftersom Android kommer med sin egen databas, den utmärkta SQLite, och dessutom förunderlig nog har stöd för PHP-språket så kan man skriva riktiga webbapplikationer som man sen kan köra i sin mobil.

PAW-servern får sin IP-adress från närmaste öppna DHCP-server och sen kan datorer liksom även mobiler på samma nätverk se HTML-sidorna på servern.

Givetvis är dagens mobiler inte starka nog för hundratals klienter, men några stycken kan utan tvekan koppla upp sig mot samma server.

Om vi nu tänker oss framåt några år med ständigt starkare mobiler och även surfplattor så är det inte svårt att inte att vi om säg fem år kan gå omkring med allt kraftigare webbservrar i fickan. Vilket är rent fantastiskt.

Man kan tänka sig hur Occupy Wall Street och andra demokratirörelser skulle kunna använda såna här dynamiska servrar.

Axplock från den nordiska pressen:

Debatt – Debatt – hem

[tags]PAW Server , Webbservrar, Webben[/tags]