Politik

Vidunderlig sommardag vid Ekoln i Uppsala, eller befinner vi oss verkligen Silicon Valley?

Foto Det Prpogressiva USA. 12/2/2012. McClellan Ranch Park i Cupertino.

Det är en söndag i början på maj mitt i ett för länge sedan svunnet Folkhemssverige på Luthagen i Uppsala.

Våren har äntligen kommit, solen skiner och fåglarna kvittrar som om dom har fått fnatt. Pappa hämtar bilen ur garaget på Tegnergatan 36 på Luthagen, själva bor i i 38B. Garaget finns fortfarande kvar f.ö. Mamma brer smörgåsar och fyller termosflaskor och snart sitter vi i bilen på väg ner till Ekoln strax söder om Uppsala.

Gammal Vilda Väsyternsmedja på McClennan Ranch.

Vi kör gamla Stockholmsvägen ner förbi Ultuna och någonstans kring den gamla Gustav Vasa-eken vid Ekoln parkerar pappa bilen och vi beger oss rätt ut i den vidunderliga svenska naturen.

Mamma räknar barnen för att försäkra sig om att hon får med sig alla tillbaks. Sen brer hon ut en duk på marken och sen minns jag inte mer.

Det här var när Stig Wennerström och ryska spioner var på tapeten så mina bröder och jag fick strikta order om vad vi skulle göra om vi såg några ryssar irra omkring i skogen.

Hittar ni några hemligstämplade dokument från försvarsstaben så får ni inte ta i dom med händerna, bara med vantar säger mamma och lämnar ut vantar till oss alla tre.

Och om ni skulle bli tillfångatagna av ryssarna så kom ihåg att ni bara får ge dom era namn, ålder och personnummer, inget annat, hur mycket dom än torterar er säger mamma hjälpsamt.

Det var då det.

På väg ut på min morgonpromenad i morse så snubblar jag plötsligt på den lilla västficksparken McClellan-park, där jag har varit tidigare och som jag även har skrivit om här på bloggen. för nästan på pricken fem år sen. Tiden går. Ett litet smultronställe som ligger helt undangömd mitt i Cupertino, med koloniträdgård, biodling och en liten stig runt den lilla parken som nästan på pricken kunde vara min barndoms skogsområden utanför Uppsala.

Jag är det ende besökaren trots att klockan redan är 8. Parken ligger på lätt gångavstånd och helt omtumlande för man går där och drar på gatorna och så svänger man runt ett hörn och plötsligt befinner man sig rakt ut i naturen.

Det var faktiskt också en riktig ranch en gång i tiden och den som har sett vilda västernfilmer känner igen smedjan, se bilden ovan.

Och precis som vid Ekoln så kvittrar vårfåglarna som bara attan. Dom har tydligen inget annat att göra.

En vidunderlig vårdag i Silicon Valley. Och inte en enda rysk spion.

[tags]McClellan Ranch, Cupertino, Naturen i Silicon Valley, Ekoln Uppsala [/tags]