Politik

Större än du nånsin tror, Massdata, Big Data som IT-samhällets revolutionerande mikroskop

Massdata-konferens kring Hadoop i juni. Ska se om jag kan komma in på konferensen. Klicka på bilden.

Det är inte bara Povel Ramels morsa som var större än du nånsin tror, i alla fall om man gav henne tulpaner i mossa.

Big Data eller Massdata som det heter på svenska har blivit ett av de mest använda modeorden inom IT de senaste året. Det handlar om att vi plötsligt producerar gigantiska datamängder som är så stora att de är besvärliga att hantera med hjälp av traditionella databassystem. Big Data handlar om data i storleksordningen terabytes och ännu mer. För att använde en teknisk term, “det är en jävla massa data”.

Och orsaken till att vi plötsligt har fått tillgång till så gigantiska datamängder är att all information som vi hittills has haft på papper eller i andra analoga former, nu plötsligt kan digitaliseras och därför kan behandlas av datorer.

Vi stöter regelbundet på Big Data inom meteorologin, genteknologin, komplexa simuleringar inom fysiken, biologin och miljöforskningen, sökningar på Internet och inte minst inom finans-och affärsvärlden.

I en måste läsa artikel i dagens New York Times skriver tidningens IT-korrespondent om Massadata. Big Data?s Impact in the World – NYTimes.com

The wealth of new data, in turn, accelerates advances in computing — a virtuous circle of Big Data. Machine-learning algorithms, for example, learn on data, and the more data, the more the machines learn. Take Siri, the talking, question-answering application in iPhones, which Apple introduced last fall. Its origins go back to a Pentagon research project that was then spun off as a Silicon Valley start-up. Apple bought Siri in 2010, and kept feeding it more data. Now, with people supplying millions of questions, Siri is becoming an increasingly adept personal assistant, offering reminders, weather reports, restaurant suggestions and answers to an expanding universe of questions.

To grasp the potential impact of Big Data, look to the microscope, says ´, an economist at Massachusetts Institute of Technology’s Sloan School of Management. The microscope, invented four centuries ago, allowed people to see and measure things as never before — at the cellular level. It was a revolution in measurement.

MIT’sErik Brynjolfsson , han är Director of the MIT Center for Digital Business, och kan det här gebitet, gör en bra jämförelse med Massdata och upptäckten av Mikroskopet på 1600-talet. Plötsligt kunde Antoni van Leeuwenhoek upptäcka vad människan aldrig tidigare hade kunnat se, röda blodkroppar och sperm-celler.

Det blev början till en vetenskaplig revolution som forststter än idag. Mycket talar för att Massdatarevolutionen kommer att bli minst lika dramatisk.

I det här sammanhanget vill jag också rekommendera Adam Erlandssons synnerligen intressant artikel om den svenska startup-industrin i dagens SVD: Svenska it-hopp ska erövra världen. Efter en tids stiltje är svenska internetbolag hetare än på länge. Flera bolag har tagit in stora investeringar och ännu fler bolag är i startgroparna för en internationell lansering.

Axplock från den nordiska pressen:

svt.se – Nyheter världen,SvD – Senaste nytt, Computer Sweden 20 senaste nyhet, Computer Sweden 20 senaste nyhet

[tags] Online Privacy , Cybersecurity , Internet , Big Data , Data , Nstic , Privacy , Trust Framework , Technology News, Big Data Hadoop, Hadoop, NoSQL, NoSQL Big Data, Bid Data Analytics, Google Map Reduce, Amazon Dynamo DB,>Erik Brynjolfsson, Hadoop och Big Data [/tags]