Politik

Drew Smith, Indien och virtuella assistenter: nu kan vi alla vara med i globaliseringen

Drew Smiths globaliserade video Smoke and Mirrors.

Alla som har rest genom det amerikanska rostbältet i Mellanvästern vet vad utlokalisering betyder. Miljoner högavlönade jobb som har flyttats till låglöneländer som Kina eller Indien. Miljoner amerikaner och européer som har förlorat jobbet och i bästa fall lyckats klamra sig fast vid tempjobb eller lågavlönade jobb i hoppet om ren överlevnad. Det är en bild av globaliseringen och den är helt och hållet sann.

Men globaliseringen öppnar också möjligheter för den initiativrike, för entreprenören inom oss, om vi bara sätter oss in i hur globaliseringen fungerar och lär oss utnyttja de mellanhänder, s.k. virtuella assistenter som nu har sprungit upp.

Globaliseringsmarknaden har utvecklats och blivit välutvecklad och så finmaskig att den som vet hur man gör kan köpa in tjänster från världens alla hörn och därigenom få tillgång till resurser som tidigare var förbehållna storföretag.

Ben Sisario skriver i New York Times om Drew Smith, en ung musiker här i USA tog hjälp av en indisk virtuell assistent och till den förvånansvärt låga summan av $2000 utlokaliserade produktionen av en ny video till Indien:Outsourcing Extends to Creative Work – NYTimes.com

Last October, Mr. Smith contracted a dance school in Bangalore, India, to make a video for his song “Smoke and Mirrors” featuring original Bollywood-style choreography and Indian actors dressed as Hindu demigods and tossing colored festival powders. The production values may be a little amateurish by MTV standards, but for $2,000 it cost a small fraction of the typical budget for a professional film. And Mr. Smith has attracted some of music’s most important currency: attention. Since being posted to YouTube on Feb. 2 “Smoke and Mirrors” has been watched more than 179,000 times, and a recent post about it by Mr. Smith’s brother became one of the top articles on Reddit, the social link aggregator.

Som alltid gäller det att ha örat på rälsen för att hänga med i den allra senaste utvecklingen.

I början handlade det om billiga japanska klockor, om det är någon som kan minnas så långt bort. Men precis som med de japanska klockorna så blir de tjänster som nu erbjuds på de globaliserade marknaden allt mer sofistikerade. Speciellt tack vare de globala datormolnen.

Vi kan gnälla och oroa oss över situationen men så är det och för den som “gillar läget” så är alltså möjligheterna enorma.

Axplock från den nordiska pressen:

svt.se – Nyheter världen,
Debatt – Debatt – hem

[tags]Globaliseringen, Datormoln, Drew Smith Indien, Internet, China , Human Rights , Sino-US Relations , US Political System , Democracy , Globalization , World News, Virtual Assistants [/tags]

One thought on “Drew Smith, Indien och virtuella assistenter: nu kan vi alla vara med i globaliseringen

 1. Marcin

  Jag befarar att när vi står med facit i hand så kommer globaliseringen ha haft en rörelse i en enda riktning. Hoppas jag har fel.

  Utländska företag välkomnas med strejk i Indien
  Uppdaterat: kl 12:03 (publicerades kl 11:55) , Ekot

  Aktivister protesterade bland annat genom att blockera järnvägsspår på flera håll i Indien. Foto: Rajesh Kumar Singh/Scanpix.
  Handelsfacken och oppositionspartierna i Indien har i dag utlyst en dagslång strejk i protest mot regeringens reformpaket. För att få fart på landets vacklande ekonomi ska bland annat utländska investeringar i detaljhandel tillåtas.

  Strejkande arbetare har i dag bland annat blockerat järnvägen på flera håll i landet, och BBC rapporterar att både Calcutta och Bangalore, där oppositionen har starkt stöd, i princip var helt stängda städer.
  Förutom transportsektorn har strejken också slagit mot skolor och detaljhandel i många städer.
  Just i Bangalore finns bland annat hundratals IT-företag, bland dem internationella aktörer som IBM och Microsoft.
  – Vi har bett våra anställda att stanna hemma, Vi tar igen det med arbete på lördag i stället, säger en representant för ett av Indiens största mjukvaruföretag, till BBC.
  Ett av handelsförbunden sa inför dagens demonstrationer att de väntade sig att 50 miljoner människor skulle delta i protesterna.

  Det omfattande reformpaket som demonstranterna vänder sig mot anses av premiärminister Manmohan Singh vara helt nödvändigt i en allt sämre ekonomi.
  Förutom att utländska investeringar ska släppas in i detaljhandel, ska även investeringar i flygbranschen från internationella aktörer välkomnas och dieselsubventionerna i landet ska minskas.
  Sveriges Radios korrespondent Nils Horner rapporterade tidigare i veckan om läget i landet.

  Förklaringen till den plötsliga reformivern är något liknande panik över en ekonomi som går allt knackigare samtidigt som regeringen, en ostyrig vänsterkoalition som leds av den 79-årige ekonomen Singh, framstått som handlingsförlamad. Indiens tillväxt har saktat av ner mot 5 procent, jämfört med runt 10 procent tidigare. Samtidigt ger utländska investerare i växande utsträckning upp om Indien som framtidsnation; de klagar på regler som hindrar utländska aktörer och korruption. Budgetunderskottet växer och utländska institut hotar att nedgradera kreditvärdigheten – sammantaget en bild av Indien långt ifrån den ljusa framtid som många målade upp för några år sedan.
  Reformerna ses som ett hot mot det etablerade system med små handelsbodar för livsmedelshandeln som finns i landet. I stället kan utländska jättar som Walmart, Tesco och Ikea komma att öppna varuhus i Indien.

  Medan experter har pekat på brister i det nuvarande systemet, där mer än en tredjedel av det som odlas ruttnar innan det når marknaden, har starka krafter motsatt sig reformer länge. Kritiker menar också att internationella aktörer riskerar att slå ut många inhemska.

  I dag får internationella aktörer bara sälja till mindre återförsäljare, enligt reformförslaget ska de tillåtas sälja direkt till indika konsumenter.

  Nils Lindström
  Ekot

Comments are closed.