Politik

Hollywood mot Silicon Valley, protester mot SOPA-lagen, slutet på det fria Internet i USA och Sverige?

Wikipedias protest mot SOPA-lagen

Orsaken till att radikala amerikanska politiker på högerkanten nu försöker ge de stora mediaföretagen i Hollywood rätt att spärra amerikanska och utländska webbsajter direkt i DNS-servrarna, precis som man gör i Iran och Kina genom SOPA-lagen, går tillbaks till ett domslut i USA:s Högsta Domstol i fallet Citizens United v. Federal Election Commission år 2010, som inte verkar ha uppmärksammats i den svenska pressen.

Genom det domslutet så kan myndigheterna i USA inte längre sätta gränser för vad lobbygrupper från företag och fackföreningar kan pumpa in till sina favoritkandidater i valrörelsen. Så Hollywood kan helt öppet köpa in politiker som nu förvandlas till rena lobbyisterna.

Det domslutet gjorde snabbt och effektivt slut på den traditionella liberala amerikanska demokratin och ersatte den med ett lobbyiststyre som kommer att få ödesdigra konsekvenser för USA och hela västvärlden.

Wall Street Journals Tom Loftus, Siobhan Hughes, Corey Boles och Christopher S. Stewart skriver om protesterna´mot SOPA-lagen, som dock inte blev så omfattande som många hade hoppats. SOPA Protests Planned in New York, San Francisco

Websites including Wikipedia and Craigslist on Wednesday shut down their English-language services to protest Internet piracy bills aimed at curbing the illegal downloading of online movies, music and television shows. The websites fear that they will wind up as targets for unknowingly linking to pirated content, and wind up facing court orders to shut down links to pirated content or private legal action for hosting allegedly illegal content.

Large media companies say the legislation is tailored to target foreign-based websites, which are currently outside the jurisdiction of U.S. law enforcement officials. But media executives’ efforts to rally support for the bill haven’t been as visible as their opponents.

Man skulle tro att i valet mellan Hollywoods vinster och Internet så skulle Obama välja Internet och Silicon Valley, som nu på kort tid har blivit dragmotorn för USA-ekonomin. Men Obama är även han beroende av kampanjbidrag från Hollywood, och har varit mycket tystlåten om hela SOPA-frågan, fram till för några dagar sedan när ett par lägre tjänstemän med koppling till Vita Huset förklarade att man inte kunde ge Hollywood rätten att stänga av hela Webbsajter i DNS-servrarna. Det verkar vara Hillary Clinton som fått Obama att förstå vilken oerhörd skada SOPA-lagen skulle förorsaka USA:s frihets och demokratibudskap världen över om USA skulle införa sin egen version av Kinas och Irans Internetcensus.

Sten Gustavsson skriver i Dagens Nyheter om hur den svenska regeringen nu förflyttar allt fler poliser till kriget mot fildelarna, allt för att Hollywood-företagens vinster inte ska falla: Polisen rustar upp mot fildelarna – DN.SE

För fyra år sedan tillsattes två specialåklagare för fildelning. Men med allt fler anmälningar har deras arbetsbörda vuxit och de har begärt hjälp för att klara sina uppgifter. I september tillsattes också en tredje fildelningsåklagare. – Vi har flaggat för att vi kommer att behöva bli ännu fler, vi hinner inte med helt enkelt. Och den signal jag känner ganska tydligt är att man kan tillskjuta ännu mer resurser om det blir mer anmälningar, säger Henrik Rasmusson, en av de tre fildelningsåklagarna. Samtidigt är de fällande domarna en droppe i havet med tanke på att omkring 20 procent av den svenska befolkningen, ungefär 1,4 miljoner människor, ägnar sig åt fildelning enligt SCB. Av dem bedöms omkring en tredjedel fildela så mycket att de i teorin riskerar fängelsestraff om de skulle dömas i domstol. Ny teknik gör det svårt att spåra fildelare. Och det är praktiskt svårt att åtala en halv miljon fildelare. – Då skulle det behövas tusentals åklagare, säger Rasmusson.

Stop Online Piracy Act (SOPA) i Representanthuset och Protect IP Act (PIPA) i Senaten kommer att röstas igenom om några månader, fast antagligen utan den groteska klausul som ger Hollywood rätt att stänga av webbsajter i världens DNS-servrar.

Men kriget mot det fria Internet har bara börjat, de flesta regeringar och myndigheter känner sig mycket besvarade av att hoi polloi ska ha rätt att uttala sig fritt på nätet.

Det enda positiva är att USA inte kan överleva utan Silicon Valleys IT-ekonomi, som idag är USA:s ekonomiska drivmotor.

Axplock från den nordiska pressen:

DN.se – Kultur & Nöje – Senaste,SvD – Utrikes

[tags] Barack Obama , Campaign Finance , Hollywood , Internet , Pipa , Piracy , Video , Motion Picture Association Of America , Protect IP , Silicon Valley , We The People , Sopa , Stop Online Piracy Act , Tech Industry , Technology , Politics News [/tags]

One thought on “Hollywood mot Silicon Valley, protester mot SOPA-lagen, slutet på det fria Internet i USA och Sverige?

  1. Bosse

    Jag tror faktiskt att internetaktörerna nu börjar få så mycket muskler att de kommer att kunna hävda sina intressen gentemot den gamla tidens stofiler typ mediaföretag, skiv- och filmbolag. Google, Facebook, Wikipedia och IT-sektorn i allmänhet kommer inte stillatigande att se på när möjligheterna på nätet kraftigt begränsas. Redan nu verkar Wikipedias protest ha gett ett visst resultat. Det gamla imperiet försöker begränsa människors möjligheter i akt och mening att allt ska förbli vid det gamla, men nu slår rebellerna tillbaka och de är formidabla motståndare.

Comments are closed.