Politik

CIA:s skakande rapport om USA:s läge i Afghanistan, Iran: Obama vilar på hanen, lik-kissande marinsoldater

USS Bataan (LHD 5) i Hormuz-sundet i oktober.

Ett atal viktiga telegram, om man fortfarande kan tala om sådana, om USA i Afghanistan och Iran.

Hormuz först: Juan Cole skriver på sin blogg Informed Comment om att Obama verkar ha inställt en viktig militärövning med Israel, ett möjligt tecken på att Obama trots den stora uppladdningen de senastre dagarna, inte vill ha krig mot Iran: Obama warns Israel against Iran Strike, Cancels Joint Military Exercises

the planned joint US-Israeli war games, Austere Challenge 2012, have been cancelled or postponed. The reason for this move has not been made clear by the US. Some are saying that Israel’s budget situation made it impossible to hold the maneuvers now, while others say that Washington became alarmed at what such an exercise might look like at a time of high tensions with Iran in the Straits of Hormuz.

Austere Challenge 2012 was meant to reassure the Israelis about US missile shield technology. That capacity, in turn, was intended to reassure the Israelis that their future was not in doubt, and that they did not need to take desperate measures against Iran immediately

Sen skriver Ken Dilanian och David S. Cloud dagens Los Angeles Times om den djupt skakande underrättelserapporten från de samlade amerikanssa underrättelsetjänsterna , en s.k. National Intelligence Estimate som väger mycket tungt, U.S. intelligence report on Afghanistan sees stalemate – latimes.com

The U.S. intelligence community says in a secret new assessment that the war in Afghanistan is mired in stalemate, and warns that security gains from an increase in American troops have been undercut by pervasive corruption, incompetent governance and Taliban fighters operating from neighboring Pakistan, according to U.S. officials. The sobering judgments, laid out in a classified National Intelligence Estimate completed last month and delivered to the White House, appeared at odds with recent optimistic statements by Pentagon officials and have deepened divisions between U.S. intelligence agencies and American military commanders about progress in the decade-old war.

Hela Pentagon-hierarkien verkar ta avstånd från rapporten som verkar visa att Obamas dumdristiga försök att imitera George Bush och eskalera i Afghanistan inte har lyckats.

Till sist, att medlemmar av en elitenhet i Marinkåren kissar på nyligen dödade Talibaner visar hur disciplinen inom den amerikanska armén nu urholkas, eller kanske hur tiderna har förändrats. Idag rycker amerikanska politiker som Rick Perry på axlarna över en sån bagatell, eftersom det bara gäller Talibaner, och det är osäkert om soldaterna kommer att straffas likskändning, som strider mot Geneve-konventionen.

Det oändliga Kriget Mot Terrorismen håller på att få förödande effekter på USA:s krigsmakt, och det här är långt ifrån det enda fallet av amerikanska övergrepp i Afghanistan och Irak.

Nu betyder det här inte att ett krig mot Iran är undanröjt, bara att Obama verkar ha tagit ett steg tillbaks i sista sekunden. Det faktum att Iran och USA nu också har skickat varandra diplomatiska meddelanden är positivt.

Axplock från den nordiska pressen:

SvD – Senaste nytt,
SvD – Utrikes,SvD – Senaste nytt,
Aftonbladet: Sveriges nyhetskäl,

[tags]Iran, Barack Obama, Breaking News, emonstrations In Iran Iran, Iran Clashes, Iran Demonstrations, Iran Election, Iran Election Video, Iran Police, Iran Riot Video, Iran Violence, Iranian Riots, Iranian Riots Videos, Video Of Demonstrations In Tehran, Violent Clashes In Iran, Vita Huset, White House, World News, Mahmoud Ahmadinejad, Ali Khamenei,Mir-Hossein Mousavi, Basij,2009 Iranian presidential election,Afghanistan, Kriget mot Terrorismen, Pentagon Afghanistan, Obama Afghanistan, USA Afghanistan[/tags]

9 thoughts on “CIA:s skakande rapport om USA:s läge i Afghanistan, Iran: Obama vilar på hanen, lik-kissande marinsoldater

 1. H2

  Som vanligt samma typ av svensk (?) företeelse. Man skall inte kunna kritisera A utan att samtidigt neutralisera genom att kritisera B, C och helst D.

  De där amerikanska soldaterna som ställer sig att pissa på lik har tappat flera spärrar. Förutom själva händelsen så dokumenterar dom sin illgärning och desstuom publicerar dom klippet.
  Att sådant och mycket värre händelser sker beror endast på just KRIG. Förmodligen var dom helt normala människor hemma och under normala omständigheter skulle dom aldrig göra något liknande.

  Detsamma gäller alla som drabbas av jävelskapet krig. Exempelvis spårade civiliserade ex-jugoslaver ut fullständigt och behandlade sina fd vänner på ett vis som jag trodde var otänkbart på 1990-talet. Fundera sedan på alla tusentals våldtäkter och mord som sker i några av afrikas länder men inte dokumenteras. Igen – Det är krig som förändrar och förstör dessa människor.

  En personlig reaktion. Det är vansinnigt förnedrande att ställa sig och pissa på någon, vare sig människan är död eller levande. Men trots allt hade det varit bättre om dom pissat på en levande männsika och låtit honom leva.

  1. Lennart

   H2: Helt rätt och bra sammanfattat. Man undrar hur människor kan vara funtade som är dumma nog att göra nånting som dom borde inse kommer göra att dom åker fast. Om dom sen får något straff återstår att se.

   Men onda människor är ett intressant kapitel. Hannah Arendt skrev om ondskans banalitet efter att ha följt rättegången mot Eichmann. Man vntar sig att onda människor på något sätt ska utstråla ondska, men det gör dom inte. Dom är helt vanliga människor.

   Reinhard Heydrich som var en av upphovsmännen till Förintelsen var enligt vittnesmål från icke-nazistiska tyskar som träffade honom, i privatlivet en charmenande man som spelade violin och var hur kultiverad som helst. Detsamma med Albert Speers gode vän doktor Karl Brandt och många andra. De amerikaner som torterade irakiska fångar i Abu Ghuraib var helt vanliga amerikaner.

 2. San

  Sen var det ju för Östeuropa, Indien mfl ur askan i elden när de hamnade i den sovjetiska sfären.

 3. Björn Nilsson

  Lennart, en intressant sak du skriver är om Obamas dumdristiga försök att imitera George Bush och eskalera i Afghanistan. Men är det inte lite mer invecklat, nämligen att Obama hela tiden har sagt att Afghanistan är kärnfrågan medan Irak var en onödig sidohistoria som USA drog iväg på innan man var klara i Afghanistan? Då drog Bush alltså ned där Obama ansåg att det var viktigast att vinna, och Obamas ‘surge’ skulle rätta till detta. Men nu har ju inte ens Obamas storstilade försök att rätta till Bushs fel lyckats, utan det går ännu sämre i Afghanistan. De där killarna misslyckas vad de än gör. Vad kan man göra än att liksom i Irak proklamera seger och dra sig ur fort som tusan? Samt att den svenska truppen sätter sig på första bästa flyg och åker hem också!

 4. roger

  “visar hur disciplinen inom den amerikanska armén nu urholkas, eller kanske hur tiderna har förändrats.”

  Det sistnämnda skulle jag tippa på. Krig har nog aldrig varit vackert, men nu med youtube och filmkameror i var mans hand, ja, nu gäller det att kriga vackert.

  1. Lennart

   Roger: De allierade soldaterna begick också många övergrepp på civilbefolkningen under Andra Världskriget, det var bara det att vi då inte hade YouTube och sociala medier och därför har propagandabilden av de humanitära amerikanska soldaterna frodats, inte minst här i USA.

   Sen kom Vietnam och MyLay och USA ställdes inför en helt annan verklighet.

  1. Lennart

   San: Faktum är att man alltid måste man acceptera de pusselbitar som ges. För en vecka sedan pekade allt mot ett snart krig. Nu verkar Obama ha backat, plus vi har fått fler pusselbitar.

Comments are closed.