Politik

Datormolnen, Luleå och framtiden: datahallar istället för stålverk?

En av Facebooks datahallar i USA.

amla idéer rostar aldrig och tanken att man skulle kunna starta en ny generations stålverk i Norrland i form av datahallar för datamålnen med mängder med nya jobb har uppenbarligen fått kommunalpolitikerna i Luleå att se dollartecken.

Claes Reimegård skriver i Svenska Dagbladet om hur svenska regeringen och Lulelå nu satsar Serverhallar ska stärka Norrbotten | IT | SvD

LULEÅ Efter att den USA-baserade sociala nätverkssajten Facebook låtit svenska projekterings- och byggbolagen Sweco och NCC sätta spaden i jorden för bygget av serverhallar – som uppges kunna ge 400 jobb till Luleå – har kommunen och grannarna Boden och Piteå gått samman om utvecklingsbolaget North Sweden Datacenter Locations.
… Sagt och gjort – redan i går åkte sex representanter för bolaget och andra intressenter till USA och Facebooks högkvarter i kaliforniska Palo Alto samt ett redan startat datacenter i Prineville, Oregon, som till stor del stått som modell för den blivande Luleåanläggningen. …

Mellan sex och tio aktörer kan anses verkligt intressanta för norrbottningarnas del. Men om datacentret verkligen ger de uppåt 50–70 permanenta nya jobb som det talats om är långt ifrån säkert. Facebooks nordiska talesperson ger följande besked: ”För anläggningen kommer det att behövas minst 30 heltidstjänster.

Men sanningen är tyvärr att dagens datahallar sköts av en handfull tekniker som inte ens är speciellt högutbildade.

Visst, de stora datahallarna kommer att betala rätt saftiga avgifter för el, men är det verkligen det som Norrbotten ser som sin framtid?

De 100+ miljoner som svenska staten satsar på det här projektet hade kunnat satsats på utbildning i avancerad programmering och IT-teknologi vid Luleå Tekniska Universitet för att bygga upp spetskompetens som sen i sin tur hade kunnat dra in mångdubbelt större summer till Sverige.

Bara för att det ser ut som ett gammaldags stålverk betyder inte att en modern datahall är samma sak.

Nu är det givetvis lätt att vara kritisk och om jag bodde i Lule, som är en jättefin stad där jag har varit så hade jag säkert gjort samma sak.

Men precis som månfärderna har kritiserats för att satsa stort för något som ger liten återbäring så vore det bättre och säkrare att satsa på mjukvara istället för på hårdvara.

En mindre rättning till originalartikeln i Svd. Facebooks högkvarter ligger inte längre i Palo Alto utan i grannstaden Menlo Park. Men den flytten skedde för några veckor sen.

Länkar:Amazon Elastic Compute Cloud The Xen virtual machine monitor, Open Cloud Manifesto, Mosso, RightScale, Salesforce

[tags] Cloud Computing, Datormoln, Amazon EC2, RightScale, Amazon Cloud, Bitnami, LongJump, SalesForce,Hyve, Open Compute Project,North Sweden Datacenter Locations, Luleå Facebook [/tags]

2 thoughts on “Datormolnen, Luleå och framtiden: datahallar istället för stålverk?

  1. roger

    Svenska skattebetalare subventionerar facebooks affärsverksamhet med 100miljoner, jag tycker det är äckligt. Är det därför vi betalar skatt?

Comments are closed.