Politik

Och nu, regelrätt amerikansk mobilisering för krig mot Iran

Klicka på CVN-70 USS Carl Vinson.

Watch what we do not what we say sade en gång Richard Nixon och det är en av grundvalarna när man sysslar med underrättelseverksamhet. Strunta i vad politiker och militärer säger och fokusera på vilka militära och politiska drag de gör på schackbrädet.

Och där vet vi nu att president Obama har beordrat ett andra hangarfartyg, CVN-70 USS Carl Vinson till området kring Persiska Viken, där man redan har CVN-74 USS John Stennis.

Och för den som inte har koll på de amerikanska hangarfartygen så är det just genom att samla två hangarfartyg med de åtföljande eskortfartygen som USA demonstrerar att man är beredd att gå i krig. Varje hangarfartyg med dess eskortfartyg och marinsoldater är egentligen en hel flotta som är större och mäktigare än hela den svenska flottan.

Samtidigt flyger USA:s nytillträdde generalstabschef till Israel i veckan och Wall Street Journal rapporterar att USA har skeppat vapen till sina allierade i persiska golfen.

Mobiliseringen är alltså i det närmaste slutförd, OM Obama beslutar sig för att trycka på knappen. Låt oss återkomma till det längre ner i artikeln.

Adam Entous,julian E. Barnes och Jay Solomon skriver i om mobiliseringen mot Iran: U.S. Warns Israel Against Iran Strike – WSJ.com

U.S. defense leaders are increasingly concerned that Israel is preparing to take military action against Iran, over U.S. objections, and have stepped up contingency planning to safeguard U.S. facilities in the region in case of a conflict.

Iranians on Friday carried the flag-draped coffin of Mostafa Ahmadi Roshan, a scientist working in Iran’s nuclear sector assassinated in Tehran. President Barack Obama, Defense Secretary Leon Panetta and other top officials have delivered a string of private messages to Israeli leaders warning about the dire consequences of a strike.

The U.S. wants Israel to give more time for the effects of sanctions and other measures intended to force Iran to abandon its perceived efforts to build nuclear weapons. Stepping up the pressure, Mr. Obama spoke by telephone on Thursday with Israeli Prime Minister Benjamin Netanyahu, and U.S. Gen. Martin Dempsey, chairman of the Joint Chiefs of Staff, will meet with Israeli military officials in Tel Aviv next week. The high-stakes planning and diplomacy comes as U.S. officials warn Tehran, including through what administration officials described Friday as direct messages to Iran’s leaders, against provocative actions.

I en annan ögonblicksbild från bakom förlåten så skriver Barack Ravid i Israeliska Haaretz om an artikel i amerikanska Foreign Affairs, som jag inte hittar på nätet, hur israeliska Mossad utrustade med amerikanska pass har rekryterat agenter från Pakistan för att utföra terrordåd inne i Iran : ‘Israeli Mossad agents posed as CIA spies to recruit terrorists to fight against Iran’ – Haaretz Daily Newspaper | Israel News

Israeli Mossad agents posed as CIA officers in order to recruit members of a Pakistani terror group to carry out assassinations and attacks against the regime in Iran, Foreign Policy revealed on Friday, quoting U.S. intelligence memos. Foreign Policy’s Mark Perry reported that the Mossad operation was carried out in 2007-2008, behind the back of the U.S. government, and infuriated then U.S. President George W. Bush. Perry quotes a number of American intelligence officials and claims that the Mossad agents used American dollars and U.S. passports to pose as CIA spies to try to recruit members of Jundallah, a Pakistan-based Sunni extremist organization that has carried out a series of attacks in Iran and assassinations of government officials.

Vi vet också att Pentagon, från försvarsminister Leon Panetta och ner till de ledande generalerna är emot ett krig mot Iran.

Obama har utmanövrerats av Israels premiärminister Binjamin Netanyahu som driver honom framför sig genom att hota om ett israeliskt bombkrig mot Iran, med amerikanska vapen f.ö. Så Obama kan mycket väl ha tvingats att gå med på mord på iranska vetenskapsmän, stuxnetangrepp, en fullskalig amerikansk mobilisering och liknande, allt för att få Netanyahu att vila på hanen.

Två frågor inställer sig. Vad sker om den iranska regeringen vägrar att kapitulera?

Josh Rogers skriver på Foreign Policy att den amerikanska superhöken Joe Lieberman är övertygad om att i så fall kommer Obama att beordra det amerikanska flygvapnet att bomba Iran. Lieberman: Obama would attack Iran if necessary

Over the New Year’s break, Lieberman visited Israel, Iraq, Tunisia, and Libya, and he said Iran was the number one concern of leaders in the region. In previous meetings, Israeli officials had focused almost entirely on U.S. red lines and their concern over whether Obama would really attack Iran if push came to shove, emphasizing that Israel would attack if the United States doesn’t. But now the Israeli government seems more willing to let the sanctions strategy run its course, Lieberman said. Israeli Prime Minister Benjamin Netanyahu said in an interview this week that Iran is beginning to show signs of cracking under the international sanctions regime.

Det viktiga med uppladdningen mot Iran är att Obama nu har överlåtit sin Mellanösternpolitik till Israels Netanyahu. Och att supermakten USA inte längre är i stånd att föra sin egen självständiga utrikespolitik noteras med stor uppmärksamhet i Beijing och andra huvudstäder. En supermakt som beter sig på det sättet kommer inte att förbli en superakt speciellt länge till.

Faran med Obamas uppladdning mot Iran är att han kan tvingas att anfalla om han inte först kan tvinga Mullorna att kapitulera inför sanktioner och terrorkrig. För även Iran har “röda linjer”.

Att Iran nu återigen har bjudit in FN-observatörer kommer knappast att blidka vare sig Netanyahu eller de krigslystna amerikanska republikanerna. Och Obama måste nu successivt öka trycket, vilket ökar riskerna till krig. Och eftersom de flesta krig startar av misstag så har Obama bara sig själv att skylla om han nu tvingas in i ett katastrofalt krig mot Iran.

Vore Obama statsman, som han sannerligen inte är, så borde han lägga fram ett förslag om att göra hela Mellanöstern till en kärnvapenfri zon.

Axplock från den nordiska pressen:

Nyheter – Nyheter,
SvD – Senaste nytt, SvD – Senaste nytt, SvD – Senaste nytt, SvD – Utrikes, SvD – Utrikes, SvD – Utrikes

Länkar:Iran

[tags] Iran, Barack Obama, Breaking News, emonstrations In Iran Iran, Iran Clashes, Iran Demonstrations, Iran Election, Iran Election Video, Iran Police, Iran Riot Video, Iran Violence, Iranian Riots, Iranian Riots Videos, Video Of Demonstrations In Tehran, Violent Clashes In Iran, Vita Huset, White House, World News, Mahmoud Ahmadinejad, Ali Khamenei,Mir-Hossein Mousavi, Basij,2009 Iranian presidential election ,Obama Iran [/tags]

One thought on “Och nu, regelrätt amerikansk mobilisering för krig mot Iran

  1. Jonas

    Usa är uppbyggd genom terror och förtryck,
    Det är deras metod att göra framgångar.
    det gick lite illa för de i afganistan och irak men den här gången kommer de att gå under i persiska viken, och detta för alla som vill följa med Usa

Comments are closed.