Politik

Framåt för USA:s Code Academy. Hur många svenska riksdagsmän kan programmera?

Klicka på bilden.

Jag har skrivit en hel del om den webbaserade Code Academy, mer eller mindre en kopia av den betydligt bättre kända Khan Academy här i Silicon Valley.

På Code Cademy kan du lära dig att skriva enkel JacaScript-kod och sajten verkar inte ha avancerat mycken sen den grundades förra året.

Men trots det har man skött marknadsföringen på ett synnerligen bra sätt och som Josh Constine skriver på TechCrunch så har man t.o.m fått Vita Huset intresserad av ett gemensamt projekt: Codecademy and The White House Announce ?Code Summer Plus? Youth Program | TechCrunch

Today, Codecademy in conjunction with White House announced a new program to educate the country’s youth: Code Summer Plus. The announcement was made at an event today held by Twilio and hosted by United States CTO Aneesh Chopra. There, Codecademy’s founder Zach Sims explained that as part of Obama’s larger Summer Jobs Plus initiative, Code Summer Plus will offer a “condensed version of our curriculum and get [youth] on track to become engineers.” Additionally, partners including Foursquare, Twilio, and any other company can work with Codecademy to create lessons that will be distributed to the kids.

Sarah Kessler skriver p´Mashable att New Yorks hårdföra borgmästare Michael Bloomberg säger att han vill lära sig programmera på Code Academy, nåja kanske en av hans assistenters assistenter, men ändå : NYC Mayor Bloomberg Vows to Learn Code in 2012

More than 170,000 people have signed up for Codecademy’s challenge to learn how to code in 2012, and New York Mayor Michael Bloomberg is one of them. The challenge, Code Year, was launched by New York-based startup Codecademy on Sunday and quickly took off as Twitter and Facebook users adopted it as their New Years resolution. Codecademy turns learning JavaScript into an interactive game. Anybody who signs up for Code Year will receive one of these programming lessons each week in their email inbox. Mayor Bloomberg tweeted on Thursday afternoon that he had signed up for the challenge.

Att kunna programmera är vad ett kunna ett utländskt språk var för 50 år sen, en viktig merit som visade att man var mogen den då nya internationaliserade världen. Att inte kunna programmera i en värld som är helt baserad på IT är knappast smart inför framtiden.

Inte minst när man utan sådan kunskap inte har den ringaste aning om hur den moderna IT-baserade världen fungerar.

Vilket leder till frågan, hur många av dagens svenska riksdagsmän kan programmera. Ja inte Carl Bildt, så mycket är säkert. Men finns det kanske några andra?

Och om inte så visar det att dom inte har rätt att uttala sig om IT-frågor, och allra minst att rösta igenom´en massa farliga förslag om massavlyssning.

Axplock från den nordiska pressen:

Debatt – Debatt – hem,
Debatt – Debatt – hem, Debatt – Debatt – hem

[tags] LinkedIn, Mountain View,Google, Palo Alto, Stanford University, San Jose, Zynga, Twitter, Oracle, Intel, Hewlett-Packard, Apple, Oracle, Cisco,Electronic Arts, Facebook, Nvidia, Symantec, Yahoo, Juniper, AMD, VMWare, EBay, Tesla Motors, Microsoft, CodeAcademy, CodeAcademy Bloomberg[/tags]

4 thoughts on “Framåt för USA:s Code Academy. Hur många svenska riksdagsmän kan programmera?

 1. Björn Nilsson

  Att programmera idag är, antar jag, väldigt annorlunda jämfört med tio, tjugo, trettio år sedan. Jämför med ordbehandlingsprogram för trettio år sedan, de kunde inte mycket men krävde en massa kodning, med dagens program där all kodning finns tillgänglig utan att användaren behöver fundera så mycket. Med andra ord: det verkar meningslöst att lära sig saker idag som ändå kommer att ske på annat och mycket enklare sätt i morgon. Tror inte det är programmeringskunskaper som riksdagsledamöterna behöver, däremot insikter i hur det praktiskt fungerar med olika saker i det alltmer datoriserade samhället. Likaväl som social-, försvars- eller jordbruksutskott skulle nog Riksdagen behöva ett utskott som samlar ledamöter som kan de här frågorna.

  1. Lennart

   Björn: Nja det kan jag inte riktigt hålla med om. Det är sant att det ständigt kommer nya dataspråk, men skillnaderna dom emellan är mer som dialekter. De fundamentala grunderna är mycket lika. Jag tror bara att det är ren slentrian och lärare som inte förstår sig på IT som gör att barn inte får lära sig programmera i skolorna. LOch vissa språk som C och Pearl har en förvånansvärd överlevnadsförmåga.

 2. Hannu

  Problemet med de svenska riksdagsmännen är inte att de inte kan programmera datorer. Herre Gud, vad är det för 70-talstänkande…

Comments are closed.