Politik

Den viktiga Science Online-konferensen på North Carolina State University

Klicka på den viktiga Science Online-konferensen på North Carolina State University.

Nu på torsdag samlas 450 bloggare, journalister, studenter och forskare på North Carolina State University för den sjätte årliga Science Online-konferensen

Som alla som har studerat och forskat på universitetsnivå vet så är enda möjligheten att publicera något att få det antaget av en av de stora vetenskapliga tidskrifterna. Och får att komma in där, speciellt om man sysslar med humaniora, så gäller det att vara på god fot med redaktören och speciellt med de professorer som denne lyssnar till.

Inte minst kostar de gamla anrika papperstidskrifterna skjortan och är absolut inte tillgängliga för kreti och pleti.

Även om det förekommer samarbeta över gränserna så har universitetsvärlden ännu inte tagit steget in i webb-åldern, och det är det som den viktiga Science Online-rörelsen försöker göra, mot starkt motstånd från de konservativa krafterna som helst vill se att allt förblir som det har varit, under de senaste seklerna.

Thomas Lin skriver i New York Times om den viktiga konferensen och dess målsättning: ?Open Science? Challenges Journal Tradition With Web Collaboration – NYTimes.com

Open-access archives and journals like arXiv and the Public Library of Science (PLoS) have sprung up in recent years. GalaxyZoo, a citizen-science site, has classified millions of objects in space, discovering characteristics that have led to a raft of scientific papers. On the collaborative blog MathOverflow, mathematicians earn reputation points for contributing to solutions; in another math experiment dubbed the Polymath Project, mathematicians commenting on the Fields medalist Timothy Gower’s blog in 2009 found a new proof for a particularly complicated theorem in just six weeks. And a social networking site called ResearchGate — where scientists can answer one another’s questions, share papers and find collaborators — is rapidly gaining popularity.”

Jag har skrivit om hur jag själv har dammat av några av mina gamla skrifter
från min tid som sinolog och hur jag nu kommer att publicera några av dem som long form journalism, enbart för att det är kul. Något sånt hade givetvis varit helt omöjligt före webbens tid.

Och kanske Science Online-rörelsen kan bända upp dörren och damma av det urgamla systemet och göra det enklare för dagens unga forskare att publicera och samarbeta på webben, precis som man gör på de sociala nätverken.

Det finns också en viktig poäng här. Allt fler människor kan faktiskt läsa vetenskapliga avhandlingar och även om dom kanske inte förstår alla detaljerna så kan de förstå en hel det. Min pappa doktorerade på en avhandling om mjukdelsröntgen och jag har haft ett par kopior liggande i bokhyllan i flera år.

Ingen i familjen skulle någonsin ha kommit på något så befängt som att läsa dom. men plötsligt ville jag veta vad han hade forskat om. Satte mig ner och till min förvåning var huvuddragen inte alls svåra att förstå. M.a.o. jag fick ut något av avhandlingen.

Så den gamla tiden med lärda vetenskapsmän som talar latin och pöbeln som talar svenska och inte förstår ett dugg är för länge sen förbi.

Axplock från den nordiska pressen:

Debatt – Debatt – hem,Debatt – Debatt – hem

[tags]Science Online, Timothy Gower, Public Library of Science, Galaxy Zoo, ArXiv,Research Gate[/tags]

3 thoughts on “Den viktiga Science Online-konferensen på North Carolina State University

 1. Björn Nilsson

  Paul Krugman skriver om sina erfarenheter från nationalekonomin och hävdar att specialtidskrifternas roll som upprätthållare av god kvalitet var över för 25 år sedan. http://krugman.blogs.nytimes.com/2012/01/17/open-science-and-the-econoblogosphere/ Det är inte bara svårt att komma fram till artiklarna, och de kan i sig själva vara svåra, de är dyra och kommer sent och kvaliteten är likförbaskat inte garanterad. PK föredrar dagens snabbare utbyte via bloggar och liknande. PLoS är inte så dumt för den som åtminstone fattar lite av naturvetenskaper.

 2. Viktualiebrodern

  Detta är ett oerhört viktigt arbete, och Piratpartiet borde driva frågan i utarbetandet av nya sakprogram under 2012. Man kan jämföra med patentsystemet, som det finns ett sådant motstånd mot, och hur oerhört mycket friare den kunskapen är som finns samlad där.

  Du har reggat din blogg som tendens PP på Politometern, men jag antar att det vore för mycket begärt om du formulerade och slängde in en sakpolitisk motion om detta till vårmötet?

  1. Lennart

   Viktualiebrodern: Ja det är det. En sakpolitisk motion. Ja inte helt omöjligt. Mejla mig gärna om det och berätta vad ni letar efter. Du hittar min e-postadress under Kontakt längst upp på masthuvudet.

Comments are closed.