Politik

I skuggan av muren, Jennifer Pettersons gripande reportage Ett UFO i Israel i Sveriges Radio

Svenskan Jennifer Pettersons mamma föddes i Danmark strax före Andra Världskriget och var en av de danskar av judisk börd som räddades över Öresund undan nazisterna i 1943.

Hon kom att växa upp i Sverige, gifte sig med en svensk man, fick en dotter som döptes till Jennifer och flyttade till Holland för att studera på konstakademin där. I Holland träffade hon en israelisk man, som hon gillade. Så hon bestämde sig för att bosätta sig i Israel för att leva där.

Resultatet av det beslutet blir 18 månaders liv i Israel, där Jennifer snabbt finner det svårt att anpassa sig, speciellt när hon upptäcker muren och hur palestinierna behandlas. Medan hon alltmer engagerar sig för palestiniernas sak och träffar likasinnade israeler som vägrar att köpa produkter från ockuperat område, så ställer sig hennes pojkvän oförstående.

Resultatet blir också ett gripande och högst mänskligt reportage i Sveriges Radio Ett UFO i Israel som visar den mänskliga dimensionen av den brutala Mellanösternkonflikten.

Det här är som sagt ett mycket mänskligt reportage, lågmält och personligt och just därför gripande, bortom de schablonbilder vi vanligtvis matas vid i både Sverige och USA.

Själv blev jag aningen besviken över att Jennifer Petterson inte förklarade hur det kom sig att hon som nyinflyttad alls upptäckte och sedan engagerade sig för Palestinierna. Antalet Israeler som gör det är i alla fall försvinnande litet.

De svenskar som flyttar hit till USA bruka t.ex. traditionellt snabbt bli mer amerikanska än amerikanerna själva.

Det var just på grund av min egen kritiska inställning till det amerikanska samhället som jag liksom hajade till när jag hörde Jennifer Pettersons fina reportage.

Lyssna på programmet!

Axplock från den nordiska pressen:

SvD – Utrikes

[tags]Israel, Västbanken, Palestina, Gaza, Benjamin Netanyahu, Budrus , Israeli-Palestinian Conflict , Nonviolence , Palestine , West Bank , World News, Salam Fayyad, Mahmoud Abbas, Palestinamuren, Israelmuren, Israels barriär på Västbanken, Avigdor Lieberman, Tzipi Livni , Obama Mellanöstern, Fred Mellanöstern, Jennifer Petterson, Ett UFO i Israel [/tags]