Politik

USA, landet som var en enda stor parkeringsplats

USA är inte ett land, eller ens ett samhälle, det kan lika gärna beskrivas som en parkeringsplats där människorna är statister.

Så verkar det i alla fall här i den smala natursköna Silicon Valley där man asfalterade över sekelgamla vinodlingar och fruktplanteringar för att skapa gigantiska parkeringsplatser som är stora som Småland och hjälper till förstöra miljön och begränsa bostadsområdena.

Att lägga parkeringsmonstren UNDER affärerna eller i värsta fall bygga parkeringsgarage var inte att tänka på för det kostade pengar och så gjorde man inte i Mellanvästern eller på Östkusten, och det var därifrån som stadsplanerarna kom en gång i tiden.

Michael Kimmelman skriver i New York Times om hur stadsarkitekter nu plötsligt har upptäckta att de bör börja ta parkeringsplatserna på allvar: Taking Parking Lots Seriously, as Public Spaces – NYTimes.com

THERE are said to be at least 105 million and maybe as many as 2 billion parking spaces in the United States. A third of them are in parking lots, those asphalt deserts that we claim to hate but that proliferate for our convenience. One study says we’ve built eight parking spots for every car in the country. Houston is said to have 30 of them per resident. In “Rethinking a Lot,” a new study of parking, due out in March, Eran Ben-Joseph, a professor of urban planning at M.I.T., points out that “in some U.S. cities, parking lots cover more than a third of the land area, becoming the single most salient landscape feature of our built environment.” Absent hard numbers Mr. Ben-Joseph settles on a compromise of 500 million parking spaces in the country, occupying some 3,590 square miles, or an area larger than Delaware and Rhode Island combined. If the correct number is 2 billion, we’re talking about four times that: Connecticut and Vermont.

Här i Silicon Valley har man faktiskt nu börjat lägga parkeringsplatserna UNDER hus och affärer. Men det är först nu de allra senaste åren och då endast för att det inte finns någon fri mark kvar.

Om man konsekvent skulle riva upp alla parkeringsplatser här i området och lägga dom under köpcentrumen eller bygga ut kollektivtrafiken så skulle man säkert få 20% av marken tillbaks.

Axplock från den nordiska pressen:

SvD – Senaste nytt,SvD – Utrikes

[tags] Parkeringsplatser i USA, Parking lots, Parkera i USA, Silicon Valley [/tags]

One thought on “USA, landet som var en enda stor parkeringsplats

Comments are closed.