Politik

Carl Bildt och Silicon Valley, nu måste regeringen skärpa sig!

Att Carl Bildt inte är någon höjdare fick vi prov på när han helt sonika stängde det svenska konsulatet i Los Angeles, en av USA:s viktigaste städer i USA:s viktigaste delstat.

Sedan dess har Silicon Valley och San Francisco förvandlats till USA:s ekonomiska drivmotor, utan att någon i den svenske regeringen verkat ha uppfattat hur historisk och snabb utvecklingen faktiskt är.

Vad Sverige nu bör göra med omedelbar verkan är att utöka det pyttelilla konsulatet i San Francisco, som genom ett underverk klarade sig undan Carl Bildts räfst, till ett konsulat som är stort nog för att gagna svensk IT-industri och svensk export. Vem vet, om Sverige hade ett riktigt konsulat i San Francisco så skulle kanske t.o.m. skolministern Jan Björklund veta vad en iPad är.

Michael Cooper skriver i New York Times om hur husmarknaden här i Silicon Valley nu börjar hetta upp i väntan på alla Facebook-miljonärer: California Housing Market Braces for Facebook Millionaires – NYTimes.com

Even after some of the air went out of the housing bubble in the Bay Area in recent years, prices in the most desirable parts of San Francisco and Silicon Valley stayed buoyant enough to remain out of reach for most people. A report on 2011 housing prices by Coldwell Banker, the real estate company, found that 8 of the nation’s 20 most expensive markets were in Silicon Valley or the Bay Area. Mr. DeLeon said Palo Alto, with its limited supply, had remained remarkably strong — and could hit new peaks this year. In recent weeks, he said, there have been signs that the market has been heating up more:

Pui-wing Tam skriver i Wall Street Journal om hur Silicon Valley har återhämtat sig snabbare än resten av USA: Silicon Valley Recovering Faster Than Nation – WSJ.com

According to a new closely watched report on Silicon Valley that came out Tuesday, the region added a total of 42,000 jobs last year, up 3.8% from 2010 and bringing the area’s workforce back to its 2006 and 2007 levels of 1.2 million people. The job growth, which was largely fueled by the technology industry, was faster than the 1.1% increase elsewhere in the nation. The annual report is compiled by nonprofits Joint Venture: Silicon Valley Network and the Silicon Valley Community Foundation. At the same time, Silicon Valley’s unemployment rate dropped to 8.3% at the end of 2011, down 1.4 percentage points from a year earlier, even as California’s overall unemployment rate hovered at around 11%, according to the report. And per-capita income in the region also rose last year to around $66,000, up about 4% from a year earlier. .

Nathanial Whitmore slutligen skriver i Pando Daily om riskkapitalföretaget Andreessen Horowitzs megafond, som används för aggressiv investering i den uppsjö av nya startupföretag som nu växer upp runt om i dalen: Here Comes The Fund, Do Do Do Do, The Mega Fund | PandoDaily

In a blog post Tuesday, 3-year old venture firm Andreessen Horowitz announced its third fund, a $1.5 billion monster that brings the firm’s total capital under management to $2.7 billion. The news not only cements the firm’s place among the upper echelons of the Silicon Valley VC elite, but is one of the strongest indications yet of an ongoing transformation in the distribution of venture financing. .

Det här är en historisk utveckling över till en IT-baserad ekonomi, och Sverige har mycket att lära från IT-industrin här i Silicon Valley.

T.o.m. Carl Bildt borde inse att Sverige nu borde satsa mer på USA:s västkust, där även Seattle nu har blivit en ledande IT-stad.

Länkar: Tre IT-bloggar i Silicon Valley Teknikbloggen Techcrunch här i Silicon Valley Sarah Lacys Pando Daily Om Maliks Gigaom

Axplock från den nordiska pressen:

SvD – Senaste nytt,
SvD – Utrikes, SvD – Utrikes, Helsingborgs Dagblad: Nyheter

6 thoughts on “Carl Bildt och Silicon Valley, nu måste regeringen skärpa sig!

 1. Golem

  Ni alla som sjunger det amerikanska affärsklimatets och den amerikanska “dynamikens” lov kanske borde försöka förklara detta faktum:

  Ökat handelsunderskott i USA

  Det trista faktumet är att det som hållit den amerikanska ekonomin igång är inte IT-sektorn eller några andra flashigheter utan att därför att den nationella valutan Dollar också fungerat som global reservvaluta. Den dag dollarn förlorar sin särställning – förmodligen till följd av något utrikespolitiskt och/eller militärt bakslag – blir det inte roligt:

  Closing the ‘Collapse Gap’

 2. Johnny

  Jan Wiklund: Tack för länken till GP, intressant att läsa.

  “Höga skatter har i sig aldrig bevisats vara dåligt för näringslivet.” Det var ett mycket märkligt uttalande.

  Sveriges extremt höga skatter på ex arbete, 25% moms, 32% arbetsgivaravgift (skatt), värnskatt 5%, löneskatt 50-30% är ju en kalkyl som i princip slår ut all vit verksamhet när det gäller tjänster mellan företag och privatpersoner i Sverige. Det är därför skattesubventionerade RUT och ROT avdragen är nödvändiga för att höginkomsttagare skall ha råd att köpa vita tjänster. Det är självklart att sådan extrem beskattning ökar företagens lönekostnader och sänker konkurrenskraften, speciellt idag då arbetstagare tvingas konkurrera med Kina och Indien som har 90% lägre lönekostnader. Att ta bort moms (25%) på arbete, arbetsgivaravgift (32%), värnskatt 5% och sänka löneskatten till max 20%, skulle vara en mycket välgörande gärning om man vill öka konkurrenskraften för arbetstagare och öka sysselsättningen i Sverige.

  Ju mer pengar ett företag får behålla av sin vinst ju mer pengar till självfinansierade investeringar, bättre likviditet, soliditet och lägre räntekostnader.

  Sedan är det ju självklart så att i den privata sektorn, som förörjer 100% av den offentliga, så allokeras pengarna av vinst motiv av miljontals aktörer, medans statens resurser allokeras av politiska motiv och idag är ju slöseriet och missbruket inom den offentliga sektorn gigantiskt, staten läcker som ett såll åt alla håll.

  Vad byråkraterna i världsbanken säger är inte så mycket att bry sig om, i en effektiv värld utan fiat-valutor, centralbanker och fraktionell banking och med kvalitetsvalutor som guld och silver skulle världsbanken inte ens finnas.

  Well, så ser jag på saken i alla fall.

 3. San

  Internet måste vara en mardröm för Jan Viklund. Påståendet att företagen “flyr USA” får en att undra när rankingen Jan Viklund refererar till placerar USA på 4:e plats i världen efter Singapore, Hongkong och Nya Zealand. Samt Sverige på plats 14!

  http://www.doingbusiness.org/rankings

  Glöm sen inte USA:s storlek.man kan bara tänka sig hur mycket bättre affärsklimatet är i NY, Calif el Seattle jämfört med Sverige.

 4. Jan Wiklund

  http://www.pavag.nu/8/nyheter/artiklar/2011-11-28-norge-kan-finansiera-snabbtag-oslo-goteborg.html

  Men Borg sa nej.

  Höga skatter har i sig aldrig bevisats vara dåligt för näringslivet. Trots höga skatter i Sverige och låga i USA är det i USA som näringslivet flyr. Och Världsbanken anser Sverige företagsvänligt – se http://biotech.idg.se/2.1763/1.85983.

  Det avgörande är nog hur pengarna används. Samt kanske att man inte vrider subventioner till att gynna lågproduktiv verksamhet på den högproduktivas bekostnad.

 5. Johnny

  Jan: “När det gäller infrastruktur har regeringen deklarerat att den inte är intresserad av höghastighetståg – ens om norrmännen betalar.”

  Jag har inte läst att norrmännen var intresserade att vara med och betala. Det vore visserligen naturligt med höghastighetståg mellan Oslo-Göteborg-Jönköping-Helsingborg-Malmö-Köpenhamn.

  Det svenska skattesystemet är ett spagetti trassel som behöver göras om i grunden och bli ett enkelt och balanserat system utan skadliga trösklar som hämmar arbete och företagande, samt subventioner som felallokerar resurser som ROT, RUT, ränteavdrag, etc. Ett nytt skattesystem enligt 20-20-20 modell vore mycket bra för konkurrenskraften, men det kan man antagligen bara drömma om med dagens eller framtidens regering. Jobbskatteavdraget är det enda positiva reform som Alliansen lyckats med vad jag kan komma på i alla fall.

  Hoppas att Stefan Löfven (S) kan sätta fart på näringspolitiska debatten innan alla företag tvingas flytta till Asien för att överleva i den stenhårda globala konkurrensen. Inga företag, inga jobb, inga skatter, ingen välfärd, bara fattigdom och svält.

 6. Jan Wiklund

  Den svenska regeringen är inte intresserad av sånt. Deras viktigaste näringspolitiska satsning är stödet till städning och fönsterputsning, med restauranger på andra plats. Mottot tycks vara “ju lägre teknologi, desto bättre”.

  När det gäller infrastruktur har regeringen deklarerat att den inte är intresserad av höghastighetståg – ens om norrmännen betalar – och infrastrukturministern vållade visst rabalder då hon förklarade att om tågsystemet brakar ihop får väl folk åka buss.

  Under den svenska modellens höjdperiod visade vis stundom vår solidaritet med tredje världen – nu är målet att vi ska bli ett tredjevärldenland själva. Det går framåt!

Comments are closed.