Politik

Kulturkrock: graffiti och företagsspam i Sverige och USA

Foto Det Progressiva USA. Officiell Graffiti på De Anza College i Cupertino i Silicon Valley i USA.

Kulturella skillnader har alltid fascinerat mig och kryddat mitt liv. Även om jag ofta klagar på det för mig allt mer svårförståeliga amerikanska samhället och de många sjuka ytterlighetsgrupperna här så är jag också medveten om att det även finns förhållanden i Sverige som jag inte tycker om.

Som att man sällan eller aldrig stannar för fotgängare som försöker korsa en gata i Sverige. Det gör man faktiskt för det allra mesta här i Silicon Valley. Det är mycket ovanligt att man inte gör det.

Graffiti är också mycket ovanligt här i Silicon Valley, och graffitin hör ovan är sponsrad av De Anza College, ett Komvux i Cupertino.

Men det mest underliga är företagsspam. Jag får inget som helst spam från etablerade amerikanska företag, aldrig. Men däremot får jag massvis av svenskt företagsspam.

Alltså inte från skumma företag som lovar förlänga en viss kroppsdel utan från kända turisthotell och andra företag som helt skamlöst skickar mig spammejl stup i kvarten.

Däremot blir jag nedringd av s.k. robot-ringare som ringer min telefon stup i kvarten. Inte bara det, nu har även polisen börjat ringa för att tigga pengar.

Litet udda företeelser som påminner mig om att det finns helt oväntade skillnader kulturer emellan. Och tur är väl det bör tilläggas.

Axplock från den nordiska pressen:

DN.se – Kultur & Nöje – Senaste

[tags]Graffiti i USA, Spam i USA, Swedish Spam, Swedish Graffiti [/tags]

14 thoughts on “Kulturkrock: graffiti och företagsspam i Sverige och USA

 1. Edward i Orlando

  Jo, det känns alltid lite olustigt när den lokala polisen, eller State Troopers ringer och ber om en donation (svenska?).
  Alltid en djup basröst, fast vad jag förstått är det inte poliser som ringer. Tror inte de får lov att göra det, utan de anställer basröstade talesmän.
  Nu är jag ju alltid på väg till ett viktigt möte när de ringer……men det känns ändå som att de noterar med röd penna: Edward – ingen donation – stöder laglöshet.

  1. Lennart

   Edward: Ja dom verkar alltid använda män med basröst. När krigsmakten rekryterar unga för att dö i Afghanistan så använder man specialutbildade rekryterare, undrar om polisen kanske gör detsamma.

   Man brukar kunna få poliskort om man går med i Police Athletic League och med ett sådant kort i plånboken så behöver man inte riskera att få böta om man blir stoppad för fortkörning.

   Men det är säkert olika i olika delstater.

 2. Bosse

  Christer W: När jag ser ett blåljus brukar jag med ljusets hastighet avlägsna mig från detsamma. Pga rödförskjutningen förvandlas det då till ett rödljus. Allt är bara en fråga om riktning och hastighet. 😉

  1. Lennart

   Edward: Bra gjort, jag är imponerad, tur att jag inte kände till det när jag besökte Orlando förra året Vet inte hur det är i Las Vegas dit jag ska nästa månad.

 3. Christer W

  Finns det rödljus i Sverige, det har jag inte märkt. Bara en massa blåljus som försvinner i bakrutan.;)

 4. H2

  Sist jag hade hyrbil i Sverige hade jag tre problem.
  1. När jag skulle svänga höger i korsning med trafikljus körde jag mot rött alternativt stannade i sista sekund.
  2. Tokbromsade så fort jag såg en fotgängare på vägen (oavsett var)
  3. Ströp motorn vid inbromsning eftersom jag glömde att frikoppla.

  Numera tar jag kollektiva färdmedel i Stockholm

  1. Lennart

   H2: Ha ha, underbart det låter precis som mig! Jag har glömt, får man eller får man inte svänga mot rött i korsning i Sverige efter att först ha stannat, som här i Kalifornien.

   Och du har rätt, de allra flesta svenska hyrbilar har inte automatisk växellåda.

 5. roger

  Hmm, jag tycker faktiskt att det stannas duktigt för fotgängare i Sverige, fantastiskt mkt bättre än övriga europa iaf.

  1. Lennart

   Roger: Nja min erfarenhet är att man stannar för fotgängare vid röd gubbe eller stoppljus men INTE vid övergångsställen som inte är kopplade till röd gubbe, som vid rondeller. Där stannar man här i USA medan man bara gasar på i Sverige. Nu är det här min erfarenhet och den är givetvis begränsad till några veckor per år. Men jag märker i alla fall en skillnad.

Comments are closed.