Politik

Syrien som Rysslands nya DDR: varför gerillan vinner, Assad och Putin vid vägs ände

Jag har just öppnat en ny kategori här på bloggen och där kommer jag att följa revolutionen i Syrien tills Assad är borta och Syrien demokratiskt.

Den som har läst T.E. Lawrences Seven Pillars of Wisdom om den arabiska revolten mot den ottomanska ockupationen känner igen sig i dagens gerillakrig.

Feidals beduiner hade ingen chans mot de vältränade turkarna, men med brittisk och fransk hjälp, speciellt med pengar men också med snabba pansarbilar så började dom spränga Hejaz järnvägen från Damaskus net till Medina och steg för steg försvagades den turkiska ockupationsarmén.

Efter ett års ständiga krig så är Assads styrkor betydligt svagare än de flesta inser.Richard Spencer skriver i Brittiska The Telegraph om den avhoppade generalen General Mustafa al-Sheikh och hans syn på hur Assads styrkor har försvagats: Syria’s most senior defector: Assad’s army is close to collapse

“The army will collapse during February,” he said. “The reasons are the shortage of Syrian army personnel, which even before March 15 last year did not exceed 65 per cent. The proportion of equipment that was combat ready did not exceed that, due to a shortage of spare parts.

“The Syrian army combat readiness I would put at 40 per cent for hardware and 32 per cent for personnel.

“They are sending in elements from the Shabiha (militia) and the Alawite sect to compensate, but this army is unable to continue more than a month. Some elements of the army are reaching out to the FSA to help them to defect.”

Vi kan strunta i Mustafa al-Sheikhs fåniga uttalande om att Assads styrkor kommer att kollapsa inom ett par veckor. Assadregimen är dömd att falla men det rör sig inte om veckor utan om år.

Men när generalen talar om hur försvagad Assads styrkor är så stämmer det med hur de tyska pansarstyrkorna försvagades under andra världskriget, även utan hårdnackat motstånd. Stridsvagnar går sönder, soldater blir utmattade och sårade även i mindre skärmytslingar. En tysk pansardivision på nominellt 125 stridsvagnar kunde ofta ha hälften under reparation.

Assads enda pålitliga styrkor är den fjärde pansardivisionen på säg 25000 man i fredstid. Den består enbart av regeringstrogna allawiter Resten av armén är, som till stor del består av sunni-muslimer, inte helt pålitlig och det är från dom styrkorna som upp emot 30 000 soldater nu har desertera, kanske uppemot 10%.

Gerillan får vapen, främst semi-automatiska kalashnikovgevär ochRPG, rocket propelled grenades, även för det mesta ryska.

Precis som i vilket gerillakrig som helst så anfaller små gerillaförband små utposter i isolerade områden, tar Assad-soldaternas vapen och ammunition, och försvinner innan regimen hinner skicka in förstärkningar

Varje regim-massaker ger bara gerillan mer rekryter. Det här är ett krig som Assad inte kan vinna. Han är som en tjur i en porslinsfabrik som slår sönder sitt egen land och sin egen infrastruktur i ett vanvettigt försök att behålla makten.

Och det faktum att gerillan inte har något centrals kommando är enda orsaken till att den har överlevt.

Putin kommer av allt att döma att gå i döden för Assad. Men efter den ryska ockupationen av Afghanistan tvivlar jag på att han kommer att göra mer än skicka ständigt mer vapen och ammunition. Jag tror inte att han skulle våga skicka in ryska förband.

Av allt att döma har gulfstaterna börjat finansiera gerillan. Obama är bara intresserad av regimskifte i Iran och kommer inte att göra något mot Assad. annat ä att fortsätta den ekonomiska blockaden.

Blockaden har börjat bita även i Damaskus, men Assad kommer att kämpa till sista allawit och regimen sitter säkert 2012 ut, och kanske även 2013 och 2014. Men kanske inte mycket längre.

Gerillan kommer att vinna,och när den genomkorrumperade Assad-regimen försvinner så kommer även Putin och mullorna i Iran att ha lidit ett historiskt nederlag.

Och glöm allt tal om politiska lösningar och utvidgade sanktioner. Nu är det tyvärr bara krig och vapen som gäller.

Axplock från den nordiska pressen:

Nyheter – Nyheter,Nyheter – Nyheter, Nyheter – Nyheter, Nyheter – Nyheter, Nyheter – Nyheter, Nyheter – Nyheter, SvD – Senaste nytt, SvD – Senaste nytt, SvD – Senaste nytt, SvD – Senaste nytt, SvD – Senaste nytt, SvD – Utrikes, SvD – Utrikes, SvD – Utrikes

[tags]Mellanöstern, Syrien Assad, Syrien Jasminrevolutionen, Syria , Syria Internet , Internet Blackout , Protest , Syria Internet Blackout , Syria Internet Outage , Syria Internet Shutdown , Technology News, Bashar Assad, Syrien USA, Syrien Obama, Assad Obama, Damaskus Assad, Israel Syrien [/tags]

8 thoughts on “Syrien som Rysslands nya DDR: varför gerillan vinner, Assad och Putin vid vägs ände

 1. Kerstin

  Lennart:
  och du VET att det är Assad som dödar oskyldiga, och dessutom att han sysslar med folkmord. Berätta, var har du dina säkra källor om den saken.

 2. Jonas

  Vem har givit USA och EU numera att förändra nationer i den riktningen som passar de??????????????????? mot folkets vilja… oberoende av hur många oskyldiga som får ge sitt liv, tack vare omänsklig politik.

  1. Lennart

   Jonas: Precis samma orsak som fick USA att intervenera mot Hitler. Alla länder, alla regeringar har en plikt att ingripa mot folkmord och brutala angrepp på civilbefolkningen. Gjorde vi inte det skulle vi inte längre vara människor. Hur skulle du själv vilja att förbipasserande agerade om en grupp busar plötsligt b;rjade hota dig till livet Bara rycka på axlarna och gå vidare?

  1. Lennart

   San: Precis, det inlägget kom in medan jag sov, och jag har nu censurerat det litet, av lättförklarliga skäl.

 3. Marcin

  Spencer xxxx har xxxx viktig roll att spela i propagandakriget. Ingen av analytikerna och inte ens medierna nämner Israels roll i detta smutisga spel. Märklig synlig tystnad.

  SPIRIS vän av ordning Pieter Wazeman berättar utförligt om rysslands vapenförsäljning och drar paraleller till Libyen, men den gode riddaren i försvar för mänskliga rättigheter och fred på jorden lyser med sin frånvaro när Israels lydstat säljer ofantliga mängder vapen till den utvalda släkten Saudi. Att vapnen senare används i oroshärdar som inte är lika viktiga ur människorättssynpunkt är det ingen fan som bryr sig om, för staden Jerusalem skimrar som guld.

  http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=4953694

Comments are closed.