Politik

Historisk utveckling, USA:s ekonomiska tyngpunkt förflyttas till Silicon Valley och San Francisco

University Avenue i Palo Alto, från Google Earth.

Medan den amerikanska ekonomin fortfarande befinner i djupaste kris så går IT-industrin här i Silicon Valley framåt som om den vore på steroider. Vilket inte är speciellt svårt att förstå när man inser att det amerikanska samhället som sådant blir alltmer datoriserat och beroende av IT.

Erica Goodie skriver i New York Times om startupkulturen här i Silicon Valley och San Francisco: Silicon Valley Newcomers Are Still Dreaming Big – NYTimes.com

Ivan Lee, 25, turned down a lucrative offer from Microsoft to start his own company, developing location-based games that he hopes will eventually dominate the industry. Bansi Shah, 23, picked up her undergraduate diploma, then took a job at Lattice Engines, a small San Mateo startup, where she makes “near the top” of the company’s $80,000 to $130,000 range for an entry level product manager, plus equity. These are the latest high-tech migrants to Silicon Valley, in their 20s and fresh out of college, drawn by a surge in start-ups and investment money that in the last year and a half has created more jobs than companies can fill, and eager to help shape the technology that infuses their lives. Their peers in other parts of the country — indeed, in many other parts of the state — may be struggling to find jobs, their independence stunted by financial hardship. But these recent college graduates are, at least for the moment, snugly protected from any hint of the recession.

Nu försöker andra amerikanska städer med New York i spetsen utveckla sig till IT-städer, och Seattle är redan en allvarlig konkurrent till San Francisco och Silicon Valley. I Europa växer IT-städer fram i Berlin, London och ett antal andra städer.

Men än så länge är Silicon Valley Ground Zero, och i år verkar dalen befästa sin position som den amerikanska ekonomins dragmotor.

Eftersom Silicon Valley står som en direkt motpol till Republikanerna och dogmatiska Den Kristna Högern så kommer dalens framgångar på sikt att få konsekvenser. Man kan t.ex. hoppas på ett mer tolerant samhälle överlag, liksom mer öppenhet, mer samarbete mellan företagen, som i den Öppna Kodrörelsen där t.ex. Facebook öppet delar med sig av projekt som man skapar inom företaget.

Ett tecken på ett mindre extremistiskt USA kanske.

Axplock från den nordiska pressen:

Nyheter – Nyheter,Axplock från den nordiska pressen:

SvD – Senaste nytt,SvD – Utrikes, SvD – Utrikes, SvD – Utrikes

[tags] LinkedIn, Mountain View,Google, Palo Alto, Stanford University, San Jose, Zynga, Twitter, Oracle, Intel, Hewlett-Packard, Apple, Oracle, Cisco,Electronic Arts, Facebook, Nvidia, Symantec, Yahoo, Juniper, AMD, VMWare, EBay, Tesla Motors, Microsoft, [/tags]

One thought on “Historisk utveckling, USA:s ekonomiska tyngpunkt förflyttas till Silicon Valley och San Francisco

  1. San

    Så New York stod inte i motsats?

    Fram tills 1980 var den transatlantiska handeln större än den transpacifikanska(!), där efter har handeln över Stilla Havet varit viktigare än den med Europa. Så speciellt nytt fenomen är det väl inte, tyndpunkten i USA har sakta men säkert gått från östkusten till väst.

Comments are closed.