Politik

Måste Läsas i skuggan av presidentvalet i USA: Francis Fukuyamas The Future of History. Can Liberal Democracy Survive the Decline of the Middle Class?

Francis Fukuyamas tidigare bok The End of History, från 1992.

Sanford-professorn Francis Fukuymama är mest känd för sin bok The End of History and The Last Man från 1992 som har sammanfattats så här:

“What we may be witnessing is not just the end of the Cold War, or the passing of a particular period of post-war history, but the end of history as such: that is, the end point of mankind’s ideological evolution and the universalization of Western liberal democracy as the final form of human government.

Fukuyama har nu skrivit en synnerligen viktig artikel i den ansedda amerikanska utrikespolitiska tidskriften Foreign Affairs där han tar upp frågan om medelklassens tillbakagång och urholkning och ställer den utomordentligt viktiga frågan hur det kommer att påverka demokratin i världen och speciellt i USA: The Future of History. Can Liberal Democracy Survive the Decline of the Middle Class? | Foreign Affairs

Something strange is going on in the world today. The global financial crisis that began in 2008 and the ongoing crisis of the euro are both products of the model of lightly regulated financial capitalism that emerged over the past three decades. Yet despite widespread anger at Wall Street bailouts, there has been no great upsurge of left-wing American populism in response. It is conceivable that the Occupy Wall Street movement will gain traction, but the most dynamic recent populist movement to date has been the right-wing Tea Party, whose main target is the regulatory state that seeks to protect ordinary people from financial speculators. Something similar is true in Europe as well, where the left is anemic and right-wing populist parties are on the move.
..
The left has not been able to make a plausible case for an agenda other than a return to an unaffordable form of old-fashioned social democracy. This absence of a plausible progressive counter­narrative is unhealthy, because competition is good for intellectual ­debate just as it is for economic activity. And serious intellectual debate is urgently needed, since the current form of globalized capitalism is eroding the middle-class social base on which liberal democracy rests.

För oss som bor i USA och kan se hur medelklassen har krympt allteftersom de alltmer radikala republikanerna sänker skatterna, minskar de sociala förmånerna och överför allt större belopp till den rikaste en procent av befolkningen, så är det här en fråga som gäller vår egen överlevnad, varken mer eller mindre.

Och om det blir Romney, en av USA:s rikaste män i Vita Huset, så kommer den amerikanska medelklassen att krympa allt snabbare och demokratin att ytterligare naggas i kanten.

En viktig artikel m.a.o.

Axplock från den nordiska pressen:

SvD – Senaste nytt,
SvD – Mest lästa, SvD – Startsidan, Expressen: Nyheter

[tags]Francis Fukuyama ,The Future of History, Medelklassen i USA, Romney [/tags]

5 thoughts on “Måste Läsas i skuggan av presidentvalet i USA: Francis Fukuyamas The Future of History. Can Liberal Democracy Survive the Decline of the Middle Class?

 1. Peter Andersson

  Nej, så säger man förstås inte (än?), jag skojade lite bara. Var involverad i en diskussion nyligen om vilket engelskt ord som skulle se “värst” ut om man stavade det svenskt, inspirationen spillde kanske över lite grann. Vi kom för övrigt temporärt fram till datortermen “intärfäjs”, men det finns säkert något ännu värre…

 2. Bossebus

  ha ha

  Vi jobbar väl alla på Sanford eller?

  Kanske en 1″ skärm på ajfånen är att rekommendera? 😉

 3. Peter Andersson

  Visserligen bor du i landet där uttrycket “motherf***er” är en basvara, men att redan i första meningen kalla honom för Fukymama var väl lite väl freudianskt, du kanske borde proofreada lite mer när du skrier arg? 😉

  1. Lennart

   Peter: Stort tack, ha rättat! och säg inte att man säger “proofreada” på svenska när det heter korrekturläsa. Det vore förskräckligt.

 4. Hannu

  Krympningen av medelklassen hotar den liberala demokratin. Men vad är den “liberala demokratin” egentligen? Den består i att överklassen styr med medelklassens stöd på bekostnad av underklassen.

  Nu försvinner “medelklassen” som stabiliserande faktor för klassamhället och Marx har slutligen “fått rätt”: kapitalismen delar upp sig i två poler, en superrik å ena sidan och en med ständigt växande fattigdom å den andra.

  Det är nog inte bara “demokratin” utan själva det ekonomiska systemet som hotas…

Comments are closed.