Politik

Can Palo Alto-företaget Nicira virtualisera och modernisera Internet och datormolnen?

Klicka på bilden.

Orsaken till att de gigantiska datormolnen som nu bl.a. byggs i Luleå (åt Facebook), är så revolutionerande är att de använder en teknologi som heter virtualisering. Den teknologin gör det möjligt att imitera en fysisk dator i mjukvara så att en dator förvandlas till en helt vanlig datorfil som kan exekveras inne i en annan dator.

Här på min bärbara Windows 7-dator så kör jag t.ex. samtidigt med Windows Ubuntu Linux med ett program som heter Virtual Box. Det betyder att jag när som helst kan kära Linux-program som inte finns på Windows, och hoppa fram och tillbaks.

Det är tack vare virtualisering som datormolnen kan driva ner priserna för datatjänster. Men hittills har man nöjt sig med att virtualisera datorer, själva Internet med dess växlar och switchar har förblivit orörd av den nya virtualiseringsvågen.

Fram tills nu, när Palo Alto-företaget Nicira Networks just har gett sig in på att även virtualisera nätverkskomponenten i datormolnen. Företaget är grundat av nätverksingenjörer från Stanford och leds av beprövade företagare i nätverk, säkerhet och virtualiserings-teknologier och har fått riskkapital av Silicoin Valleys ledande investerare, Andreessen Horowitz, så det här är på blodigt allvar.

Tim Simonite skriver om Nicira och dess djärva planer på MIT:s Technology Review: A New Net – Technology Review

Yet today, even with seemingly cost-effective cloud services available from the likes of Amazon, most companies still choose to operate their own computing resources,whether for corporate e-mail or financial trading’as if they were homeowners relying on generators for electricity.

One reason they resist cloud computing, Casado says, is that network architecture is too decentralized to reconfigure easily, which leaves the cloud insecure and unreliable. … All of that changes when Nicira’s software is installed on the servers in a data center. The software blocks the applications or programs running on the servers from interacting with the surrounding network hardware.

A virtual network then takes over to do what a computer network needs to do: it provides a set of connections for the applications to route data through. Nicira’s virtual network doesn’t really exist, but it’s indistinguishable from one made up of physical routers and switches. To describe the power this gives to cloud administrators, Casado uses a Hollywood reference. “We actually give them the Matrix,” he says.

Big Data, virtualisering, datamolnen, massavlyssning, Internet, den mobila webben, surfplattor, vi har lämnat datans stenåldern och befinner oss nu på tröskeln av en helt ny dataålder där hela samhället plötsligt flyter på data. Allt som överhuvudtaget finns håller på att datoriseras, vilket betyder att det kan manipuleras av datorer.

Om det här vore en science fiction-historia som The Matrix, så skulle ingen tro på den. Men nu är den här, dataåldern, och politikerna står handfallna. En, Fredrik Reinfeldt säger först att vi inte kan kriminalisera en hel ungdomsgeneration för att dom fildelar, för att sen göra en helomvändning för att börja kriminalisera en hel ungdomsgeneration för förment fildelning.
Sveriges Skolminister får fnatt när han hör att skolbarn har börjat använda surfplattor, och FRA spionerar på varenda svensk som överhuvudtaget finns.

Under tiden jobbar svenska IT-ingenjörer och entreprenörer på med att bygga upp ett helt nytt data-baserat Sverige. Vi får gå tillbaks till början av industrialiseringen för att hitta en tid som var lika spännande. Och lika fylld av helt aningslösa politiker.

Axplock från den nordiska pressen:
SvD – Senaste nytt,SvD – Senaste nytt, SvD – Senaste nytt,Debatt – Debatt – hem

[tags] Internet, Net neutrality, Nätneutralitet, Facebook Google Verizon, Facebook Net Neutrality, Verizon Google, Technology News,,Internetcensur,Claes Svahn, Nicira, Nicira Virtualzation[/tags]

One thought on “Can Palo Alto-företaget Nicira virtualisera och modernisera Internet och datormolnen?

Comments are closed.