Politik

USA-valet och President Obamas sista State of the Union-tal?

Obamas State of The Union-tal.

President Obama har alltså hållit sitt State of the Union-tal, som är något som alla presidenter av hävd gör varje januari till senaten och representanthuset i representanthusets kammare i Kapitolium.

Årets tal får ses som Obamas avspark inför den valkampanj som antagligen kommer att bli den bittraste i USA:s historia.

Washington är lamslaget, republikanerna har ett enda mål och det är att till varje pris, kosta vad det kosta vill, besegra Obama och demokraterna i årets kongress och presidentval

Ohn H. Cushman Jr. och Helene Cooper skriver i New York Times om Obamas tal: Obama State of the Union Address to Make Pitch for Economic Fairness – NYTimes.com

Mr. Obama asserted that government should work to better balance the scale between the rich and the rest of America — changing the tax code and other policies if Congress would go along, and making the most of his executive powers if Congress would not. People earning more than a million dollars a year should pay an effective tax rate of at least 30 percent and should not receive tax deductions for housing, health care, retirement and child care, he declared. “We can either settle for a country where a shrinking number of people do really well, while a growing number of Americans barely get by,” Mr. Obama said, “or we can restore an economy where everyone gets a fair shot, everyone does their fair share and everyone plays by the same set of rules.”

Att tala om ett USA där alla får en “rättvis andel” är som att vifta ett gigantiskt rött skynke framför republikanerna. Rättvisa andelar är det absolut sista dom vill.

Ett av det mest sjuka i amerikansk inrikespolitik är hur republikanerna kan få människor att rösta emot sina egna ekonomiska intressen. Som i presidentvalet 2004 när man intervjuade arbetslösa arbetare i Ohio som röstade på Bush trots att demokraten John Kerry stod på arbetarnas sida. “Ja men Bush är kristen och moralisk och Kerry är för homoäktenskap!”

Intervjuaren frågade förvånad, “så ni svälter heller än att rösta på Kerry?”. “Ja” kom svaret utan tvekan.

Obama har gjort allt han överhuvudtaget kan för att bryta med sina gräsrötter och göra tvärt emot vad han lovade, och dom avskyr honom med en ilska som jag sällan har upplevt.

Samtidigt svämmar hatet och ilskan mot Obama över bland republikanerna som kommer att gå man ur huse för att vinna Vita Huset och Kongressen. Ingen president i mannaminne är så avskydd som Obama, på båda sidorna.

Samtidigt har republikanerna ett betydligt bättre utgångsläge än för fyra år sen efter som flera delstater i år har republikanska guvernörer, bl.a. nyckelstaterna Ohio´, Florida och Pennsylvania. Republikanerna är också helt öppna med att de kommer att göra allt de överhuvudtaget kan för att stänga ute så många demokratiska väljare som möjligt i de republikanska delstaterna, genom att kräva ID-handlingar som fattiga demokrater ofta saknar.

Och även om de skulle ha såna handlingar så kan man alltid hitta felaktigheter, eller begränsa antalet röstlokaler i fattiga områden ett favorittrick. Det här valet kommer att bli det otäckaste sedan inbördeskriget på 1860-talet.

USA:s justitieminister Eric Holder har sent omsider reagerat på republikanernas försök att beröva miljoner amerikanska väljare deras rösträtt

Kan Obama klamra sig fast vid makten? Givetvis är det möjligt men om jag skulle satsa pengar så skulle det vara på republikanerna, oavsett om det blir Romney, vilket det nästan säkert kommer att bli, eller Gingrich, som jag inte tror har en chans mot Romney trots hans senaste seger.

Jag har väldigt svårt att se hur Obama kan vinna. Men jag har haft fel förut.

Den som vill läsa hela Obamas tal www.whitehouse.gov

Axplock från den nordiska pressen:

SvD – Senaste nytt,SvD – Mest lästa, SvD – Utrikes, SvD – Utrikes

[tags] President Obama, Barack Obama, Vita Huset, Breaking News, Political News, White House, Joe Biden, Rahm Emanuel, Obamas Budget, Obama Budget, Amerikansk Politik,2012 Election , Barack Obama , Obama Fundraising , Elections 2012 , Barack Obama Fundraising , Barack Obama 2012 , Barack Obama 2012 Fundraising , Barack Obama Fundraising 2012 , Obama 2012 , Obama 2012 Fundraising , Obama Fundraising 2012 , Politics News,Obama State of the Union, [/tags]

11 thoughts on “USA-valet och President Obamas sista State of the Union-tal?

 1. Johnny

  Jag tycker Ron Paul är bäst eftersom han är ärlig och har integritet och vill avsluta den privatägda Federal Reserve Bank och det är ändå det viktigaste för demokratin, plus beslutande folkomröstningar i alla frågor som i Schweiz.

 2. San

  far- och morföräldrarnas syskon, ska jag kanske också lägga till. Så det inte blir missförstånd. 🙂

 3. Edward i Orlando

  San:
  Du skriver: “Men far och morföräldrarna, samt deras syskon röstar mangrant på Republikanerna”
  Menar du inte: “Men far- och morföräldrarna……..”
  Tänk vad ett bindestreck kan göra….

  Jo, Lennart, kampanjen går inte att undvika. Återkommer med lite mer intryck när jag har bättre med tid.

 4. San

  Gräsrötterna kanske är mycket unga, men alla med barn som jag känner i USA röstar på Obama även om de är höginkomsttagare. Jag känner några enstaka singlar som röstar på Republikanerna trots att de är under 50 år. Men för mig är de uteslutande ett pensionärsparti.

  Min son kommer med största sannolikhet att växa upp i USA och sjukvårdskostnaderna är nog inte det som oroar mig mest, snarare utbildning som Lennart skrivit om några gånger. Det är intressant att se hur alla föräldrar jagar på sina tonåringar för att de ska få ett scholarship.

  Men far och morföräldrarna, samt deras syskon röstar mangrant på Republikanerna. Det som sas om Obama över julmiddagen lämpar sig inte i tryck kan jag säga, jösses… De bor förövrigt i Florida.

  1. Lennart

   San: En intressant skillnad mellan det svenska och amerikanska universitetssystemet är att här får man max fyra år på sig att ta sin B.A. eller BSc, sen åter man ut. I Sverige kan man fortfarande ta betydligt längre tid.

 5. San

  Om HD röstar ner sjukförsäkringsreformen så tror jag OWS kommer ut på gatan igen. En lika stor rysare är ju förresten om Ron Paul ställer upp som oberoende, det skulle vara intressant eftersom att jag inbillar mig att många av Obamas gräsrötter kan tänka sig Ron Paul också, hur motsatta den än må vara.

  Detta är förresten den bästa politisk satir som någonsin har gjorts:
  http://www.mediaite.com/tv/bill-maher-people-dont-like-mitt-romney-not-because-hes-rich-its-how-he-got-rich/

  (kan ha postat den tidigare)

 6. San

  Edward

  Ska man ge det hela en grundligare analys.

  Romney är rejält skadeskjuten, kan inte se hur han ska kunna vända på imagen på sig själv som vulture capitalist, känslor som Gingrich själv väljer att spela på. Förövrigt intressant att se hur mycket inflytande OWS-rörelsen har fått i debatten. Romney kallas för “one percenter” av både demokrater och republikaner.

  Att Gingrich inte kan vinna mot Obama säger sig självt. Han kan elda på Tea Party och kombinerat med det ljumna intresset för Romney så kanske han kan vinna nomineringen. Men på många sätt påminner hans kampanj om Donald Trumps, han går ut hårt, sluggar vilt, tills han exploderar som en Super Nova. Ett gäng rabiata Tea Party aktivister från South Carolina kanske inte tycker att Gingrich ska behöva svara på frågorna om hans andra fru, men allmänheten är nog inte lika förlåtande. Dessutom lät det helt klart som att Nancy Pelocy har skit på Gingrich som de kan släppa när det behövs.

  Det Republikanska etablissemanget måste verkligen hata Gingrich, som öppnade upp för hela OWS-rörelsen retorik mot Romney. Hade Obama varit först med att göra det, så hade det aldrig bitit på samma sätt som nu.

  Man kan inte annat än gapskratta åt att Gingrich åter igen kommer att lägga krokben för Republikanerna.

 7. Edward i Orlando

  Nja, nu tar du i för kung och fosterland……:)
  Tycker mycket pekar på att Obama har stor chans att vinna.
  Den kritik som finns från hans gräsrötter – kommer den verkligen att innebära att dessa gräsrötter struntar i att rösta, med möjlightene att de då hjälper en Rep att bli president? Tror det knappast.
  Däremot kan det omvända hända – kristna konservativa struntar i att rösta på Romney pgs hans tro. Eftersom dom ändå sitter och väntar på yttersta dagen och den belöning de får i paradiset vill de hålla sig moraliskt perfekta. Och lite martyrkänsla sitter alltid fint.
  Vad gäller guvernörer så åtminstone här i FL är Scott så impopulär att han knappast hjälper. Och jag tror situationen i OH är liknande.
  Men som sagt, det är 9 månader till valet.

  1. Lennart

   Edward, San: Bra analyser, och jag har inget egentligt att invända. Låt mig dra fram en fråga som jag inte tror att den svenska pressen har tagit upp och som mycket väl kan komma att avgöra valet. Om HD röstar ner Obamas sjukförsäkringsreform så kommer det att bli ett oerhört svårt bakslag och en gigantisk framgång för republikanerna. Men om HD låter lagen stå så kommer det att bli en enorm framgång för Obama.

   Problemet med Obamas gräsrötter, som ofta är unga, är att dom inte längre bryr sig och därför inte kommer att rösta. De lyssnade på hans locktoner för fyra år sen men kommer inte att göra det igen.

   Håller med om att Romney har blivit skadskjuten, men det är svårt att avgöra hur allvarligt. Om han vinner Florida så kommer det nog snart att vara glömt. Men om Gingrich skulle vinna Florida så skulle Romney få problem.

   Hur det än går så kommer valet att bli en rysare.

   Edward, märker du något av valet i Orlando?

 8. San

  Av 10 opinionsundersökningar mot Romney leder Obama 7, Romney 2 och en oavgjord.

  Av 7 opinionsundersökningar mot Gingrich leder Obama samtliga.

  Att Obama skulle förlora är lika osannolikt som ett krig mot Iran, risken är mao obefintlig.

Comments are closed.