Politik

Kan datorer med superalgoritmer reformera skolan och sjukvården?

Klicka på Vinod Khosla

En bra sak med att tillbringa kvällarna på s.k. Meetups om den senaste IT-teknologin här i Silicon Valley är att man alltmer sällan läser något man inte redan har hört talas om, även om man givetvis inte alltid är insatt i alla detaljerna.

Jag har redan skrivit en hel del om automatiska datasystem som idag dyker upp runt omkring oss, från ICA-butiken där dom checkar ut våra varor istället för kassörskan, till Arlanda där dom checkar in oss, plus system som granskar våra skattesedlar, flyger de flygplan vi tar till New York för att shoppa, och nu även de datorsystem som granskar röntgenplåtar och avläser bilskyltar på jakt efter biltjuvar och fildelare.

De här automatiserade dataprogrammen har sina rötter i Artificiell intelligens-rörelsen, vilket var orsaken till att jag själv kom hit till Silicon Valley för nästan 25 år sen.

Riskkapitalisten Vinod Khosla här i Silicon Valley, som var med och grundade Sun Microsystem en gång i tiden och är väl insatt i den senaste teknologin skriver på TechCrunch om hur dagens automatiserade datorsystem med sina superalgoritmer nu är starka nog att kunna börja spela en allt med framträdande roll inom vård-skola-omsorg:

Vinod Khosla skriver i om The Surprising Path Of Artificial Intelligence | TechCrunch

A.I. touches our lives in the form of chess computers that are better than most humans, computers beating the best humans at Jeopardy, intelligent ad targeting, Microsoft Kinect recognizing human motion and even amazingly, Google’s self-driving car that drove itself from San Francisco to Los Angeles. Intelligent systems can even do transactions involving judgment like investing on Wall Street (a former MIT mathematician is now a hero on Wall Street with one of the best performing investment funds for many years in this judgment-based domain) and of course Siri’s conversational interface that does what you ask (mostly—think of Gen 1.0 as a high-IQ three-year old getting better with each passing year). Computer Jeopardy champions, self-driving cars and Siri-like conversational interfaces would have seemed very hard a few years ago.

Och här om hur webbaserade program som t.ex. Khan Academy ger miljoner skolungdomar tillgång till högklassigt undervisningsmaterial via YouTube: Will We Need Teachers Or Algorithms? | TechCrunch

At a very simple level, organizations like Khan Academy are making up for students who have bad teachers by starting with good lectures on every topic. And it seems to be working; hundreds of thousands of students are already accessing these videos, making up for what is lacking (likely from their “average teacher” – on the other hand good teachers, the top 20%, like great doctors, will always be in demand, and though each of us can tell stories about an awesome teacher, anecdotal counterexamples to my assertions are not “statistical proof” of the general quality of teachers). Meanwhile organizations like my wife’s CK12.org are making the basic content for high school education free and continuously improving (because they are open source).

Nu får man ta Vinod Khoslas smittande optimism med en god portion skepsis. Det är en sak att automatisera enklare arbetsmoment som att skanna in prislappar på ICA, det är en helt annan sak att ersätta en lärare eller läkare.

Men till skillnad från de AI-produkter vi byggde på 80-talet så handlar det inte längre om allt eller inget. De här produkterna är betydligt mer blygsamma och nästan triviala, men de har en förmåga som de gamla AI-produkterna helt saknade, de kan processa gigantiska mängder med data, vilket är vad man kallas Big Data eller Massdata på svenska.

Sen kan dagens datorer också kommunicera över hela världen tack vara de gigantiska datormolnen.

Så steg för steg kommer både läkare och lärare att få tillgång till alltmer avancerade dataverktyg som snabbt kommer att göra sig oersättliga. Som de avancerade datasystem som redan hjälper röntgenläsare att läsa röntgenplåtar, inte alls dumt.

Med tanke på hur snabbt de här systemen har dykt upp överallt så tror jag vi kan vänta oss en rent explosionsartad utvecklingen framöver. Det viktigaste är att inga yrken är säkra längre.

Vi befinner oss i en tävling med maskinerna som ständigt nafsar oss i hälarna.

Välkommen till framtidens datasamhälle.

Länkar:US. Department of Health and Human Services, California Department of Public Health, California Department of Healthcare Services, Patient Protection and Affordable Care Act

Axplock från den nordiska pressen:

Nyheter – Nyheter,Debatt – Debatt – hem, Helsingborgs Dagblad: Nyheter, Helsingborgs Dagblad: Nyheter

[tags] Health Care Bill, Sjukvård i USA, Sjukförsäkring i USA, Amerikanska sjukhus, Sjukhus i USA, Mayo Clinic,Massachusetts General Hospital, Johns Hopkins Hospital,Kaiser Permanente, Cleveland Clinic, Stanford Bio-X, Stanford, Hospital, Health 2.0,Patient Protection and Affordable Care Act, Quantified Self, Keas,Automatiserade Datasystem [/tags]