Politik

Min nya karriär som videofilmare i Kalifornien, men vilka redigeringsverktyg är bäst?

Jag har experimenterat rätt mycket med video här på bloggen, först på den svenska realtidssajten Bambuser, men även på YouTube.

Gjorde ett litet försök i går med min lilla Canon Powershot SX2000, som ni ser ovan.

Det var mest för att se hur kvalitén skulle bli, och trots att kameran snurrar runt så man blir alldeles yr i början så gav det mig iden att leta runt litet efter redigeringsverktyg. Använder Windows MovieMaker, men behöver litet mer avancerade grejer. Hittade det öppna kod-verktyget Avidemux, som inte alls var bra. Videon blev så hackig att den var helt oanvändbar.

Vilket leder till frågan, kan någon rekommendera några andra verktyg? Jag vet att Apple har de bästa videoverktygen, men jag har ännu inte köpt någon iMac, även om jag inte utesluter att jag kan komma att göra det framöver.

Jag ska återkomma med en något kortare video, mellan tre och fem minuter verkar vara en bra längd. Men vill också gärna ha möjligheten att mixa in litet ljud och videoeffekter.

Så alla tips mottages tacksamt.

Medge att det låter häftigt “videofilmare i Kalifornien”, aningen bättre än “Videofilmare i Bollnäs”. Man föreställer sig en uppsjö vågade videon med lättklädda filmstjärnor i Hollywood på väg till rehab.

Men vänta bara, dom skrattade säkert om Ingmar Bergman också. 🙂

Axplock från den nordiska pressen:

VG RSS

[tags]Silicon Valley, Video, Cupertino Video, Apple Video [/tags]

9 thoughts on “Min nya karriär som videofilmare i Kalifornien, men vilka redigeringsverktyg är bäst?

 1. Erik Ferrari

  @Lennart och Bosse: Tack för vänliga ord. Mallarna i iMovie gör jobbet väldigt enkelt. Sen håller jag mig till reglerna att jobba med korta klipp och undvika zoom och panorering. Sen försöker jag ha en idé om hur strukturen ska vara innan jag går ut och plåtar. Filmen ska ha en början, ett slut och något i mitten.

  Och att filma med mobilen går alldeles utmärkt.

  1. Lennart

   Erik: Whao, superbt jobbat, mycket proffsigt. Det är givetvis så man ska göra. OK, nu vet jag hur högt ribban ligger 🙂

   Har faktiskt inte tänkt på att filma med mobilen, men det är givetvis en jättebra ide.

   OK, så video-verktygen för Windows suger, men kan man inte använda Ubuntu, t.ex. http://ubuntustudio.org/. Ska kolla den ikväll.

 2. Erik Ferrari

  Jag kör iMovie på Mac för enkel redigering. För lite mer tyngre jobb så blir det Adobe Premiere.

 3. Bossebus

  Jotack 😉

  Orkade inte se hela…men tror inte du kommer undan verktyg från Apple..dom fungerar även för windows…skall ev.snart inhandla ett för ca 1500 SEK.
  Återkommer om detta.

  Tillsvidare får Nikons egna lilla redigerare fungera alternativt MovieMakern för XP. (Senare versioner är värdelösa på ljudsidan).

  ALLA diverse skumma “freeware” kan du glömma! Och Avidemux var helt värdelöst.

  Men hittar du något så hör av dig!

Comments are closed.