Politik

Vad kan du om Dart, det nya kontroversiella objektorienterade webb-språket, eller föredrar du CoffeScript?

Klicka på bilden för att läsa mer om Dart-språket.

Det sker just nu en fenomenalt snabb utveckling på dataspråksområdet.

Jag har skrivit om det fantastiskt populära Node.js som kom från ingenstans och helt plötsligt tog Silicon Valley och världen i övrigt, med storm:
En ny snackis i IT-världen: Node.js, dynamiskt JavaScript på Google V8 på servern!

Googles nya språk Dart, som utvecklades på Aarhus Universitet, som håller på att bli ett ledande IT-universitet, är ett försök av Google att kombinera två existerande projekt, Closure och Google Web Tookiit till ett nytt objektorienterad språk som man hoppas ska ersätta JavaScript.

Det är ett intressant projekt, men Microsoft har redan förklarat att man inte kommer att slätta in Dart i Internet Explorer och dessutom har vi redan CoffeScript som är en s.k. pre-processor till JavaScript som gör det möjligt att skriva JavaScript med en syntax som liknar Ruby,Python och Haskell. Så behöver man verkligen ett nytt språk på det är området?

Guardians Mathew Baxter-Reynolds har skrivit om hans reaktion på Dart och drar en klar och mycket insiktsfull skiljelinje mellan evolutionära språk som JavaScript och revolutionära språk som Java :Google Dart: a missile aimed at the heart of Javascript – but will it fly true?. Google’s proposal for the Dart programming language could bring a new maturity to building web applications. But if it means people giving up years of Javascript skill and relying on the search engine, will they do it?

in this leaked memo from Google, there appears to be a smoking gun in the guise of a deliberate attempt to create a “clean break” from JavaScript; albeit in this memo “Dart” appears under its original name of “Dash”. This quote stands out: “The goal of the Dash effort is ultimately to replace JavaScript as the lingua franca of web development on the open web platform”. The question that remains is why Javascript needs replacing.

Svaret är att Google knappast kommer att lyckas få hundratusentals programmerare att överge JavaScript till förmån för Dart. Det är som kvinnor och mode. För 50 år sen kunde modehusen diktera hur kvinnorna skulle klä sig, idag går det inte längre.

Det evolutionära språket JavaScript, med CoffeScript kommer, på gott och ont, att överleva och kanske t.nm. blomstra, medan Dart får nöja sig med Googles Chrome.

Om det är någon som har experimenterat med CoffeScript eller Dart så vore det intressant att höra. Jag själv gå med i det nya Meetup om Dart som startar nu, mest för att jag är intresserad av språk, mänskliga så väl som datorspråk.

Axplock från den nordiska pressen:

SvD – Senaste nytt,SvD – Senaste nytt, SvD – Senaste nytt, SvD – Senaste nytt, SvD – Mest lästa

[tags]Dart, datorspråk, webb-språk, Ruby on Rails and Dart, Google Dart, Dart Language, Silicon Valley Dart, Dart CoffeScript [/tags]

One thought on “Vad kan du om Dart, det nya kontroversiella objektorienterade webb-språket, eller föredrar du CoffeScript?

Comments are closed.