Politik

SAPs HANA, datormolnen, Big Data och minnes-databaser

Klicka på bilden.

Alla som har sett hur snabbt en Macbook Air startar vet att det beror på de SSD-diskar (Solid State) som man använder istället för de gamla mekaniska SATA-diskarna.

Men faktum är att man kan spara data direkt i minnet, något som vem som helst som kan PHP-språket kan experimentera med

Nu är det givetvis så att så fort man stänger av datorn så försvinner datan i minnet, men det gör inte så mycket om allt man vill göra är att göra snabba kalkyleringar. Eller om man har tillgång till tiotusentals billiga datorer i datormolnen.

Christopher Lawton skriver i Wall Street Journal om det tyska dataföretaget SAP nu satsar på just data i minnet med sin SAP HANA-produkt i ett försök att ta ledningen på den lukrativa Big Data och datormolnsmarknaden: Inside SAP’s Skunkworks as It Takes Aim at Oracle – WSJ.com

In-memory computing could be crucial for cloud computing, because offering services online requires companies to rapidly process large volumes of data. … SAP convinced Charité Universitätsmedizin Berlin, a large university hospital, to drop its Oracle software and switch to HANA. Together SAP and Charité developed a prototype of an iPad software application that uses the HANA machine to analyze three million data points for 140,000 admitted patients annually and determine if they are a fit for a clinical trial. Using the application, the hospital said it reduced the time it takes to find patients from weeks to less than one second.

Det här är en mycket intressant artikel, inte minst för att den visar hur SAP:s Hasso Plattner ansåg att han måste gå utanför SAP:s egen forskningsavdelning och direkt till en grupp unga tyska IT-studenter som han ansåg var de enda som hade den vision som behövdes för att skapa något så revolutionärt.

Nu är kanske inte minnes-databaser riktigt så revolutionära som Wall Street Journal tycks tro. Här i Silicon Valley används t.ex. minnes-databasen Redis överallt. Men Redis och andra minnes-databaser och cache-system som jag t.ex. använder här på bloggen, är betydligt blygsammare än SAP:s HANA som kan hantera flera storleksordningar mer data.

Och eftersom samhället nu genererar hittills otänkbara datamängder varenda dag, timme, minut, så måste datavetarna ständigt hitta på nya sätt att optimera de rutiner man använder för att analysera all information. Annars kommer den att bli oanvändbar.

Och om ni inte tror mig så behöver ni bara fråga FRA.

Länkar:Amazon Elastic Compute Cloud The Xen virtual machine monitor, Open Cloud Manifesto, Mosso, RightScale, Salesforce

Axplock från den nordiska pressen:

SvD – Senaste nytt,
SvD – Senaste nytt

[tags] Cloud Computing, Datormoln, Amazon EC2, RightScale, Amazon Cloud, Bitnami, LongJump, SalesForce,Hyve, Open Compute Project, VMWare Cloud Foundry, SAP HANA, in-memory databases[/tags]

One thought on “SAPs HANA, datormolnen, Big Data och minnes-databaser

  1. Örjan

    Ja de klarar ju nästan 1-8 Tb data… det är väl vad man samlar in per dag i större företag. Verkar väldigt mystiskt SAP hana, speciellt som de också använder minnet till andra saker så det ger väl ca 50% overhead.

Comments are closed.