Politik

Apple, Silicon Valley, Kina och USA:s krympande medelklass

Att globaliseringen slår hårdast mot de sämst utbildade i samhället är knappast förvånansvärt, eftersom det oftast är deras jobb som lättast kan ersättas med datorer.

I det här sammanhanget är det värt att tipsa om Charles Murrays mycket intressant artikel i Wall Street Journal i helgen om hur det amerikanska samhället nu håller på att spaltas upp i två delar, de universitetsutbildade och de som endast avslutar high school : The New American Divide – WSJ.com där han beskriver intressanta sociala förändringarna i USA de senaste 50 åren.

Att USA och speciellt Silicon Valley utlokaliserar monteringen av mobiler och datorer Kina och programmering till Indien beror långt ifrån endast på lägre löner. Det beror precis lika mycket på att arbetarna i dom länderna är betydligt mer på hugget än dom i USA, som Charles Duhigg och Keith Bradsher beskriver i New York Times om hur Apple här i Silicon Valley satsar på kinesiska arbetare för sina produkter: Apple, America and a Squeezed Middle Class – NYTimes.com

Apple executives say that going overseas, at this point, is their only option. One former executive described how the company relied upon a Chinese factory to revamp iPhone manufacturing just weeks before the device was due on shelves. Apple had redesigned the iPhone’s screen at the last minute, forcing an assembly line overhaul. New screens began arriving at the plant near midnight. A foreman immediately roused 8,000 workers inside the company’s dormitories, according to the executive. Each employee was given a biscuit and a cup of tea, guided to a workstation and within half an hour started a 12-hour shift fitting glass screens into beveled frames. Within 96 hours, the plant was producing over 10,000 iPhones a day. “The speed and flexibility is breathtaking,” the executive said. “There’s no American plant that can match that.”

Just att amerikanska arbetare har problem med ambitionsnivån är något jag själv har fått upp ögonen för här i landet. Inte så att dom inte skulle vilja arbeta, givetvi gör dom de, och för det mesta mycket bra. Men vad dom saknar är den här Jihad-attityden som man ofta finner i speciellt Kina där arbetarna vet att dom om inte jobbar så svälter dom.

Fram till 1970-talet kunde ett par som båda hade High-school-utbildning leva ett tryggt och riktigt hyggligt medelklassliv här i USA. Jag träffade själv såna människor i Akron i Ohio när jag bodde där en sommar. Idag är den tiden för länge sen förbi, vilket är vad som har givit upphov till Rostbältet i Mellanvästern och Tepåserepublikanerna och Occupy Wall Street. USA håller på att förändras inför våra ögon med en snabbhet som har tagit de flesta på sängen.

Obamas glödheta retorik om politiska förändringar visade sig bara vara tomma löften. idag är Washington lamslaget och högerextremistkandidater som Michele Bachmann, Rick Santorum och Newt Gingrich får fritt spelrum.

Om ingenting görs för att rädda den krympande amerikanska medelklassen under de närmaste decenniet så har jag svårt att se hur USA kan undvika allvarliga sociala oroligheter.

Och på tal om Kina så vill jag rekommendera Ola Stenssons intressanta understreckare i SvD:
Kinas frigörelse började med opiumkriget

Axplock från den nordiska pressen:

SvD – Senaste nytt,SvD – Senaste nytt, SvD – Utrikes, SvD – Utrikes

[tags] LinkedIn, Mountain View,Google, Palo Alto, Stanford University, San Jose, Zynga, Twitter, Oracle, Intel, Hewlett-Packard, Apple, Oracle, Cisco,Electronic Arts, Facebook, Nvidia, Symantec, Yahoo, Juniper, AMD, VMWare, EBay, Tesla Motors, Microsoft,Apple, USA:s medelklass [/tags]

4 thoughts on “Apple, Silicon Valley, Kina och USA:s krympande medelklass

 1. Daniel Stintzing

  Hej Lennart,
  Ibland så är det dags att ställa den gamla uttjatade frågan från 1970-talet!
  Nämligen när kommer revolutionen?
  I Sverige kommer den inte, men i helgen så var jag på Nørrebro i Danmark och där så verkade det lite mer begivet.
  Nej nog blir det bråkigt både i USA och i Europa men det blir nog högerextremisterna som tar hem spelet…

 2. San

  Vad roligt att just Björn skriver under på att Moderaterna är det nya arbetarpartiet. Håller dock med Naked Capitalism lite i det här fallet.

 3. Björn Nilsson

  Den så kallade medelklassen i USA är vad jag förstår inget annat än vanliga knegare som under en lycklig period råkade vara bra betalda. Arbetarklass med andra ord. Att kräva att de skall gå tillbaka till förhållandena i de sweat-shops som fanns i USA i början av förra århundradet med hänvisning till att man numera arbetar så i asiatiska fabriker – låter det realistiskt?

  Såg för övrigt att Yves Smith på bloggen Naked Capitalism var misstänksam mot den beskrivning i NYT som det refereras till ovan. http://www.nakedcapitalism.com/2012/01/new-york-times-tells-us-only-chinese-near-slave-labor-could-handle-steve-jobs-demands.html Jag har intrycket av att Yves har en del insikter även i industriella angelägenheter.

 4. San

  “där arbetarna vet att dom om inte jobbar så svälter dom”

  Tycker du gör en märklig tolkning av artikeln. Vad tror du är anledningen till att indiska och kinesiska arbetare är mer på hugget än västerländska om inte den allmänna levnadsstandarden dvs inkomstnivån i respektive länder.

  Annars vore det ju lätt att införa likvärdiga förhållanden i väst, där man svälter om man inte arbetar.

  Slutsatsen är nog fortfarande att det är löneförhållanden/levnadsstandard i respektive länder som gör att man föredrar ett Kina och Indien för produktion framför väst.

Comments are closed.