Politik

Yahoo! IT-campusar, programmerare och de nya IT-städerna.

Foto Det Progressiva USA. Yahoos campus 17/1/2012

New York Times IT-korrespondent Steve Lohr skrev i oktober om hur datorerna steg för steg tar över allt fler jobb från människorna: More Jobs Predicted for Machines, Not People och att en historisk omorientering av hela den amerikanska ekonomin är på gång inser man när Silicon Valley i veckan lyckades stå emot Hollywood-lobbyisternas Jihadangrepp på det öppna Internet med SOPA och PIPA-lagen.

Det nya IT-baserade kunskapssamhället tar sig olika skepnader: Stanford och Berkeley-universitetet med sina forskningslaboratorier, IT-distriktet i SoMa i San Francisco, men också de stora IT-företagens IT-campusar här i Silicon Valley.

Apple i Cupertino, Google och Microsoft i Mountain View, Ja Microsoft har också ett campus här i Silicon Valley, Facebooks nya Campus i Menlo Park och Yahoo!s campus i Sunnyvale, där jag är en gång i månaden för att lyssna på föredrag om Hadoop och Big Data.

På Yahoo1 i veckan i kvällsskymningen så såg jag en fantastisk syn som jag tyvärr inte kunde plåta, men som jag ska försöka plåta nästa månad, nämligen deras gym med ett hundratal anställda som gympade i sitt anletes svett litet efter kl 18:00. Vi träffas i deras utmärkta cafeteria och jag har redan skrivit om hur Google har en hel flotta med WiFi-bussar som skjutsar de anställda till jobbet från San Francisco, San Jose och runt om i Silicon Valley.

De nya IT- och kunskapsstäderna utgör något helt nytt i USA och resten av världen, en vidareutveckling av universiteten om man så vill. En samling högutbildade unga människor där det som räknas inte är pengar eller social position utan vad man kan, vilka meriter man har.

Därför är IT-städerna också öppna och toleranta, raka motsatsen till den Kristna Högern och de republikansk-dominerade sydstaterna t.ex.

Det är ett samhälle som till allt större del är byggt på Öppen Källkod, och frågan är om mjukvarupatentens roll på sikt inte kommer att dala. Vi har Facebooks öppna utvecklingsprocess som ett tecken på det.

Nu blir städerna här i Silicon Valley allt månare om att kunna associera sig med ett framgångsrikt IT-företag, som nyligen Menlo Park med Facebook.

Här på lilla problemfyllda Yahoo! vid San Franciscobukten är stämningen i topp i kvällsskymningen med svettande anställda på gymmet och fullt med anställa som syns framför sina datorer i fönstren, eller som har bänkat sig i kafeterian i väntan på mötet om Hadoop och Big Data.

En mycket speciell atmosfär.

Axplock från den nordiska pressen:

SvD – Senaste nytt

[tags]LinkedIn, Mountain View,Google, Palo Alto, Stanford University, San Jose, Zynga, Twitter, Oracle, Intel, Hewlett-Packard, Apple, Oracle, Cisco,Electronic Arts, Facebook, Nvidia, Symantec, Yahoo, Juniper, AMD, VMWare, EBay, Tesla Motors, Microsoft, Yahoo! [/tags]