Politik

Ett steg framåt i det förbittrade kriget för könsneutrala äktenskap i Kalifornien

Den amerikanska Mormonkyrkan och den Kristna Högern led ett svidande nederlag här i San Francisco idag i sin långa och oerhört förbittrade strid mot USA:s HBT-människor och deras mänskliga rättigheter och likställdhet inför lagen.

Orsaken till att man har satsat miljonbelopp på en synnerligen otäck kampanj här i Kalifornien är att man inser att om samkönade äktenskap blir lagliga i Kalifornien så kommer resten av USA att följa efter.

Bob Egelko skriver i San Francisco Chronicle om att en appellationsdomstol i San Francisco just har olagligförklarat förbudet mot samkönade äktenskap i Kalifornien: A U.S. appeals court rules Prop. 8 unconstitutional

In a 2-1 ruling, the Ninth U.S. Circuit Court of Appeals in San Francisco said Proposition 8’s limitations on access to marriage took rights away from a vulnerable minority without benefiting parents, children or the marital institution. “Proposition 8 serves no purpose, and has no effect, other than to lessen the status and human dignity of gays and lesbians in California, and to officially reclassify their relationships and families as inferior to those of opposite-sex couples,” said Judge Stephen Reinhardt in the majority opinion. “The Constitution simply does not allow for laws of this sort.” Prop. 8, passed in November 2008, declared marriage to be the union of a man and a woman. It repealed a May 2008 state Supreme Court ruling that had legalized same-sex marriage in California. The ban remains in effect while the case proceeds toward the U.S. Supreme Court…. Today’s ruling was tied to the history of Prop. 8 and, if upheld, would nevertheless apply only to Californ

Nu kommer mormonerna och det kristna högern att överklaga till den konservativa högsta domstolen och hur den sen kommer att rösta vet ingen. Men det är inte svårt att se att den, med sin starka katolska sammansättning, lätt kunde förbjuda lika rättigheter för USA:s HBT-människor.

Länkar:

[tags] Gay Marriage USA, Judge Joseph L. Tauro, Könsneutrala äktenskap i USA, Mormons Gay Marriage, Samkönade äktenskap USA, Ted Olson and David Boies, USA Gay Marriage, Homoäktenskap, Samkönade äktenskap, [/tags]