Politik

Obama på krigsstigen. Öppen utmaning till Khamenei, stänger du Hormuz så anfaller vi

Hangarfartyget USS George H.W. Bush på väg genom Hormuzsundet vid ett tidigare tillfälle

Oron växer nu snabbt i USA över president Obamas helt kompromisslösa och alltmer offensiva politik mot Iran.

Bakgrunden verkar vara ett misstänkt ultimatum från Netanyahu om att antingen stoppar Obama Irans atomprogram eller också så bombar Netanyahu Iran, med amerikanska bunker-bomber som Obama har tidigare har skeppat till Israel, bör tilläggas.

Men att Obama nu väljer att eskalera och direkt och mycket öppet varnar Irans högste ledare Khamenei att om Iran skulle stänga Hormuzsundet så kommer USA att anfalla, är häpnadsväckande och har fått New York Times att oroa sig över Obamas agerande.

New York Times skriver på ledarplats: skriver i om Dangerous Tension With Iran – NYTimes.com

Many officials, experts and commentators increasingly expect some kind of military confrontation. No one should want to see Iran, with its contempt for international law, acquire a nuclear weapon. But a military strike on the nuclear facilities would be a disaster. We don’t know whether any mix of sanctions and inducements could persuade Tehran to abandon its nuclear ambitions. There is another option besides force: negotiations with the United States and other major powers over curbing Iran’s nuclear program in exchange for ending sanctions and diplomatic isolation. Iran’s fractured leadership so far has not committed to serious talks, but President Obama and his allies have not paid enough attention to that alternative.

New York Times’ Elisabeth Bumiller, Eric Schmitt och Thom Shanker skriver om hur den amerikanska flottan är säker på att trots att Iran kan stänga Hornuz så kommer USA snart att kunna sänka hela den iranska flottan: U.S. Warns Top Iran Leader Not to Shut Strait of Hormuz – NYTimes.com

Estimates by naval analysts of how long it could take for American forces to reopen the strait range from a day to several months, but the consensus is that while Iran’s naval forces could inflict damage, they would ultimately be destroyed. ‘Their surface fleet would be at the bottom of the ocean, but they could score a lucky hit,’ said Michael Connell, the director of the Iranian studies program at the Center for Naval Analysis, a research organization for the Navy and Marine Corps. ‘An antiship cruise missile could disable a carrier.’

Det ser onekligen ut som om Obama nu, trots offentliga förnekanden, har gått med på en kampanj av mord av iranska vetenskapsmän och bombattentat inne i Iran, allt för att förhindra att Netanyahu, som sitter med handen på avtryckaren, anfaller.

Obama verkar tro att ett lokalt krig i Hormuz-bukten som han snabbt kan vinna, speciellt om det startas av Iran, är bättre än ett Israeliskt-amerikanskt bombkrig.

Samtidigt skriver Wall Street Journals Jay Solomoni dagens tidning att Iran faktiskt har gått med på att släppa in F.N.:s inspektorer: Iran to Let In U.N. Atomic Inspectors

Iran agreed to host a high-level team of United Nation’s nuclear inspectors later this month, Western diplomats said, a surprise development that could help to curb building tensions with the West.

The diplomats on Thursday said Iran had tentatively agreed to receive a delegation from the United Nation’s International Atomic Energy Agency headed by the agency’s chief weapons inspector, Herman Nackaerts. The diplomats, who are based in Vienna, said the visit was tentatively set for Jan. 28.

Unclear, said the diplomats, was whether Tehran would let the inspectors visit key nuclear sites and interview the Iranian official the U.S. and the U.N. agency believe may head a nuclear-weapons program.

Vilket knappast kommer att tillfredsställa vare sig Netanyahu eller Obama.

Vad som gör att krigsriskerna nu går genom taken är att Obama nu har lyckats få EU på sin sida. Det är ironiskt. Mannen som valdes till USA:s president på löften om förnyelse och förändringar har visat sig vara villig att korsa trösklar som inte ens George Bush var villig att korsa. Som krig mot Iran.

Det bör till sist sägas att USA:S Försvarsminister Leon Panetta klart har sagt att han är emot ett krig mot Iran.

Axplock från den nordiska pressen:

SvD – Senaste nytt,SvD – Senaste nytt, Expressen: Nyheter, VG RSS, VG RSS

Länkar:Iran

[tags] Iran, Barack Obama, Breaking News, emonstrations In Iran Iran, Iran Clashes, Iran Demonstrations, Iran Election, Iran Election Video, Iran Police, Iran Riot Video, Iran Violence, Iranian Riots, Iranian Riots Videos, Video Of Demonstrations In Tehran, Violent Clashes In Iran, Vita Huset, White House, World News, Mahmoud Ahmadinejad, Ali Khamenei,Mir-Hossein Mousavi, Basij,2009 Iranian presidential election Hormuz, [/tags]

9 thoughts on “Obama på krigsstigen. Öppen utmaning till Khamenei, stänger du Hormuz så anfaller vi

 1. roger

  Lennart: Du missar den första och rödaste linjen av dem alla. Den som nästan hela världen inklusive Iran har satt upp: INGEN KÄRNVAPENUTVECKLING. Fredlig kärnkraft är okej och skall inspekteras av IAEA, detta har Iran skrivit under på. Nu har de dock börjat vägra inspektörer inträde i landet.

  Iran gick över linjen först. Den fetaste, rödaste linjen av dem alla. De kan inte bli förvånade om det får konsekvenser.

  “Per: Tack för kommentar! Det som slår mig är att Obama liksom Israel nu talar mycket om “Röda Linjer” som Iran inte för korsa, och det är givetvis helt OK. Alla stater har sina nationella intressen som man vill bevaka. Men då måste man också själva inse att även Iran har röda linjer som man själva inte får korsa. Men det verkar Obama strunta i.
  Irans röda linje är om USA inför ett oljeembargo, något som kommer att få förödande konsekvenser för den iranska ekonomin.
  Det är en röd linje.”

 2. Peter Andersson

  Att Obama låter höknäbben ljuda handlar väl ändå mest om att det är valår på hemmaplan. Hans egen omvalskampanj har kanske inte startat officiellt, men eftersom republikanernas valprocedur är igång så är naturligtvis hans egen motkampanj igång inofficiellt och han har väl all anledning framstå som en hök nu för att motverka alla påstående om motsatsen från Romney & Co.

 3. Jonas

  “Denna fega terror handling, vars förövare och plottrar kommer aldrig att våga erkänna sina smutsiga och avskyvärda brott eller ta ansvar för det, har utförts av planering eller stöd av CIA och Mossad [spion] tjänster, liksom alla andra brott av det nätverk av internationella statsterrorism, “sade Ayatollah Khamenei sent på torsdagen i en kondoleanser på döden av Mostafa Ahmadi Roshan. mordförsöket visar att “den globala arrogansen spetsen av USA och sionismen har nått ett dödläge i konfrontation med fastställda, fromma, och progressiv nation av islamiska Iran, “ledaren till. Ayatollah Khamenei fortsatte med att säga att Irans snabba vetenskapliga framsteg är inte beroende av individer utan är en “historisk rörelse” och uppstår från de “osårbara nationella lösa “iranier. insisterar på att den iranska nationen kommer att fortsätta på sin väg med beslutsamhet, påpekade ledaren att iranierna inte förbise brottet och aldrig sluta insatser för att ställa förövarna och dem bakom mordet inför rätta. Den 11 januari, en okänd motorcyklist bifogade en magnetisk bomb till vetenskapsmannen bil nära en skola byggnad Allameh Tabatabaei universitetet i Teheran. Ahmadi Roshan blev omedelbart dödad och hans chaufför, som hade skadorna dog några timmar senare på sjukhus. Ahmadi Roshan, en Sharif University of Technology kemiteknik examen och vice direktören för marknadsföring vid Irans Natanz kärntekniska anläggningar, dödades omedelbart och hans Föraren, som hade ihållande skadar, avled några timmar senare på sjukhus. De senaste terrorattacken kommer som Iran har nått en överenskommelse med P5 +1 – Storbritannien, Kina, Frankrike, Ryssland och USA samt Tyskland – att förhandla med Turkiet. USA, Israel och deras allierade anklagar Iran för att föra en militärt kärnvapenprogram och har använt detta påstående som en förevändning att gunga FN: s säkerhetsråd att införa fyra rundor av sanktioner mot Iran. Baserat på dessa anklagelser, de har också upprepade gånger hotade Teheran med “alternativ” för en militär attack. Detta medan i november 2011, några av USA: s presidentkandidater efterlyst genomföra hemliga operationer från mörda iranska kärnfysiker att lansera en militär attack mot Iran samt sabotera Teherans nukleära programmet. Det kräver att mord inte är sysslolös hot som ett antal iranska vetenskapsmän har mördats under de senaste åren. Professor Majid Shahriari och professor Masoud Ali Mohammadi är bland offren för dessa terrordåd. Den 29 november 2010 var Shahriari och Fereydoun Abbasi måltavla för terroristattacker, Shahriari dödades omedelbart och Dr Abbasi, nuvarande chef för Irans atom Energi Organisation, bara skadorna. Iran säger att den FN-resolution 1747 som antogs mot Teheran i mars 2007, hänvisas till Abbasi namn som en “kärnfysikern,” förövarna var i stånd att spåra deras offer. Enligt rapporter hade Ahmadi Roshan nyligen träffat Internationella atomenergiorganet (IAEA) inspektörer, vilket indikerar att IAEA har läckt information om Irans kärntekniska anläggningar och forskare.

 4. Per A.

  “Irans röda linje är om USA inför ett oljeembargo, något som kommer att få förödande konsekvenser för den iranska ekonomin.”

  Av det lilla jag begriper av hur internationell oljehandel fungerar, så skulle ett sådant embargo vara ett kraftfullt slag i luften så länge någon överhuvudtaget handlar med iransk olja.

  Då oljan väl är ombord på en tanker, eller i ett raffinaderi, så är den tämligen anonym, och kan sedan handlas vidare mellan olika figurer i oljebranchen.

  Vad jag vet så har både ryssarna och kineserna sagt att man inte är det minsta intresserade av ett embargo.

  1. Lennart

   Per: Ja det är frågan. Som jag förstår det så kommer den amerikanska flottan att stoppa de fartyg som försöker bryta blockaden genom Hormuz-sundet. Samtidigt införs en blockad mot alla banker som handlar med Iransk olja. Iran kan smuggla ut olja till Ryssland, Pakistan mm och därifrån till Kina, men då till lägre pris, vilket kommer att slå hårt mot ekonomin.

   Obama verkar vara övertygad om att om att han kan tvinga mullorna att kapitulera, men det tror jag inte är möjligt. Det viktiga är hur som helst vad Obama gör om mullorna inte kapitulerar. Det enda vettiga svar är att då måste han förr eller senare gripa till vapen.

 5. Per A.

  “Men att Obama nu väljer att eskalera och direkt och mycket öppet varnar Irans högste ledare Khamenei att om Iran skulle stänga Hormuzsundet så kommer USA att anfalla, är häpnadsväckande och har fått New York Times att oroa sig över Obamas agerande.”

  Det är inte häpnadsväckande alls, utan Obama fortsätter bara att uppehålla en amerikansk policy som är åtminstone femtio år gammal. Freedom of the seas och freedom of navigation har varit hörnstenar i den amerikanska utrikespolitiken väldigt länge, och man har mer än en gång havdat sin rätt med vapenmakt.

  Det kan vara värt att notera att Hormuzsundet är internationellt vatten, och om Iran skulle försöka stänga sundet eller förklara sundet i blockad, så är vad jag förstår det i sig en krigshandling.

  1. Lennart

   Per: Tack för kommentar! Det som slår mig är att Obama liksom Israel nu talar mycket om “Röda Linjer” som Iran inte för korsa, och det är givetvis helt OK. Alla stater har sina nationella intressen som man vill bevaka. Men då måste man också själva inse att även Iran har röda linjer som man själva inte får korsa. Men det verkar Obama strunta i.
   Irans röda linje är om USA inför ett oljeembargo, något som kommer att få förödande konsekvenser för den iranska ekonomin.

   Det är en röd linje. Det är givetvis helt OK för USA och EU att försöka störta mullorna, dom är högst otrevliga och Iran skulle bli ett betydligt bättre land utan dom.
   Men då blir det också krig. Och ännu ett storkrig i Mellanöstern är inte bra för någon, allra minst USA och den amerikanska ekonomin.

 6. Nisse

  Det är klart att Obama behöver ett litet krig för att bli omvald. Det är ju tradition. Sen skapar man ju möjlighet för raska entrepenörer att hjälpa till med “återuppbyggnaden” när det hela är över. Alltså en ren win-win situation för alla relevant inblandade aktörer.

  1. Lennart

   Nisse: Det kanske man skulle tro men det tror jag inte alls på. Ett krig mot Iran skulle få förödande konsekvenser för USA-ekonomin och Obamas enda chans att bli återvald är genom en ekonomisk uppgång. Istället tror jag att det här helt och hållet handlar om att Netanyahu nu driver Obama framför sig med hot om ett Israeliskt bombanfall mot Iran och att Obama försöker göra allt för att förhala och förhindra ett sådant anfall, som skulle dra in USA på Israels sida.

   Det är därför som Obama kan ha givit grönt ljus för ett amerikanskt samarbete med Saudi Arabien, EU och Israel om mord på iranska vetenskapsmän, Stuxnetattacken mm.
   Allt för att förhindra att Netanyahu ger order om ett anfall mot Iran som Kongressen skulle tvinga Obama att stödja.

Comments are closed.