Politik

Amerikansk företagsforskning och ett växande antal högteknologiska jobb till Kina

Att USA förlorar jobb till utlandet är inget nytt. Jag var på ett Meetup i Palo Alto i onsdags och en av föredragshållarna sa att hans startupföretag har sina programmerare i Rumänien. Oftast kanske det är Indien, men idag också alltmer Vietnam och Belarus, som är billigare än Ryssland.

I början sker allt här i USA men så snart som man växer till ett par dussin så programmeringen och produktutvecklingen utomlands. Det finns givetvis undantag, som de riktigt stora som Apple, Google, Twitter, Facebook, men de mindre företagen verkar alla ha sina programmerare utomlands.

Det skulle onekligen vara intressant att veta om man ser samma trend i Sverige.

Men som James R Hagerty skriver i Wall Street Journal så är det här småpotatis mot den massiva trend mot utlokalisering av amerikansk företagsforskning som har pågått en längre tid: U.S. Loses Out as R&D Shifts to Asia – WSJ.com

The U.S. is rapidly losing high-technology jobs as American companies expand their research-and-development labs in China and elsewhere in Asia, the National Science Board said Tuesday. Global, U.S.-based companies such as 3M Co., Caterpillar Inc. and General Electric Co. have spent billions of dollars in recent years to expand their overseas research labs.

In the six years through 2009, about 85% of the growth in R&D workers employed by U.S.-based multinational companies has been abroad, according to the National Science Board, a policy-making arm of the government’s National Science Foundation.

U.S. companies generally aren’t closing labs at home but rather focusing expansion abroad. The overseas portion of their R&D employment grew to about 27% in 2009 from 16% in 2004, the report said. …. About 56% of the world’s engineering degrees awarded in 2008 were in Asia, compared with 4% in the U.S., the report said.

Nu är det så här som globaliseringen fungerar och det betyder inte att USA kommer att bli direkt påverkat, utom så tillvida att det det blir jobb i USA.

Min egen uppfattning är att man i Kina, Indien, Korea och andra asiatiska länder är betydligt mer medvetna om hur viktigt det är med en vetenskaplig utbildning än i västvärlden. Man vet vad som händer om man inte kan få ett bra jobb, man går helt enkelt under. Det är något vi ännu inte är vana vid i väst, men det kommer, även i Sverige.

Det är inte lätt att se hur USA kan ändra på den här trenden. Det skulle behövas en gigantisk satsning på skolsystemet och det är något som är politiskt omöjligt eftersom det skulle betyda höjda skatter.

Däremot gäller utflyttningen av forskningsjobben ännu så länge inte den amerikanska akademiska forskningen, som förblir i USA.

Axplock från den nordiska pressen:

Nyheter – Nyheter,
SvD – Senaste nytt

[tags]Vetenskap i USA, Amerikanska forskningsjobb till Kina och Asien, Forskning i USA, Kina och USA, Forskning i Kina och Indien[/tags]

5 thoughts on “Amerikansk företagsforskning och ett växande antal högteknologiska jobb till Kina

 1. Nisse

  Lennart: Men nu var det svenska du skrev på och då heter de Vitryssland.
  Det skulle vara otroligt jobbigt om alla skulle vara tvungen att skriva alla namn på deras original språk.

  😛

 2. San

  Förra generationens indier ville bli läkare eller ingenjörer, dagens vill bli skådespelare. Människor är rätt lika.

 3. Christoffer

  Trodde det var en Svenskblogg med inriktning USA, och så skriver man Belarus och inte Vitryssland? 😉

  1. Lennart

   Christoffer: Bra uppmärksammat som visar hur lätt det är att halka in på svengelska. Men jag kan försvara mig, för det heter faktiskt Беларусь och jag har träffat folk som kommer därifrån och så säger dom. 🙂

Comments are closed.