Politik

Under tiden i det ständiga presidentvalet i USA, Obama mot Romney, vem vinner?

Republikanen Romney mot demokraten Obama, vem vinner när primärvalskampanjen äntligen är över och den riktiga valkampanjen börjar under sommaren? Det är något som vi kommer att höra ändlösa spekulationer om framöver. Men vi vet i alla fall hur de breda ramarna kommer att se ut.

En viktig faktor är att årets presidentvalskampanj är olik alla andra i USA:s historia, så man tjänar ingenting på att jämföra med tidigare val.

Orsaken är att den 21 januari 2010 fattade den konservativa amerikanska Högsta Domstolen ett domslut i fallet Citizens United v. Federal Election Commission 2010 som gör det möjligt för s.k. Super Pacs, dvs renodlade lobbygrupper, att satsa hur store belopp som helst, miljoner, hundratals miljoner, miljarder, hundratals miljarder om man kan tänka sig så stora summor för att köpa valutgången. I dagens USA kan man alltså för första gången öppet köpa politiker och valutgångar genom att satsa hur stora summor som helst för att se sina politiker valda.

Den Obama-trogna tankesmedjan American Progress tar upp vad som kommer att bli valets huvudfråga, den krympande amerikanska medelkassen och frågan om det överhuvudtaget kommer att bli möjligt att få få fart på den amerikanska ekonomin och rädda vad som finns kvar av medelklassen: Middle Class, Inequality, and Growth Series

In the State of the Union address, President Barack Obama challenged Congress to pursue policies that recognize that a strong middle class is the key driver of economic growth. He stressed that the United States will not have an economy that works until it has one that works for all Americans. Join us for a conversation with Senator Tom Harkin (D-IA), chairman of the Health, Education, Labor, & Pensions Committee, as he reflects on what he’s learned from the series of HELP Committee hearings and events on the decline of the middle class, and outlines a policy agenda that puts the middle class first. In the coming months, Senator Harkin plans to introduce sweeping legislation that will rebuild America’s middle class through investments in areas like education and workforce training, our nation’s infrastructure, and manufacturing jobs, as well as securing pensions and ensuring college is affordable.

Elizabeth Drew skriver i New York Review of Books om just det här djupt odemokratiska systemet, som kommer att urholka den amerikanska demokratin: Can We Have a Democratic Election? by Elizabeth Drew | The New York Review of Books

Until two years ago, there was reason to believe that through laws passed by Congress and upheld by the courts, there were at least some constraints on the part that corporations, unions, and wealthy individuals could play in federal elections through “soft money” donations. Such donations could, under very limited circumstances, be made to a party or a group organized around an issue. The donors were required to operate outside the campaigns themselves, even if the lines between them were somewhat porous. However, in 2010 a couple of major court decisions wiped away the requirement that this soft money had to be spent on “issue ads,” and removed all limits on what corporations, unions, and individuals could spend on behalf of a candidate. This led to the creation of so-called Super PACs—political action committees that collect and spend unlimited corporate or individual contributions to pay for ads that are explicitly for a specified candidate. These donations weren’t required to be disclosed until after the election. This changed everything. The 2012 election has been virtually taken over by Super PACs; the amounts they are spending are far outstripping expenditures by the candidates’ campaigns.

Till allas förvåning så har Obama f.n. ledningen över Romney, men det är litet missvisande för den republikanska primärvalskampanjen är ännu inte avslutat och såren från den hårda kampanjen har ännu inte läkt.

Dan Balz och Jon Cohen, skriver i Washington Post om vad opinionssiffrorna säger just nu:Obama holds edge over Romney in general election matchup, poll finds – The Washington Post

Boosted by improved public confidence in his economic stewardship, President Obama for the first time holds a clear edge over Republican presidential candidate Mitt Romney in a hypothetical general-election matchup, according to a new Washington Post-ABC News poll. Romney, who notched his second consecutive victory Saturday by easily winning the Nevada caucuses, continues to solidify his position as the front-runner in the race for the GOP nomination. But as the contest has grown more negative, public impressions of the top Republican contenders have soured, as has the former Massachusetts governor’s standing as a general-election candidate.

Orsaken till de förbättrade siffrorna för Obama är utan tvekan den blygsamma men ändå förbättringen i de amerikanska arbetslöshetssiffrorna. Om dom fortsätter uppåt så har Obama en bra chans att sitta kvar i ytterligare två år. Annars vinner Romney.

Nej två år inte inte en felskrivning. En president som sitter i två perioder förvandlas till en s.k. lame duck efter det första kongressvalet efter sitt återval, dvs två år efter. Då börjar valkampanjen om vem som ska efterträda honom, eftersom han inte kan sitta längre än två perioder. Och de sista två åren är han för det allra mesta en galjonsfigur.

Allt hänger alltså på om det blygsamma förbättringen av ekonomin kommer att fortsätta i ytterligare ytterligare sju månader, vilket är långt ifrån säkert.

Högsta Domstolen kommer också att förkunna sitt domslut över Obamas sjukvårdsreform föra valdagen. Om det domslutet går emot Obama så kan det get Romney segern.

Man räknar med att valkampanjen kommer att kosta uppemot tre miljarder dollar! Klart är att det här kommer att bli den mest otäcka valkampanjen sedan inbördeskriget på 1860-talet. Republikanerna kommer att gå man ut huse för att bli av med den man som de anser hota hela USA:s existens. Obama har struntat i sina egna gräsrötter som endast kommer att rösta för honom med ena anden för näsan. Men trots det så leder han tydligen idag.

Länkar:www.whitehouse.gov

Axplock från den nordiska pressen:

SvD – Senaste nytt

[tags] 2012 Election , Barack Obama , Michele Bachmann , Mitt Romney , Barack Obama 2012 , Elections 2012 , Michele Bachmann 2012 , Rick Perry , Tea Party , Mitt Romney 2012 , Obama 2012 , Rick Perry 2012 , Tea Party 2012 Election , Tea Party Elections 2012 , Politics News, Barack Obama, Rick Perry, Herman Cain , Jon Huntsman , Rick Santorum , Elections 2012 , Herman-Cain , Michele Bachmann 2012 , Rick Perry , Ron Paul , Herman Cain 2012 , Ron Paul 2012 , Poll Ballot , Jon Huntsman 2012 , Mitt Romney 2012 , Rick Perry 2012 , Rick Santorum 2012 ,2012 Election , Mitt Romney , Newt Gingrich 2012 , Rick Santorum , Elections 2012 , Newt Gingrich , Ron Paul , Video , Ron Paul 2012 , South Carolina Primary , South Carolina Primary Results , South Carolina Election Results , South Carolina Polls , Mitt Romney 2012 , Rick Santorum 2012 , Santorum , Sc Election , Sc Election 2012 , Sc Election Results , Sc Election Results 2012 , Sc Primary , Sc Primary 2012 , Sc Primary Election 2012 , Sc Primary Results , Sc Primary Results 2012 , South Carolina Election Results 2012 , South Carolina Primary 2012 , South Carolina Primary Election , South Carolina Primary Election 2012 , South Carolina Primary Election Results , South Carolina Primary Election Results 2012 , South Carolina Primary Results 2012 , Politics New [/tags]

2 thoughts on “Under tiden i det ständiga presidentvalet i USA, Obama mot Romney, vem vinner?

  1. San

    Min invändning är att Mitt Romney är betydligt impopulärare bland Republikaner än vad Obama är bland Demokrater, så Republikanerna kommer knappast att gå man ur huse. Intresset i primärvalen har dessutom varit lågt. Däremot så Romney haft ett litet övertag bland oberoende och den siffran är väl mest beroende av ekonomin.

    Som väl ser ut att krascha med Grekland. Romney har tagit mycket stryk, kan inte minnas att McCain fick lika mycket och han var också impopulär. Bain Capital kommer att ligga honom i fatet. Op-Eden i NYT om att USA kunde kyssa sin bilindustri adjö kommer att se illa ut.

  2. Johnny

    Det var en bra politisk analys av dagsläget tycker jag. Själv funderar jag på vem av dem som är minst benägen att starta ett kärnvapen krig. Obama har ju åtminstonde 4 års track record, men Romney vet man ju inte så mycket om ännu.

    Om Högsta Domstolen säger nej till Obamas sjukvårdsförsäkring innan valet, kan inte det medföra att kristna väljare, som absolut inte vill ha statlig sjukvård, kan tänka sig att rösta på Obama då i stället för att rösta på en mormon som Romney? Undra vilket som går hem bäst en svart kristen eller en vit mormon?

Comments are closed.