Politik

Släpp ingen jävel över bron, Folkpartiet, Palestina, Channa Maayan, och den arabiska våren

Precis som Sovjetunionen och det kommunistiska Östeuropa skulle existera i all oändlighet för det hade Lenin och Marx sagt, så skulle eländet och förtrycket i Mellanöstern också det fortsätta i alla tider, eftersom muslimerna uppenbarligen inte var mogna för demokrati och frihet.

Så när den arabiska våren kom så kom den mycket olägligt inte bara för ett stort antal diktatorer och deras korgossar utan även för Netanyahu-regeringen, den amerikanska Kristna Högern och det svenska Folkpartiet.

En i sanning ohelig och rätt udda allians av anti-demokrater som alla hade det gemensamt att man inte under några som helst omständigheter ville se att ockupationen av Palestina skulle lyftas eller att de snabbt utökade bosättningarna skulle upphöra. Det är skillnad på murar och murar som Jan Björklund säkert skulle säga om någon skulle bry sig om att fråga honom varför han nu stöder den palestinska muren när han inte stödde Berlinmuren.

Så när Centerns Kerstin Lundgren nu går ut med en artikel på DN debatt om att Sverige bör erkänna Palestina så vänder sig inte bara Maud Olofsson i sin grav, Folkpartiet och KD skyndar sig att stämma i bäcken så att bosättningarna kan fortsätta och Palestinierna inte kan söka skydd i skugga av FN-skrapan. Ut i solljuset med er så att vi kan se er och hålla koll på er: Tiden inne för Sverige att erkänna Palestina som stat – DN.SE

Det faktum att fredsprocessen pågått under så lång tid utan en lösning visar att dagens situation inte ger avgörande förutsättningar för fred. Under årtionden förhandlar en icke-stat med en stat som sedan mer än 40 år ockuperar det område som i allt väsentligt utgör förutsättningen för en livskraftig palestinsk stat. 1988 sökte PLO (Palestinian Liberation Organization) genom en palestinsk självständighetsförklaring nå internationellt erkännande. Sedan dess har runt 125 stater avgett separata erkännanden. Det har inte heller inneburit fred. Det finns i dag ingen snar lösning i sikte oavsett erkännande eller inte.

Kerstin Lundgrens artikel är rätt intressant, hon talar om en “fredsprocess” när andra skulle tala om en krigsprocess. Men kör för det.

Samtidigt med Kersin Lundgrens artikel så skriver Ethan Bronner och Isabel Kershner i New York Times om de ultraortodoxa som nu alltmer dominerar det israeliska samhället: Israel Faces Crisis Over Role of Ultra-Orthodox in Society – NYTimes.com

The professor, Channa Maayan, knew that the acting health minister, who is ultra-Orthodox, and other religious people would be in attendance. So she wore a long-sleeve top and a long skirt. But that was hardly enough.

Not only did Dr. Maayan and her husband have to sit separately, as men and women were segregated at the event, but she was instructed that a male colleague would have to accept the award for her because women were not permitted on stage.

Though shocked that this was happening at a government ceremony, Dr. Maayan bit her tongue. But others have not, and her story is entering the pantheon of secular anger building as a battle rages in Israel for control of the public space between the strictly religious and everyone else.

Man skulle ha trott att Folkpartiet, som en gång sade sig vara liberalt skulle reagera på att det öppna samhället i Israel nu hotas av ultrarortodoxa och där Channa Maayan, en kvinnlig professor inte längre har rätt att acceptera ett pris eftersom hon är kvinna.

Jag vet inte hur det är inom Folkpartiet idag, man kanske måste göra honnör när Rottingmajoren Jan Björklund kommer in i rummet och kanske kvinnorna med Birgitta Ohlsson och Cecilia Wikström i spetsen hänvisas till någon garderob av Björklunds säkerhetsvakter.

Men medge att det är det är rätt ironiskt att ett parti som kallas sig liberalt acceptera såna politiska grupperingar.

Axplock från den nordiska pressen:

Nyheter – Nyheter,Nyheter – Nyheter, Nyheter – Nyheter, SvD – Senaste nytt, SvD – Senaste nytt, SvD – Startsidan,

[tags] Israel, Västbanken, Palestina, Gaza, Benjamin Netanyahu, Budrus , Israeli-Palestinian Conflict , Nonviolence , Palestine , West Bank , World News, Salam Fayyad, Mahmoud Abbas, Palestinamuren, Israelmuren, Israels barriär på Västbanken, Avigdor Lieberman, Tzipi Livni , Obama Mellanöstern, Fred Mellanöstern, Channa Maayan,[/tags]

2 thoughts on “Släpp ingen jävel över bron, Folkpartiet, Palestina, Channa Maayan, och den arabiska våren

  1. Jerry

    Tiden var mogen för Arabisk stat (Palestina) i Palestinamandatet efter att Britterna lämnade området, men det tackade araberna med ett anfallskrig mot det nybildade staten Israel.

  2. Jan Wiklund

    Ja vad begär man? Har dom en gång ställt upp och hurrat för etnisk rensning är det bara att fortsätta in i bleka helvete. Att säga att man hade fel är ju det enda som är totalt förbjudet i den svenska politiken.

Comments are closed.