Politik

Hänger du med på webben, är du multitasking, kör du dubbla bildskärmar på datorn?

Först en språkfråga, hur översätter man multitasking till svenska, alltså multitasking för människor, inte för datorer?

Nu till inlägget:

Med priserna på bildskärmar i fritt fall och en tsunami av data att hålla reda på är det inte konstigt att allt fler kör dubbla bildskärmar på sina datorer. För den som undrar så är 24-tummarna de som är mest populära.

Nu kan man lätt ha ett Internetuppkopplat kontrollcentrum hemma i villan eller våningen som liknar kontrolltornet på en mindre regionalflygplats.

Men det är mer än bara bildskärmar. Man kan också lätt ha avancerade databaser som håller flera terabytes med data och som man själv med sina kompisar kan köra avancerade analysprogram på i Hadoop och andra verktyg.

Matt Richtel skriver i New York Times om den nya flugan med dubbla bildskärmar: For Multitaskers, Multiple Monitors Improve Office Efficiency – NYTimes.com

MATT RICHTEL Workers in the digital era can feel at times as if they are playing a video game, battling the barrage of e-mails and instant messages, juggling documents, Web sites and online calendars. To cope, people have become swift with the mouse, toggling among dozens of overlapping windows on a single monitor. But there is a growing new tactic for countering the data assault: the addition of a second computer screen. Or a third. This proliferation of displays is the latest workplace upgrade, and it is responsible for the new look at companies and home offices — they are starting to resemble mission control. For multiscreen multitaskers, a single monitor can seem as outdated as dial-up Internet. “You go back to one, and you feel slow,” said Jackie Cohen, 42, who uses three 17-inch monitors in her home office in San Francisco, where she edits a blog about Facebook.

Men det är mer än så. Om vi vill få svar på frågor som hur långt är det från San Francisco till San Jose så skriver i helt sonika “what is the distance from San Francisco to San Jose, California” i en mycket intressant sökmotor vid namn Wolfram Alpha och vips har vi svaret.

Om jag vill kolla hur vädret är i Stockholm så skriver jag “Stockholm weather” i sökfältet på Google och vips får jag en hel liten väderrapport direkt i min webbläsare, hela vägen fram till och med Söndag.

Semantiska webbläsare är ännu så länge i sin linda, men dom kommer, och med dom kommer vi alla att ha tillgång till avancerad information som vi ännu inte kan drömma om.

Och då kommer vi säkert att behöva tre eller fyra bildskärmar på vår kammare.

Axplock från den nordiska pressen:

SvD – Senaste nytt

[tags] Datorer, computers,Semantiska webbläsare, Wolfram Alpha, Bildskärmar [/tags]

4 thoughts on “Hänger du med på webben, är du multitasking, kör du dubbla bildskärmar på datorn?

    1. Lennart

      Jacob: Därför att dom är så mycket billigare. Priserna ökar snabbt över 17 24 tum. Rättelse: Det ska vara 24 tum, mitt fel.

Comments are closed.