Politik

SOPA, PIPA, första ronden om det öppna Internet i USA: Silicon Valley 1 Hollywood 0tx!

Första ronden i vad som lovar bli en mycket lång och synnerligen bitter strid om det fria Internet i USA vanns till mångas förvåning av Silicon Valley och de amerikanska Internetföretagen mot Hollywoods intensiva och synnerligen välfinansierade lobbyverksamhet.

Även om President Obama inte personligen gick emot det groteska lagförslaget som skulle ha gett USA en Internetcensur i klass med Irans, så gick tjänstemän i Vita Huset ut med ett uttalande om att man inte kunde stödja SOPA och PIPA, ett förslag som hotade USA:s fria Internet genom att göra det möjligt för Hollywood att stänga av tillgången till utländska webbsajter, precis som man gör i Iran och Syrien.

Nu misslyckades det första försöket alltså, Jenna Wortham skriver i New York Times om Silicon Valleys oväntade framgång: With Blackouts and Twitter, Web Flexes Its Muscle – NYTimes.com

In Washington by Wednesday morning, several lawmakers had reconsidered their support of the bills — one in the House, one in the Senate. The legislation is intended to curtail copyright abuses by preventing American search engines and Web sites from directing users to the mostly foreign sites that allow for the distribution of stolen materials like music, movies, television shows, software and other content. The tech industry has argued that the bills are too broad, threaten free speech, stifle innovation and most likely will not even effectively eliminate piracy. A freshman senator, Marco Rubio of Florida, a rising Republican star, announced that he would no longer back the Senate bill, the Protect Intellectual Property Act, or PIPA, which he had co-sponsored. Senator John Cornyn, the Texas Republican who heads the campaign operation for his party, urged Congress take more time to study the measure. “Concerns about unintended damage to the Internet and innovation in the tech sector require a more thoughtful balance, which will take more time,” he posted on his Facebook page at 9 a.m.

Nu kommer den här motgången inte att stoppa Hollywood och inte heller regeringen Reinfeldt som har beslutat sig för att agera som privatpolis för de stora mediaföretagen och nu, som jag skrev igår, satsar allt större polisresurser för att säkra deras vinster.

Det är tryggt att veta att vi har en frihetligt sinnad regering i Rosenbad.

Samtidigt inser nu de flesta kommentatorer som jag har läst idag att det här är en historisk kraftmätning mellan USA:s nya och gamla medier, mellan en bransch som vägrar att förnya sig och acceptera den nya Internet-ekonomin som nu på kort tid har blivit USA:s ekonomiska drivmotor.

Som sagt, en lång och bitter strid om det fria Internet förestår, men i alla fall vann vi första ronden och det är något att vara mycket tacksam för.

Axplock från den nordiska pressen:

DN.se – Kultur & Nöje – Senaste,
SvD – Senaste nytt

[tags] Internet, Net neutrality, Nätneutralitet, Facebook Google Verizon, Facebook Net Neutrality, Verizon Google, Technology News,,Internetcensur,Claes Svahn, SOPA, PIPA, FRA[/tags]