Politik

Självstyrande bilar, smarta kylskåp och börsrobotar, när tar datorerna över?

Den tekniska utvecklingen är oerhört svår att förutse. Det måste vara 1993 eller 1994 och jag sitter framför min knastrande kortvågsradio och hör Sveriges Radios chefstekniker tala om för alla utlandssvenskar att det inte kommer att hända något fram till år 2000, men då kommer SR att börja introducera sina gardinantenner och då kan lyssnarna vänta sig något bättre mottagningsförhållanden, kanske även långt borta i västra USA. Tre eller fyra år senare kan jag lyssna på kristallklara svenska radioprogram via webben.

Under de senaste fem,sex åren har jag ständigt hört om the Internet of Things, som bl.a. skulle ge oss kylskåp som är uppkopplade till nätet och automatiskt kan beställa påfyllning när mjölken sinar, och varna oss när morbror Alexanders 40 kilo Gorgonzola-ost har passerat sitt bäst-före datum.

Men som Andrew Martin skriver i New York Times så har den till synes enkla teknologin ännu inte blivit verklighet: Not Quite Smart Enough – NYTimes.com

As the “smart” revolution spreads from phones to other electronics, some manufacturers are hoping to make a bundle by selling refrigerators that spew out recipes based on what’s inside, robotic vacuum cleaners with remote-controlled cameras, and washers and dryers you can monitor from your phone. But if you’re thinking of a futuristic home like that of the Jetsons, think again. These smart appliances are not all that smart, at least not yet. “It’s been around for a while and it hasn’t caught fire,” said Neil Strother, an analyst at Pike Research.

Det ligger inte i tiden. Samtidigt, helt oväntat har något jag aldrig ens hörde talas om tills jag själv såg det, tagit över hundra tusentals jobb på snabbköp, bibliotek och flygplatser: automatiska in och utcheckningsmaskiner.

Vem hade väntat sig att Google av alla företag på kort tid skulle kunna bygga det som inga bilföretag har lyckats med, en självstyrande bil, som faktiskt fungerar och har kört hela vägen från Silicon Valley ner till Los Angeles helt utan problem.

Men som John Markoff skriver i New York Times så är motståndet mot automatstyrda bilar massivt, inte minst från försäkringsbolagen som skulle förlora skjortan om folk plötsligt skulle sluta dö i bilolyckor: Google?s Autonomous Vehicles Draw Skepticism at Legal Symposium – NYTimes.com

SANTA CLARA, Calif. — Even as Google tests its small fleet of self-driving vehicles on California highways, legal scholars and government officials are warning that society has only begun wrestling with the changes that would be required in a system created a century ago to meet the challenge of horseless carriages. What happens if a police officer wants to pull one of these vehicles over? When it stops at a four-way intersection, would it be too polite to take its turn ahead of aggressive human drivers (or equally polite robots)? What sort of insurance would it need?

Datorerna håller på att ta över allt fler jobb från oss människor men det är oerhört svårt att förutse hur snabbt det kommer att ske. Att datorprogram idag hjälper röntgenläkare tyda röntgenbilder och piloter att flyga jumbojettar visar hur avancerade datorteknologin faktiskt är. Och robothandeln på börsen är här för att stanna, liksom de avancerade datorrutiner som jagar fildelare och terrorister i bl.a. Sverige.

Och autopiloterna har funnits i minst tio år. Så varför inte autopiloter för bilar och bussar?

Ja dom kommer men eftersom det finns intressegrupper som försäkringsbolag som vill behålla status quo så kan det mycket lätt ta flera decennier innan det blir verklighet ens i liten skala.

Att förutspå hur tekniken kommer att utvecklas är oerhört svårt. Jag har säkert berättad om hur en kompis till mig, Ed J., en gång i tidens begynnelse besökte en liten datorutställning i Atlantic City i New Jersey där han träffade två tonåringar som hade byggt en hobbydator och undrade om han vill investera i den.

En hobbydator, Ed var datorkunnig, han hade pengar, men killarnas hobbydator verkade inte ha framtiden för sig. Killarna hette Steve Wozniak och Steve Jobs och dom kallade sin dator för Apple. Så kan det gå.

Axplock från den nordiska pressen:

SvD – Utrikes,
Aftonbladet: Sveriges nyhetskäl, Expressen: Nyheter, Helsingborgs Dagblad: Nyheter

[tags] LinkedIn, Mountain View,Google, Palo Alto, Stanford University, San Jose, Zynga, Twitter, Oracle, Intel, Hewlett-Packard, Apple, Oracle, Cisco,Electronic Arts, Facebook, Nvidia, Symantec, Yahoo, Juniper, AMD, VMWare, EBay, Tesla Motors, Microsoft, Internet of Things, Google Car [/tags]