Politik

Jämställda feminister eller bara ragator: varför tjatar amerikanska kvinnor så mycket?

Ja att dra halva USA:s befolkning över en kam är kanske en smula magstarkt, men det här är faktiskt saxat ut Wall Street Journal, så det är inte mitt påhitt.

Orsaken till att amerikanska kvinnor inte är lika jämställda som deras svenska medsystrar beror mycket på frånvaron av kvinnovänlig lagstiftning som föräldraledighet, VAB osv, den kvinnofientliga Kristna Högern, men även på frånvaron av en amerikansk motsvarighet till det juridiskt bindande svenska sambo-begreppet.

Att amerikanska kvinnor skulle tjata mer än men vet jag inte, men det är i alla fall vad som hävdas i videon ovan, och Wall Street Journals Elizabeth Bernstein skriver mer om kvinnor och tjat i USA: Nagging in Marriage Is More Common Than Adultery But Can Also Lead to Divorce – WSJ.com

It is possible for husbands to nag, and wives to resent them for nagging. But women are more likely to nag, experts say, largely because they are conditioned to feel more responsible for managing home and family life. And they tend to be more sensitive to early signs of problems in a relationship. When women ask for something and don’t get a response, they are quicker to realize something is wrong. The problem is that by asking repeatedly, they make things worse. Men are to blame, too, because they don’t always give a clear answer. Sure, a husband might tune his wife out because he is annoyed; nagging can make him feel like a little boy being scolded by his mother. But many times he doesn’t respond because he doesn’t know the answer yet, or he knows the answer will disappoint her.

Det skulle onekligen vara intressant att höra vad svenska kvinnor med man och barn som bott i USA i ett par tre år och sen återvänt till Sverige, och alltså kan jämföra de båda samhällena, tycker om det amerikanska samhället i jämförelse med det svenska.

Det bör rimligtvis finnas plus och minus på båda sidorna Atlanten.

I det här sammanhanget kan det också vara värt att påminna om Charles Murrays artikel i Wall Street Journal om de snabba sociala förändringar som nu sveper över USA, bl.a. så gifter sig allt färre amerikaner, vilket kanske är ett sätt att få slut på det förmenta tjatet: Charles Murray on the New American Divide – WSJ.com

Axplock från den nordiska pressen:

Nyheter – Nyheter,DN.se – Kultur & Nöje – Senaste, SvD – Senaste nytt, SvD – Senaste nytt, SvD – Utrikes, Aftonbladet: Sveriges nyhetskäl,SvD – Utrikes,

[tags]Kvinnor i USA, American women, Nagging in the United States, Tjat och kvinnor i USA[/tags]

One thought on “Jämställda feminister eller bara ragator: varför tjatar amerikanska kvinnor så mycket?

 1. Ante

  Har två av Charles Murrays böcker samt en antologi där han även har ett kapitel och skulle väl vilja påstå att man bör ta hans arbete med en nypa salt innan annan expertis har gått igenom hans arbete.

  Det är inte det att han skulle ha fel i det här fallet, det är bara det att han har en historia av att vara väldigt selektiv i sina verk och oftast vill styrka eller bekräfta de konservativa åsikter han har. Var han arbetar nu vet jag inte, innan har det varit på The American Enterprise om jag minns rätt namn, i vart fall en rightwing conservative thinktank med en egen agenda.

  Bells Curve(ej läst), hans mest kända bok har fått duktigt med kritik (vill minnas att han skrev ihop den med en person som dessvärre dog innan boken hann färdigställas, personen som dog var experten av dem två på ämnet vilket kanske förklarar en del). Losing Ground en bok från mitten av 80-talet, är numera uppe i utgåva 10 (den version jag äger). Bland annat eftersom böckerna The truly disadvantage och When work disapear släpptes och där mkt av Murrays “forskning” sågas indirekt. Nu minns jag inte på rak arm vad sociologen heter, men han vart i varje fall välrenommerad och innehaft flera toppositioner inom Universitetsvärlden.

  I vilket fall kan man konstatera att Murrays verk är typiskt konservativt, dvs ofullständigt och utan att helheten betraktas så att man kan säkerställa att man faktiskt dragit rätt slutsatser. Man är intresserad av att bekräfta åsikter genom fakta istället för att låta fakta tala för sig själv och därefter bilda sig en slutsats.

  Är Charles Murray korkad? Nej inte alls!!

  Han bidrar med mycket och jag kommer köpa fler av hans böcker men personligen behåller jag en viss skepticism när jag läser hans slutsatser och vill helst att dessa bekräftats av andra. Eller om man ser det ur ett historiskt perspektiv, att andra kompletterar och korrigerar det som Murray själv skrivit. Långt inlägg, jadå, men det finns en del Murray frälsta från höger som tar hans texter som absolut sanning men ett sådant stöd finns inte från den akademiska världen (som jag ej tillhör, vilket ska klargöras).

Comments are closed.