Politik

Silicon Valleys NewME Accelerator, en modell för svenska invandrarentreprenörer?

Klicka på bilden.

Jag har skrivit en hel del om alla nya s.k. acceleratorer eller inkubatorer, “äggkläckare” som hjälper entreprenörer ta de första stapplande stegen med sina startupföretag, mot en andel i företaget. Det här har blivit big business här i Silicon Valley och över hela den amerikanska IT-marknaden, som nu har spridit sig till Seattle, Austin, Chicago, Boston och nu även till New York.

NewMe Accelerator är unik så tillvida att den uteslutande riktar sig till minoriteter, en grupp entreprenörer som vanligt inte direkt är överrepresenterade i Silicon Valley.

TechCrunchs Eric Eldon skriver om New Me Accelerator: NewME Accelerator Adds Andreessen Horowitz As Sponsor, Plus New Tech Mentors

The program, operating out of San Francisco this year, describes itself as “a residential technology start-up accelerator/incubator for businesses that are led by under-represented minorities in the technology industry.” Its first class from last year is off to a good start (check out Alexia’s coverage of its Demo Day for more details). Although the program didn’t provide seed money, its first ten companies have collectively raised more than $600,000.

Acceletatorerna som kan liknas vid enzymer inom biologin har blivit enormt framgångsrika de senaste två åren och har blivit en grundpelare i dagens IT-samhällle.

Orsaken till den här utvecklingen är att startupföretagen idag börjar med en handfull personer, inte fler, och tack vare dagens Öppna Kod-produkter, datormolnen och inte minst den mobila webben där man kan packetare en hel produkt som en app, så är utvecklingskostnaderna en bråkdel av vad dom var vid millennieskiftet.

Utan sådana tjänster är det svårt att se hur EU och Sverige, och för den delen Kina, kan tävla med den amerikanska IT-industrin på lika villkor.

Axplock från den nordiska pressen:

SvD – Senaste nytt,ITavisen.no, mobil.gp.se – NYHETER

[tags]Silicon Valley, NewME Accelerator i Silicon Valley, IT-entreprenörer, Startupföretag [/tags]

One thought on “Silicon Valleys NewME Accelerator, en modell för svenska invandrarentreprenörer?

 1. roger

  Det är inte direkt fint att vara entreprenör i Sverige, du skall tillhöra ett kollektiv.
  Den oflexibla svenska arbetsmarknaden gör att ingen vågar chansa att säga upp sig från sin fasta trygga anställning för att starta eget.
  Att starta eget är fortfarande förenat med alldeles för mycket risk. Har blivit bättre men vi har nog fortfarande långt kvar.
  Nu talar jag inte specifikt om IT utan generellt.

  Vill minnas att Johan Staël von Holstein startade någon inkubator, fast fan vet om den inte gick omkull, sådana där nymodigheter klarar vi inte av.

Comments are closed.