Politik

USA: Komen-skandalen, bröstcancer och republikanernas krig mot USA:s kvinnor

lanned Parenthood är en amerikansk välgörenhetsorganisation som hjälper kvinnor med sexualupplysning (som miljoner amerikanska kvinnor inte har tillgång till i skolan), p-piller, mammografi mot bröstcancer och om det blir nödvändigt,abort.

Planned Parenthood har länge befunnit sig i den Kristna Högerns korshår och man har fått lära sig att hålla en låg och mycket försiktig profil, eftersom risken för väpnade attacker från extremister ur den Kristna Högern tyvärr är en realitet som man för räkna med.

Man tillhandahåller en oerhört viktig tjänst för USA:s fattiga kvinnor, en tjänst som min egen fru har dragit nytta av när vi inte hade några pengar.

När en av Planned Parenthoods viktigaste bidragsgivare, Komenstiftelsen, känd för det rosa bandet plötsligt backade inför republikanernas hot och skar av stödet för Mammografi för fattiga kvinnor så blev reaktionen på nätet snabb och fördömande.

Komen-stiftelsen svarade med lögn på lögn men tvingades till sist svänga, även om det fortfarande är osäkert om man kommer att fortsätta att stödja fattiga kvinnors rätt till mammografi.

Ed Pilkington och Saabira Chaudhuri skriver iGuardian om Komen-skandalen: Susan G Komen in U-turn over Planned Parenthood funding cut | World news | guardian.co.uk

America’s largest breast cancer advocacy group has been forced to make a self-abasing retraction of its plan to cut funding for Planned Parenthood following a huge outcry against the decision. Susan G Komen for the Cure, a Dallas-based organisation, has announced that it will honour existing grants to Planned Parenthood and allow the organisation to continue to apply for future funding – a U-turn from its earlier decision to cut its annual $650,000 provision. Nancy Brinker, who set up Komen as a pledge to her dying sister to work to end breast cancer in the US, together with the foundation’s board of directors, put out a statement in which they apologised to the American public “for recent decisions that cast doubt upon our commitment to our mission of saving women’s lives”.

Sarah Kliff och Lena H. Sun skriver i Washington Post om KomenskandalenKomen revises funding policy – The Washington Post

The Susan G. Komen Race for the Cure Foundation Friday announced it would revise a controversial new policy that barred the organization from funding Planned Parenthood. The foundation said that Planned Parenthood would now be eligible to apply for grants. It did not, however, address other reasons Komen has cited for why it might choose not to approve such grants…. On Thursday, Komen President Elizabeth Thompson told reporters that the funding decision was unrelated to the Congressional investigation into whether Planned Parenthood was illegally using federal funds to pay for abortions. Komen founder Nancy Brinker said the organization wants to support groups that directly provide breast health services, such as mammograms. She noted that Planned Parenthood was providing only mammogram referrals.

Nicholas Riccardi skriver om skaqndalen i Los Angeles Times: Komen’s withdrawal of Planned Parenthood funding blasted – latimes.com

California Democratic lawmakers are joining the bandwagon of abortion rights advocates who are bashing the Susan G. Komen for the Cure foundation’s yanking of funding from Planned Parenthood after the cancer nonprofit was targeted by anti-abortion groups. The Komen Foundation decided to withdraw the support in October, but the news was kept quiet until Tuesday. Some board members said they feared a GOP-led congressional investigation of Planned Parenthood could damage Komen’s reputation among donors. California is overwhelmingly in favor of abortion rights, and there is little political downside to the vast Democratic majority in the statehouse siding with Planned Parenthood.

Sarah Kliff och Lena H. Sun skriver i Wshington Post om skandalen: Planned Parenthood says Komen decision causes donation spike – The Washington Post

Donors reacting to the Susan G. Komen Foundation’s decision to cut off funding to Planned Parenthood contributed $650,000 in 24 hours, nearly enough to replace last year’s Komen funding, Planned Parenthood executives said Wednesday. The organization had raised more than $400,000 from more than 6,000 online donors as of Wednesday afternoon, compared with the 100 to 200 donations it receives on an average day, said Tait Sye, a spokesman for the Planned Parenthood Federation of America. He said donations were still coming in. … Planned Parenthood allies took to Komen’s Facebook page and online message boards to express their frustration. Some started Facebook groups with titles such as “Defund the Komen Foundation” and “Stop the Susan G Komen Fdn’s Race Against Planned Parenthood.”

De här skandalen är typisk för samhällsklimatet här i USA, där Mitt Romney, en av USA:s rikaste män öppet säger att han struntar i USA:s 50 miljoner fattiga. Paul Krugman tar upp tråden i New York Times: Romney Isn’t Concerned

If you’re an American down on your luck, Mitt Romney has a message for you: He doesn’t feel your pain. Earlier this week, Mr. Romney told a startled CNN interviewer, “I’m not concerned about the very poor. We have a safety net there.”

Faced with criticism, the candidate has claimed that he didn’t mean what he seemed to mean, and that his words were taken out of context. But he quite clearly did mean what he said. And the more context you give to his statement, the worse it gets.

First of all, just a few days ago, Mr. Romney was denying that the very programs he now says take care of the poor actually provide any significant help. On Jan. 22, he asserted that safety-net programs — yes, he specifically used that term — have “massive overhead,” and that because of the cost of a huge bureaucracy “very little of the money that’s actually needed by those that really need help, those that can’t care for themselves, actually reaches them.”

This claim, like much of what Mr. Romney says, was completely false: U.S. poverty programs have nothing like as much bureaucracy and overhead as, say, private health insurance companies. As the Center on Budget and Policy Priorities has documented, between 90 percent and 99 percent of the dollars allocated to safety-net programs do, in fact, reach the beneficiaries.

Men Romneys totala brist på empati för de fattiga syns på många ställen i det amerikanska samhället, där man i världens rikaste land faktiskt redan begraver många av sina fattiga i massgravar.


Det finns dock en ljusglimt i mörkret och det är att för andra gången på kort tid så har Internetaktivister tvingat högern att retirera. Först om Internetcensuren SOPA/PIPA och nu alltså om Komen-stiftelsens svek mot USA:s kvinnor och gemensamma sak med den Kristna Högern.

Det är intressant att se att här kan de amerikanska Internetaktivisterna faktiskt lära sig av den arabiska våren och aktivisterna i Tunisien och Egypten.

Är det nån som har sett om den här skandalen har uppmärksammats i den svenska pressen? Jag har i alla fall inte sett något.

Axplock från den nordiska pressen:

SvD – Senaste nytt,Nyheter – Nyheter,
SvD – Senaste nytt, SvD – Senaste nytt, SvD – Mest lästa, SvD – Startsidan, SvD – Utrikes, SvD – Utrikes

[tags] Bröstcancer i USA, Planned Parenthood, Video, Koman, Komen, Komen Foundation, Komen Planned Parenthood, Planned Parenthood Komen, Slidepollajax, Susan g Koman, Susan g Komen, Susan g Komen For The Cure, Susan g Komen Foundation, Susan g Komen Planned Parenthood, Politics News[/tags]