Politik

Amazons DynamoDB gör Big Data till en datormolnservice

Big Data har blivit ett av de mest använda modeorden inom IT de senaste året. Massiva mängder data som genereras av ett samhälle som är alltmer beroende av datorn måste kunna behandlas och analyseras av avancerade dataprogram.

Det finns vissa honnörsord som man måste känna till på det här området. Och för att förstå honnörsorden gäller det att inse att för att hantera stora datamängder så måste man använda hundratals eller tusentals billiga datorer som körs parallellt.

Googles Map Reduce var först på plan, och används närhelst vi googlar, tätt följd av Apache Hadoop som är en öppen Kod-implementation av Googles Map Reduce.

De flesta som sysslar med Big Data, eller Massdata som vi kan kalla det på svenska, använder Hadoop.

Ett annat viktigt begrepp är NoSQL-databaser, dvs databaser som inte använder databasspråket SQL som hittills has varit det förhärskande databasspråket.

Och två av de viktigaste NOSQL-databaserna är Mongo DB och Couch DB

Doug Henderson skriver på Techweb om hur Amazons nya DynamoDB-service nu skakar om i Big Data-världen: Amazon DynamoDB: Big Data’s Big Cloud Moment ::Brought to you by TechWeb

What all these NoSQL products have in common is incredibly high scalability and flexibility to react to changing demands for the information held in these databases. The scalability is tied to distributed processing across tens, hundreds or even thousands of servers (tens of thousands in Amazon’s case). The flexibility stems from the fact that data in a NoSQL database doesn’t have to conform to a predefined schema or data model. …Another appeal of DynamoDB is that it’s closely tied to Amazon’s Hadoop-based Elastic MapReduce service. Customers using DynamoDB will be able to use data from within DynamoDB (and the AWS S3 storage service) in MapReduce processes and downstream analytic queries, something many Internet-scale businesses are routinely doing or anticipating doing as their businesses scale up.

Det här är en bra artikel som förtjänas att läsa av alla som är intresserade av Massdata.

Så Amazons DynamoD kan användas tillsammans med Amazons redan existerande Hadoop-baserade Elastic MapReduce och envisa rykten gör gällande att Amazon snart kommer att lansera en s.k. analys-service som kommer att kunna användas för att göra avancerad analys av de gigantiska datamängder man kan köra i DynamoDB.

Att Amazons BigData-arkitektur ligger i datormolnen gör den tillgänglig från hela den bredbandsuppkopplade världen, vilket betyder att ett företag som vill jobba mes Massdata inte behöver köpa sina egna servrar eller meka med att installera en massa mjukvaruprogram. Allt ligger redo och väntar i datamolnen.

Det betyder också att man kan köra en analys på säg en dag och då inte betala mer än för 24 timmars bruk. Något som kommer att driva ner kostnaderna för Massdata rejält.

Amazon är idag en av huvudaktörerna på datormolnsområdet och dess ambitiöse VD Jeff Bezos gör uppenbarligen allt han kan för att behålla sin förstaplats.

Det finns en viktig poäng här och det är att datormolnen alltmer framstår som globaliseringens grundpelare för att dom är tillgängliga överallt och dessutom driver ner utvecklingskostnaderna.

På det sätter påminner datormolnen om andra amerikanska uppfinningar som har haft det gemensamt att dom har drivit ner kostnaderna och därigenom demokratiserat världen. Allt från Browniekameran till T-forden, hamburgaren och persondatorn.

Axplock från den nordiska pressen:

SvD – Senaste nytt,
SvD – Senaste nytt,SvD – Senaste nytt

[tags] Online Privacy , Cybersecurity , Internet , Big Data , Data , Nstic , Privacy , Trust Framework , Technology News, Big Data Hadoop, Hadoop, NoSQL, NoSQL Big Data, Big Data Analytics, Google Map Reduce, Amazon DB[/tags]