Politik

Facebook börsintroduceras, USA 2.0:s ekonomiska medelpunkt förflyttas till Silicon Valley

Facebooks Högkvarter i Menlo Park i Silicon Valley

Facebooks börsintroktion kommer att bli ännu en påminnelse om att det gamla traditionella USA från Andra Världskrigets efterkrigstiden nu håller på att ersättas av det IT-baserade USA 2.0 med centrum i Silicon Valley.

I ruinerna av den största ekonomiska katastrof som USA har upplevt sen Den Stora Depressionen på 1930-talet växer nämligen ett helt nytt USA fram här i den lilla trånga dalen från San Francisco och ner till Sa Jose, en sträcka på ungefär åtta svenska mil.

Det är samhälle som är baserat på helt nya koncept som datormoln, Big Data, mobiler, surfplattor, läsplattor, sociala nätverk och en tolerant social attityd av en typ som är helt okänd i sydstaterna, mellanvästern och stora delar av världen utanför USA:s gränser.

Medan det forna industribältet i mellanvästern har förvandlats till ett enda gigantiskt rostbälte så växer USA:s nya industribälte fram här i dalen.

Shayndi Raice skriver i Wall Street Journal om Facebooks börsintroduktion: Facebook Files for IPO – WSJ.com

Facebook Inc. filed for an initial public offering Wednesday that could value the social network between $75 billion and $100 billion, putting the company on track for one of the biggest U.S. stock-market debuts of all time. The company hopes to raise as much as $10 billion when it begins selling shares this spring, said people familiar with the matter. Potential buyers got their first look at its financials Wednesday, which showed the company produced a $1 billion profit last year from $3.71 billion in revenues. The company derives 85% of those revenues from advertising, with the rest from social gaming and other fees. Live Chat Deal Journal reporters Stephen Grocer, David Benoit and Steve Russolillo answered reader questions about the IPO on Feb. 2. Replay the event. In just eight years, Facebook has become the world’s social bazaar, where friends gossip, play games and swap 250 million photos per day. It has also emerged as a potent political tool, helping to topple regimes across the Middle East last year.

Jag har skrivit om något som den svenska pressen helt har missat om Facebook, nämligen dess unika öppna kod-arkitektur, vilket är orsaken till dess snabba framväxt: Bakom förlåten: Facebooks mycket spännande öppna mjukvaruarkitektur

Övergången från USA 1.0 till USA 2.0 går snabbare än någon hade kunnat drömma om, allteftersom automatiserade datorsystem håller på att införas överallt i samhället. Samtidigt hopar sig problemen. Hur hanterar man den växande arbetslösheten, hur moderniserar man skola och universitet för att börja utbilda IT-ingenjörer och vetenskapsmän för det ny globaliserade samhället?

Frågor men samtidigt lösningar och en spännande framtid. Som nu håller på att snickras ihop i en liten smal sju mil lång dal vid Stilla Havskusten, till bredden fylld av IT-ingenjörer och entreprenörer på jakt efter framtidens teknologier och drömmen om miljardkuppen.

Länkar: Tre IT-bloggar i Silicon Valley Teknikbloggen Techcrunch här i Silicon Valley Sarah Lacys Pando Daily Om Maliks Gigaom

Axplock från den nordiska pressen:

SvD – Senaste nytt,SvD – Senaste nytt, SvD – Senaste nytt, SvD – Senaste nytt, SvD – Senaste nytt, SvD – Mest lästa,

[tags] LinkedIn, Mountain View,Google, Palo Alto, Stanford University, San Jose, Zynga, Twitter, Oracle, Intel, Hewlett-Packard, Apple, Oracle, Cisco,Electronic Arts, Facebook, Nvidia, Symantec, Yahoo, Juniper, AMD, VMWare, EBay, Tesla Motors, Microsoft,Facebook börsintroduceras [/tags]