Politik

I skuggan av primärvalet i South Carolina: Thomas Edsalls viktiga bok The Age of Austerity: How Scarcity Will Remake American Politic

Republikaner mot Demokrater, sydstaterna mot nordstaterna, den kristna högern mot det sekulära samhället och sen har vi rostbältet och det progressiva västra USA med Kalifornien, Oregon och delstaten Washington det finns många sätt att förklara vad som sker på den politiska arenan USA just nu.

Den kände journalistprofessorn vid Columbia University, journalisten vid New Republic och New York Times, och tillika författaren Thomas Edsall har skrivit en bok som just kommer ut nu i januari, där han lägger fram tesen att de allt bittrare sociala motsättningarna i USA egentligen inte är mellan demokrater och republikaner, eller mellan höger och mitten (det finns ingen vänster i USA), utan istället mellan å ena sidan relativt välbärgade vita 40-, 50- och 60-talister och å andra sidan resten av befolkningen, immigranter, icke-vita, de fattiga, ungdomen, de lågutbildade, om en krympande ekonomisk kaka.

Slate Magazines Matthew Yglesias recenserar Thomas Edsalls bok: Partisans, Reviewed

Edsall describes a conservative movement of the socially dominant—relatively wealthy, white, and elderly—facing off against what demographics suggest will be an ever-expanding alliance of blacks, Hispanics, the young, the poor, and social-service providers. This right coalition stood, superficially at least, on the verge of being routed in January 2009.

Instead, a mix of canny legislative strategies, Democratic errors, and sharp recession has put them back in the game. Now, Edsall writes, “Republicans see the window closing on the opportunity to dismantle the liberal state.” They are determined to give it what they see as one last shot before they’re “forced to accommodate changing demographics as proponents of big government gain traction.”

Edsall skriver att Republikanerna inser att deras chanser att montera ner den traditionella amerikanska liberala staten som byggdes upp av Franklin D Roosevelt och demokraterna från 1930-talet fram till 1070-talet nu snabbt håller på att försvinna.

Men dom är trots det fast beslutna att göra allt de kan för att befästa sin makt innan de är tvungna att anpassa sig till den demografiska utveckling som snart kommer att tvinga fram statliga lösningar på USA:s växande samhällsproblem.

USA:s största problem är något som man delar med resten av västvärlden, nämligen en snabbt åldrande befolkning. Till det kommer unika amerikanska problem som västvärldens högsta frekvens av sjukligt överviktiga människor, ett synnerligen ineffektivt sjukvårdssystem, och till det ett skolsystem som inte klarar av att producera den högutbildade arbetskraft som behövs för dagens IT- och kunskapsbaserade industrier. Frånvaron av ett fungerande socialt skyddsnät har gjort de fattigas och minoritetsgruppernas situation allt mer utsatt.

Även om flera amerikanska recensenter har kritiserat Edsall för att koppla ihop USA med begreppet “scarcity”, alltså brist eller knapphet, utan föredrar termen “överflöd”, vilket dom till stor del har rätt i, det är inte pengar och resurser som saknas utan snarare den politiska viljan att använda dom på ett sätt som inte enbart gagnar de de vita 40- och 50-talisterna, så ger oss hans demografiska analys ett nytt sätt att förstå de bittra politiska motsättningarna i landet, som alltså rör sig om en begränsad kaka, oberoende av om denna krymper eller inte.

Frågan är hur länge vi måste vänta innan makthavarna och de omätligt rika en-procentarna erkänner sig besegrade och delar med sig av kakan?

Axplock från den nordiska pressen:

SvD – Senaste nytt,
SvD – Senaste nytt, SvD – Senaste nytt

[tags]Thomas Edsall,The Age of Austerity, Politik USA, Amerikansk Politik, US Politics. Republicans and Democrats,2012 Election , Mitt Romney , Newt Gingrich 2012 , Elections 2012 , Newt Gingrich , Video , John Sununu , South Carolina Primary , Mitt Romney 2012 , South Carolina Primary 2012 , Politics News [/tags]

11 thoughts on “I skuggan av primärvalet i South Carolina: Thomas Edsalls viktiga bok The Age of Austerity: How Scarcity Will Remake American Politic

 1. Björn Nilsson

  Serier enligt olika produktivitetsmått för ett antal länder, inklusive Sverige, finns hos US Bureau of Labor från 1950 och framåt. Mycket intressant, och ingenting man kan smita undan om man diskuterar hur vårt samhälle försörjs. http://www.bls.gov/web/prod4.supp.toc.htm Notera att med datoriseringen som ännu knappt trampat ur barnskorna kommer mycket att hända på produktivitetssidan framåt.

 2. San

  Om man extrapolerar produktivitetsförbättringar in i oändligheten så behöver bara en person jobba i framtiden. Om sen alla pensionssparar i aktier som alltid går upp i längden så går vi mot strålande tider.

 3. Björn Nilsson

  Produktivitet var det ja! Kolla den här sidan med diagram från US Bureau of Labor Statistics: http://www.bls.gov/lpc/prodybar.htm Ta sedan en miniräknare och kör lite ränta på ränta. Produktivitetsökningarna är enorma. Även om befolkningen ökat och blir äldre uppvägs detta många gånger om vad som händer med produktiviteten. Att diskutera som om en minskande skara yngre arbetande dignar under försörjningsbördan av allt fler äldre är detsamma som att säga att det inte händer något i ekonomin, att vi lever kvar i ett samhälle som helt enkelt inte finns. Frågan är inte brist på resurser, frågan är vem som får del av resurserna. För närvarande har vi enprocentarna som är väldigt glupska i det sammanhanget!

 4. San

  Är det någon här som har kritiserat “Välfärdsmyter” specifikt? Det har skrivits tillräckligt mycket om åldrande befolkningar för att ett påstående som att en åldrande befolkning inte är ett problem ska kunna ifrågasättas. Jag förmodar att du inte sätter dig ner och läser varenda artikel eller bok som hävdar att den globala uppvärmningen är en bluff.

  Sen är det svårt att förstå hur Ankarloos bok är relevant i USA.

 5. Christer W

  Jag har inte läst Välfärdsmyter, därmed var det klarlagt. Dock när jag läser recensioner och kommentarer om den så kan jag inte se att boken handlar om att hur många som födds, växer upp och åldras, utan om vilka ekonomiska doktriner som de styrande använder sig av för att motivera sin beslut.
  Därför ställer jag frågan, hur många av er som kritiserad Välfärdsmyter har läst den.

  För 37 + frakt kr går häftet att få från Adlibris, om en stund ska jag beställa den.

 6. Björn Nilsson

  Räknar man inte in produktivitetsförändringar blir det meningslöst att tala om att ändrad åldersstruktur skulle betyda något definitivt åt något håll. Utan att ha några siffror i huvudet vill jag dock hävda att produktiviteten stiger mycket mer än medelåldern.

  Man kan dock peka på tendenser: om medelåldern är rätt hög betyder det att antalet nystartade hushåll inte är så stort, och då kan man räkna ut att trycket på ekonomin av just den anledningen minskar. Europa är där, Kina är på väg in i den fasen, för Indien kan det dröja några tiotal år. Problemet för USA är väl inte åldern, utan att folk ser till att de drar på sig hjärt- och kärlsjukdomar och diabetes på grund av fel livsstil, och att det höjer sjukvårdskostnaderna på ett onödigt sätt. En massa samhälleliga resurser används till att reparera folk i stället för att de kan må bra och ha trevligt på ett hälsosamt sätt.

 7. San

  Stämmer nog bra känner mycket få under 50 som röstar på Republikanerna, de få som gör det har ingen familj. Alla pensionärer jag känner är Republikaner. Samtliga.

 8. Bosse

  Hannu, i fallet med den åldrande befolkningen är det mycket lätt att avgöra huruvida det är en myt eller ej. Det är bara att titta på trenden och den aktuella åldersfördelningen så ser man direkt vartåt det lutar, finns det sedan någon eller några parametrar som pekar mot ett trendbrott får man givetvis ta med dem i beräkningen. Finns inga såna parametrar är det trenden som gäller och det alldeles oavsett hur många kontroversiella böcker som skrivits av diverse personer som vill ha sin plats i strålkastarljuset.

 9. roger

  Hannu: Ja, med vilka argument menade Daniel Ankarloo att fler pensionärer och färre som arbetar inte är ett problem?

  Menar han att all ûbertydlig data på hur många barn vi föder och fött de senaste decennierna är förfalskade, eller menar han att vi inte tenderar att leva längre?

 10. Johnny

  Hannu: Daniel Ankarloos “Välfärdsmyter”.

  Med vilka argument och fakta punkterar han “ålderschocken”,
  minns du det?

 11. Hannu

  “USA:s största problem är något som man delar med resten av västvärlden, nämligen en snabbt åldrande befolkning.”

  Läs Daniel Ankarloos “Välfärdsmyter”,där denna nyliberalernas älsklingsmyt om “ålderschocken” punkteras effektivt!

Comments are closed.