Politik

The Green Button, energibesparingar för amerikanerna med öppna data

Klicka på bilden.

Den tid som Barack Obama har kvar i Vita Huset innan Mitt Romney och republikanerna bär ut honom och vrider tillbaks klockan till 1800-talet, kommer han tydligen att tillbringa med att försöka modernisera USA.

Han har redan startat Data.gov som gör ett växande antal av den federala regeringens data tillgängliga för allmänheten genom ett öppet gränssnitt. Något som jag inte tror ännu finns i Sverige.

Nu har han gått ännu längre och öppnat för alla amerikaner att med ett enkelt musklick kunna ladda ner information om sin energiförbrukning.

TechCrunchs Matylda Czarnecka skriver om Obamas mycket intressanta initiativ, som redan har blivit verklighet på två energiföretag här i Kalifornien, nämligen Pacific Gas & Electric och San Diego Gas & Electric, se bilden ovan: White House Pushes Green Button To Liberate Your Energy Data | TechCrunch

The interesting aspect isn’t so much in the download itself, but what can be done with it. Federal officials hope this kind of data liberation will inspire developers to build apps and services that will help customers track and reduce their energy consumption. One study showed that subjects who were given access to their data reduced their usage by 8.7% just by tracking it. At scale, this could mean an annual savings of $32 billon per year on the country’s annual $369 billion power bill.

Tanken att alla medborgare ska ha tillgång till all den information som ligger i regeringens arkiv, skulle säkert slå de flesta regeringar inklusive den svenska som något misstänksamt för att inte säga direkt hotfullt.

Men Obama har alltså börjar öppna de digitaliserade arkiven och inom ett par generationer kommer det att vara helt naturligt att medborgarna ska ha rätt till alla data som inte är hemliga. Och vad som gör det här så spännande är att med öppna gränssnitt så kan medborgarna sen utföra sina egna analyser, analyser som kan leda till resultat som går stick i stäv med regeringens.

San Francisco, USA:s mest progressiva stad, har som första större stad också börjat öppna sina arkiv.

Axplock från den nordiska pressen:

Debatt – Debatt – hem,Debatt – Debatt – hem, Debatt – Debatt – hem

[tags] Kalifornien, California, San Francisco, Los Angeles, Hollywood, Silicon Valley,PG&E,Green Button, Data.gov,San Diego Gas & Electric[/tags]

4 thoughts on “The Green Button, energibesparingar för amerikanerna med öppna data

 1. Daniel

  Som Bosse nämner ovan är det främst genom externa mätare/displayer/avläsare som kopplas till elmätarens pulsindikator (finns även sånna som magnetiskt läser faskblarna) som då visualiserar förbrukningen och lagrar den historiskt.

  Detta är endast de första små myrstegen men ger elkunder en bättre känsla och förståelse för sin förbrukning. Vi har exempel på 15 % minskad förbrukning från kunder som med större insikt följer sin elförbrukning.

  Steget efter detta är att börja använda elmätarna mer aktivt av nät- och elbolag. I dag mäts förbrukningen för debitering på månadsbasis (av självavläsande elmätare som är standard sen 2009/2010), nu utvecklas tekningen för att börja läsa per dag och sedan per timme. Då börjar vi närma oss att differentiera priserna på dygnet efter tillgång och efterfrågan (så som det var förr då man hade två mätare för hög- och låg förbrukning).

  Med diffrentierad prissättning kan kunden styra på dygnet när det är mest ekonomiskt att “hög-förbruka” och vi får ett jämnare el-användande. Då är nästa steg (som du bland annat skrivit om) Internet-of-things, alltså att apparaterna som förbrukar “pratar” med elmätaren och man på så sätt i realtid kan se vad exakt vad för pryl som förbrukar vad, hur mycket och när.

  Tidsramarna för detta är ca; dygnmätning inom 2-3 år, timmätning 4-5år, absolut/exakt förbrukningsmätning inom 10 år. På ett ungefär, vissa kunder testar rätt långt in i framtiden redan nu.

  Mvh

 2. Bossebus

  Oh well:

  Jag kan se statistik när jag vill över min el eller fjärrvärmeförbrukning via internet.

  Sammanställning kommer på räkningen varje månad givetvis,i form av stapeldiagram månad efter månad och år.

  Inget konstigt med det.

  Om jag vill kan jag köpa givare för elförbrukning trådlöst till datorn för ögonblicksdetaljer & kostnad om jag så vill.
  Kostnaden kan jag inte påverka men väl förbrukningen och då räcker statistiken.

 3. Daniel

  Mycket intressant för oss som jobbar på energibolag, utvecklingen går åt samma håll här i Sverige även om den rent tekniska biten skiljer sig en del fortfarande.

  1. Lennart

   Daniel: Kul att höra att utvecklingen går åt samma håll i Sverige. Kan du ger några detaljer?

Comments are closed.