Politik

Romantisk shopping med papperslösa under palmkronorna i Los Altos inför Alla Hjärtans Dag

Foto Det Progressiva USA. Köpcentrum med palmer. 8/2/2012.

tt smockfullt köpcentrum i kvällsskymningen under inplanterade palmkronor i Los Altos i Silicon Valley.

Med namn som Trader Joe’s, Rite Aid, Chain Reaction Bicycles och Red Pepper och en på tok för liten parkeringsplats så lockar butikerna de hemvändande IT-ingenjörerna med mat, vin, cykeldelar och magmedicin inför kvällen.

SUV:n varvas med de senaste hybridbilarna och invandrade kinesiska och indiska IT-ingenjörer med smockfulla kassar och aktieoptioner i blicken på väg hem till de väldiga villorna på de pyttesmå tomterna i Cupertino.

Palmerna är dadelpalmer och dom är alla inplanterade. Plötsligt en dag bara står dom där. De kommer på stora flakbilar, av samma typ som fraktar fulla studenter i Sverige. Och precis som studenterna så är palmerna redan fullvuxna.

Papperslösa mexikanska invandrare kommer körande och gräver upp små hål och sen kommer en kranbil och så säger det ploffs och så står palmerna där.

Och ett par år senare kommer de papperslösa tillbaks och klättrar upp i palmkronorna som nu är helt förvuxna. Dom hasar sig upp i kronorna och börjar klippa. Och sen ska dom ner för att fika och sen ska dom upp igen och sen ramlar några av dom helt enkelt ner och det blir ett himla skrikande.

Palmkronor kan verka hur romantiska som helst på film eller i Phuket men i verkligheten är dom bara till besvär. Fråga dom papperslösa.

[tags]Cupertino, Palmer och Papperslösa i Silicon Valley [/tags]

20 thoughts on “Romantisk shopping med papperslösa under palmkronorna i Los Altos inför Alla Hjärtans Dag

 1. cmo

  Ok, men jag fattar ändå inte vad som var det minsta “känsligt” i det jag skrev.

  Tror att du måste ha missupfattat.

 2. cmo

  Wow!? Så att (i förbifarten) nämna att vissa grupper är överrepresenterade i vissa kategorier av viss officiell statisktik placerar mig i den hundradelen av en promille som förtjänar åthutning.

  1. Lennart

   CMO: Inte en åthutning så mycket som en påminnelse om att vi alla, inklusive jag, måste vara litet försiktiga med vad vi skriver på webben.
   Det är egentligen ett rätt stort ansvar att skriva så att hela världen kan läsa vad vi skrivet. Det är en avvägningsfråga helt enkelt. Inte helt lätt alla gånger.

 3. Bossebus

  Oh well:

  “Diskutera gärna invandrare i USA på den här bloggen. Invandrare i Sverige diskuteras bäst på någon annan blogg.”

  Är det mer man skall passa sig för?
  (Ref kommentarer till Kerstin).

  😀

  1. Lennart

   Bossebus: Ingenting faktiskt, bara vanligt sunt förnuft. Jag uppskattar 99.999 % av alla kommentarer jag får, men någon enstaka gång är det bra att man säger ifrån. Inte minst därför att jag är juridiskt ansvarig för vad som sägs här på bloggen.

 4. roger

  Johnny:

  DN angav att 35% med invandrar bakgrund var arbetslösa ganska nyligen.

  Det betyder att 65% jobbar och betalar skatt, många av dem är säkert egna företagare (invandrare är det i större utsträckning än svenskar)som kanske skapar jobb åt andra svenskar. Hur många av de 35%en är nyanlända till Sverige? Har läst att det tar 7 år för en invandrare att komma in på arbetsmarknaden (jmf 28år för en nyfödd svensk).Hade varit intressant att se siffran på arbetslösheten bland invandrare som varit i Sverige längre än 7år.
  Chansar med några siffror som jag tror är nära sanningen, vi är kanske 700 000 fler i Sverige idag jämfört med för tio år sedan, av dessa utgör invandrare 90%, trots denna “massinvandring” är “massarbetslösheten” idag på samma nivå som då. Hade varit kul och se Jimmie Åkesson förklara den ekvationen :).

  Vi kommer nog inte längre än så här Johnny, finns skäl att inte vara pro-invandring också och det är fritt för vem som helst att tycka vad man vill, men jag vill verkligen tro att du förstår att det inte finns en sådan banal koppling mellan arbetslöshet och invandring som många vill påstå. Du e ju höger, så helt dum kan du inte vara :).

 5. Johnny Höger

  Roger: Skrev bara att det är en kostnad att behöva försörja en arbetslös i Sverige och när han/hon jobbar och bor i hemlandet så är han/hon inte det, självklart blir han inte svensk skattebetalare då, men minskar kostnaden (försörjningsstöd) för stadskassan. De som lämnar ett jobb i Sverige för att återvända hem medför att ett jobb blir ledigt som annan arbetslös kan ta i stället.

  Sedan skiljer sig arbetslösheten mycket mellan invandrares nationalitet, där invandrare från OECD-länder har likvärdig sysselsättningsgrad som svenskar och de som har svårast att integrera kommer från MENA-länder. Skall man försöka åtgärda problemen så är det väl god idé att jobba med människor som har störst integrationsproblem och minska importen och stimulera exporten är min enkla tanke. DN angav att 35% med invandrar bakgrund var arbetslösa ganska nyligen. Arbetslöshet, bidragsberoendet och kriminalitet är de stora problemen som behöver lösas för god harmoni och lönsamhet.

  Den enkla sanningen är ju att Sverige behöver fler jobb och inte fler arbetslösa.

 6. cmo

  Jag vill antyda något alls, utom det jag skrev. Dvs att högre brottsfrekvens inom vissa samhällsgrupper ofta har sociala orsaker.

  Det brukar i alla fall vänstern hävda när invandrare hamnar högt inom brottsstatistiken.

  Vad är din teori?

  1. Lennart

   cmo: Diskutera gärna invandrare i USA på den här bloggen. Invandrare i Sverige diskuteras bäst på någon annan blogg.

 7. Bosse

  cmo: Vill du med ditt inlägg antyda att illegala mexikanska invandrare rent generellt är tjuvar och kvinnomisshandlare? Nåväl vad ett sånt resonemang luktar vill jag inte ens skriva på ett öppet forum. 🙁

 8. cmo

  Bosse: “Själv tror jag att de mexikanska papperslösa/illegala invandrarna är fattiga, desperata människor. Betyder det att “fattig och desperat” = “kriminell brottsling”? Som jag ser det ett rent fascistiskt och människoföraktande sätt att tänka och jag tror inte att du innerst inne är en sån person?”

  Fattiga och desperata människor är nog i allmänhet mer benägna att begå illegala handlingar, som t.ex att stjäla, eller att slå sin fru just pga av den desperata situation de befinner sig i.

  Det faktum att vissa brottslingar är fattiga och desperata är dock ingen anledning att inte kalla stöld eller kvinnomisshandel vid sina rätta namn.

  Ett sådant resonemangtycker jag luktar paternalism, och möjligen luktar det även lite människoförakt.

 9. roger

  Johnny: “Bättre hjälpa fattiga och flyktingar i deras hemländer eller grannländer till hälsa och egenförsörjning”..
  Det där kommer inte göra dem till Svenska skattebetalare som möjliggör en tidigare pensionsålder med väl fungerande välfärd.

  Antar att du har någon skräcksiffra över invandringen, hur många hundratusentals fler vi har blivit de senaste decennierna?
  Med tanke på den massinvandring vi har, är det då inte märkligt att arbetslösheten inte påverkas utav den utan bara svänger mellan 4-8% helt naturligt med konjunkturerna?
  Detta måste borde ju innebära att invandrare jobbar?
  Förmodar att du är medveten om att en arbetande invandrare innebär plus i kassan?

 10. Johnny Höger

  Roger: Högerpolitikens styrka är att den baserar sig på demokrati och marknadsekonomi.

  I stället för att importera arbetslösa människor och sedan försöka hitta ett arbete till dem när vi redan har 500.000 arbetslösa som gör samma sak är dålig och dyr politik, bättre att ta emot människor som redan har arbete ordnat när de kommer till Sverige. Sverige har inte kapacitet att försörja hur många arbetslösa eller pensionärer, för den delen, som helst. Bättre hjälpa fattiga och flyktingar i deras hemländer eller grannländer till hälsa och egenförsörjning, där räcker pengarna 100 gånger längre och långsiktigt positiva resultat kan uppnås.

  Med hänsyn till alla stora sociala och ekonomiska problem gör vi bäst att ta det lite lugnt med invandringen tills vi lyckats integrera de som redan är här i språk och arbete samt bostad, plus hjälpa invandrare att frivilligt återflytta till arbete och bostad i hemlandet. Som du själv säger en arbetslös är en belastning för samhället och alla som får ett arbete eller återvandrar ger plus i kassan och stärker Sveriges konkurrenskraft, svårare än så är inte matematiken. Sedan kostnaden för all kriminalitet för polis, domstol, fängelse, sjukvård, etc samt ökad befolkning som behöver mer sjukhus, skolor, omsorg, socialservice, etc. Det kostar mycket pengar helt enkelt.

  Att Sverige med världens högsta skatteförtryck inte skulle klara av att betala pensioner till folk är verkligen dålig politisk prioritering. Staten läcker som ett såll åt alla håll. Världens största och dyraste offentliga sektorn måste effektiviseras, rationaliseras och prioriteras så att vi får bättre välfärd till lägre kostnad. Den offentliga sektorn får inte bli en kvarnsten som kräver enorma skatter av företag och arbetstagare som sänker Sveriges konkurrenskraft i den Globala ekonomin. Det hoppas och tror jag även Stefan Löfven och du förstår.

 11. roger

  Det var ganska lätt för Tage, folk jobbade till de dog, medelålder på 71 och man jobbade till 67. På det började de jobba när de var 15 istället för 28.

  Ändå häpnar folk när Reinfeldt idag pratar om höjd pensionsålder.

  Alternativ 2 är att kraftigt höja skatten för dem som arbetar eller att vi sänker pensionerna och äldrevården.

  Alternativ 3 är min favoritlösning på problemet, se till att integrera invandrare och få ut dem på arbetsmarknaden långt mycket bättre än vad vi gör idag. En arbetande invandrare betalar till välfärden istället för att belasta den, varje invandrare som går från bidrag till arbete innebär ett enormt lyft för vår välfärd. En invandrare behöver i regel inte heller försörjas med 25års betald skolgång, VABande föräldrar, dagis, skolmat, sjukvård, tandvård osv osv.
  Fixa detta och vi kan glida på räkmacka in i döden med tidig pensionsålder och låga skatter.

  Johnny: Lycka till o försörja de >40% (vi är snart där) av Sveriges befolkning som befinner sig mellan 65 & en allt senare död med ditt skattesystem samtidigt som invandringen skall begränsas. Ni skulle må bra av några ekonomer i ligan :)?

  http://www.scb.se/Statistik/BE/BE0401/2010I60/BE0401_2010I60_SM_BE18SM1001.pdf
  (Idag finns det 494 000 som är äldre än 80 år i Sverige, om 20 år kommer de att vara nära 800 000 och i slutet av prognosperioden nära 1 miljon)

  OT: så tror jag de papperslösa Los Altos gillar palmerna efter som det ger dem jobb, för jag gissar att det inte är deras hobby att klättra o klippa i dem? O skulle det vara deras hobby, så tycker de väl det är kul.

  Även om jag är mycket pro-invandring tycker jag det skall omgärdas av ett regelverk, dem som bryter mot detta regelverk är att i mina ögon att betrakta som illegala invandrare. Jag tycker “papperslösa” är ett missvisande uttryck som motverkar sitt egna syfte.

 12. Johnny

  Lennart: Jo, jag får väl blygsamt erkänna att Johnny-ligan har lyckats att stimulera intresset för Sverige, svenskarna, Gustav II Adolf, Vikingarna, Tor, Oden, Freja (Ja, jag är feminist, punkt slut.), Asagudarna och Valhall som också ligger mig nära hjärtat.

  Svenska exportföretag, den fria marknadsekonomin, börsen, valutamarknaden, guld, silver, pengar är värden jag och ligan högaktar. Sveriges vackra natur, speciellt västkusten älskar vi förstås.

  Får väl erkänna att jag har lite svårt för politiken idag. Tage Erlander är väl bäst på denna sidan 1950-talet, gillar att han hanterade Sverige väl på 21% skatteförtryck, hade världens 3:e starkaste försvar och att han satsade på att utveckla kärnvapen. Göran Persson lyckades balansera budgeten och Fredrik Reinfeldt lyckades sänka skatten för arbetstagare och det var väl bra.

  Stefan Löfven lyckas förhoppningsvis stärka svenska företags och arbetstagares konkurrenskraft genom att bygga ny kärnkraft och sänka skatterna på arbete, kapital och produktion samt rationalisera den offentliga sektorn effektivt, ett nytt enkelt och konkurrenskraftigt skattesystem typ 20-20-20 vore bra, samt en demokratireform med maktdelning och beslutande folkomröstningar är nödvändigt för bästa demokrati och konkurrenskraft.

  Well, jag och Johnny-ligan jobbar vidare på att omvända värden från avgrundsvänsterns värderingar till den raka högerns värderingar som garanterar alla människors lika rätt att bli rika.

  Några andra krav ställer vi faktiskt inte för tillfället.

 13. Johnny

  Lennart: Det finns ingen höger i Sverige. Trevlig helg, 🙂

  Bosse: Så om man är fattig och desperat så har man alltså rätt att bryta mot lagen enligt dig. Delar inte den åsikten. Ha det bra själv.

  1. Lennart

   Johnny: Åh nej så lätt slipper du inte undan. Har du inte hörts talas om Johnny-ligan en internationellt känd högerliga som härjar i Sverige.

 14. Bosse

  Johnny: Själv tror jag att de mexikanska papperslösa/illegala invandrarna är fattiga, desperata människor. Betyder det att “fattig och desperat” = “kriminell brottsling”? Som jag ser det ett rent fascistiskt och människoföraktande sätt att tänka och jag tror inte att du innerst inne är en sån person?

  Ha det gott!

 15. Lennart

  Johnny: På svenska är den korrekta benämningen just papperslösa invandrare. Ditt Orwelliska nyspråk används endast av extremhögern i Sverige.

  Och god fortsättning på helgen 🙂

 16. Johnny

  Lennart: “Papperslösa mexikanska invandrare”

  På svenska är den korrekta benämningen illegala, kriminella, brottslingar från Mexiko. Papperslösa är Orwellskt nyspråk som bara används av extremvänstern i Sverige.

Comments are closed.