Politik

Roche och Illumina, blir DNA-analys rutin vid läkarbesöket?

Klicka på bilden.

Det var Silicon Valley-företaget 23 and Me som först satte DNA-analysen för massorna på kartan genom att erbjuda DNA-analys för $100. Nu handlar det inte om hela den mänskliga genomen, utan bara delar, men trots det känner jag en hel del människor som har nappar och som säger sig ha blivit mycket nöjda med resultatet.

När Kaliforenien-företaget Illumina sedan gick ut med beskedet att man inom ett år kommer att erbjuda komplett DNA-analys av hela den mänskliga genomen för $1000, så väckte det en mycket stor uppmärksamhet världen över. Inte minst hos det stora Schweiziska läkemedelsföretaget Roche som nu lägger fram ett anbud på företaget på sex miljarder dollar.

Jeanne Whalen, Ron Winslow och Dana Cimilluca skriver i Wall Street Journal: Roche Makes Risky Bet on Gene Sequencing – WSJ.com

With its $6 billion hostile offer for Illumina Inc., Swiss drug-giant Roche Holding AG is making an expensive and risky bet that genetic mapping will soon be common practice in doctors offices and hospitals. Illumina, based in San Diego, makes machines that use blood or tissue samples to decode a person’s entire genetic makeup—a process known as DNA sequencing—in about a week. Top government and academic research centers are the machines’ main buyers now, but the technology’s supporters say it will eventually trickle down through the health-care system, helping doctors prevent and treat illness.

Man kan givetvis ifrågasätta hur fort det går att introducera de här maskinerna och de åtföljande databaserna och analyssystemen till sjukhus världen över, men inte kan tvivla om att DNA-analys snart kommer att bli rutin, med stor säkerhet vid födseln. Det räcker ju med ett enda prov, eftersom arvsmassan inte förändrar sig.

Forskningen kring arvsbundna sjukdomar kommer på sikt att leda till en regelrätt revolution inom medicinen, även om det säkert kommer att ta decennier.

I Kina, Japan, Indien och andra länder gäller det att komma från en “god familj” när man ska gifta sig. I framtiden blir det bra mycket enklare, då är det bara att visa fram sin DNA så vet man om den kramgoa tjejen med det rågblonda rådet verkligen är något att satsa på.

Länkar:US. Department of Health and Human Services, California Department of Public Health, California Department of Healthcare Services, Patient Protection and Affordable Care Act

Axplock från den nordiska pressen:

Nyheter – Nyheter,Debatt – Debatt – hem

[tags] Health Care Bill, Sjukvård i USA, Sjukförsäkring i USA, Amerikanska sjukhus, Sjukhus i USA, Mayo Clinic,Massachusetts General Hospital, Johns Hopkins Hospital,Kaiser Permanente, Cleveland Clinic, Stanford Bio-X, Stanford, Hospital, Health 2.0,Patient Protection and Affordable Care Act, Quantified Self, Keas, Illumina, Roche[/tags]

4 thoughts on “Roche och Illumina, blir DNA-analys rutin vid läkarbesöket?

  1. Marcin

    Far dina barnbarn jobb pa det fina foretaget om det visar sig att de bar pa en variant som okar risken for schizofreni med 80 procent?

    Den storsta fragan blir vem som kommer kunna begara ut informationen Fran ett sadant framtida lakarbesok?

Comments are closed.