Politik

Massdata, Hadoop och IT-mingel på Bay Area Hadoop User Group på Yahoo! i Silicon Valley

Foto Det Progressiva USA 18/1/2012. Klicka på bilden.

Big Data eller Massdata som det heter på svenska är ett av de absolut hetaste områdena på IT-området här i Silicon Valley idag. Massdata plus datormolnen, sociala nätverk och inte minst det mobila appfyllda Internet. Så jag tillbringar kvällarna med mingel och diskussioner om de senaste IT-teknologierna på ett växande antal s.k. Meetups. Som den mycket stimulerande Bay Area Hadoop User Group på Yahoo! ute vid San Franciscobukten och inte långt från den stora kommunala soptippen i Sunnyvale.

Apache Hadoop är ett öppet kodprojekt som gör det möjligt att analysera och behandla petabytes med data, som kan åskådliggöras för allmänheten med den tekniska termen “en sjuhelvetes massa data”, mer data än du någonsin kan tänka dig och sen lika mycket till.

Med Hadoop, som idag inte bara är en enda produkt utan en hel grupp olika öppen kodprojekt som utvecklas i rasande fart, så kan man distribuera analysjobbet på tusentals parallella datorer för att analysen ska gå snabbare. Hadoop är baserat på Googles MapReduce och Googles distribuerade Filsystem (GFS).

Vad som gör de här träffarna så häftiga och minnesvärda är att de verkligen är baserade på en meritokrati. Det lönar sig inte ett ögonblick att försöka att imponera med jobbtitlar eller social position. Gruppen så snart du öppnar munnen om du kan någonting eller inte. Inte så att man är oartig mot de som är där för att lära sigl, tvärt om, men hierarkin är helt och hållet baserad på kunskap. Din engelska må vara knackig, du må vara FOB, dvs fresh off the boat, men gruppen känner instinktivt när någon kan något.

Som den unga kinesiska tjej som på mycket bruten engelska ställde sig upp bland de 350 deltagarna, 95% av vilka var män, och utan att blinka avfyrade en serie utomordentligt tekniska frågor till en av presentatörerna, från Indien eller Pakistan f.ö. som han kämpa för att besvara. Jag hade ingen aning om vad hon talade om.

Det är så här som Silicon Valley fungerar, med sociala nätverk, vetgiriga IT-ingenjörer som aldrig verkar sova och jakten på den senaste coola teknologin, spänning och kanske miljon eller t.o.m. miljardbelopp om ditt startupföretag lyckas

En mycket speciell stämning speciellt i dessa dagar när Silicon Valley har vunnit ett noll mot Hollywoodbusarna och livet leker.

Det skulle vara mycket intressant att höra om någon som händelsevis läser den här bloggen själv jobbar med Hadoop. Jag tar för givet att man gör det litet här och där i Skandinavien.

Axplock från den nordiska pressen:

SvD – Startsidan

[tags]LinkedIn, Mountain View,Google, Palo Alto, Stanford University, San Jose, Zynga, Twitter, Oracle, Intel, Hewlett-Packard, Apple, Oracle, Cisco,Electronic Arts, Facebook, Nvidia, Symantec, Yahoo, Juniper, AMD, VMWare, EBay, Tesla Motors, Microsoft, Hadoop, Bay Areas Hadoop Users Group[/tags]