Politik

Inte din mammas mamma direkt: Moms with Apps, mammor i Silicon Valley som skriver appar för sina barn

Klicka på mammor med appar.

Att mammor förr i världen gjorde trasdockor och andra enklare leksaker för sina barn är välkänt. Och att mammor i det svenska välfärdssamhället, om det nu är någon som händelsevis minns det, gick samman i lekgrupper för sina småbarn, är också ett kärt minne för många nu vuxna barn. I alla fall för mig som för första gången i mitt liv blev slagen på käften av Gugge i uppgång 38A på Tegnergatan i Uppsala.

Men att mammor skulle bilda grupper och sätta sig ner för att skriva mobila appar för sina telningar, ja det är rent sensationellt och det är ännu ett tecken på att vi idag har klivit över tröskeln in i en hel ny värld. I sanning ett kunskapssamhälle där mamma är allt oftare är en högteknologisk kunskapsingenjör som själv sätter sig ner för att skriva mobila appar för sina barn.

Jessica E Vascellaro skriver i Wall Street Journal om mammor som skriver barnvänliga appar: Moms Police, Promote Apps Made for Children – WSJ.com

Clubs of moms who are app developers in Silicon Valley and elsewhere are increasingly trying to solve two big problems facing the booming industr, how to police apps to ensure they are appropriate for children, and how to promote their own.

The moms’ clubs are growing as apps targeted at kids of grade-school age and below proliferate, with thousands of apps racking up millions of total downloads, according to developers.

The growth has drawn attention from privacy advocates and regulators writing new rules around kids and online privacy. Among the groups now vetting kids’ apps is Moms with Apps, which shares tips on how to build and sell kid-friendly apps in meetings every month or so and in an online forum. In the past year, the group has doubled to more than a thousand members, from small Bay Area developers to big publishers..

Det finns en viktig poäng som många missar om det nya IT-baserade kunskapssamhället. Med allt högre kunskapsnivåer runt om i världen så är det mycket som idag är möjligt för allt fler människor. Tragedin består i att dom själva inte alltid inser det. Eller att just kvinnor på olika direkta och indirekte sätt stoppas från att lära sig ny teknologi.

IT är inte svårt, och det är inte alls svårt att lära sig skriva appar om man bara vill. All information finns på nätet, liksom sociala nätverk av likasinnade. Det enda svåra är att vara initiativkraftig nog att hoppa ur TV-soffan och börja tillgodogöra sig alla de nya möjligheter som finns idag. Som att skriva appar för sina barn, både för pappor och mammor givetvis.

Axplock från den nordiska pressen:

Debatt – Debatt – hem,Debatt – Debatt – hem, SvD – Senaste nytt,Nyheter – Nyheter,
SvD – Senaste nytt

[tags] Moms with Apps, Mammor i Silicon Valley, Kvinnor och Appar, Appar för barn[/tags]

21 thoughts on “Inte din mammas mamma direkt: Moms with Apps, mammor i Silicon Valley som skriver appar för sina barn

 1. Johnny Höger

  Bosse: Jag hoppas inte vi divergerar om högertrafiken i alla fall, 🙂

  Sedan så känns det som om du vilken dag som helst kommer att vaknar upp på morgonen och observerar din hjärna tänka; “-Margaret Thatcher, den kärringen hade i alla fall stake!”, appropå den könsneutrala debatten, 🙂

 2. Bosse

  Vi inom den “progressiva” högern eller den “provocerande” högern som en del belackare kallar oss, vi vet att höger är rätt, riktigt och rättvist samt bästa sättet att ta sig fram både i trafiken och i politiken

  Där har vi divergerande uppfattningar, och jag tror vi får acceptera det. 🙂

 3. Johnny

  Bosse: Patetiskt var ordet. Man behöver kanske inte vara höger för att tänka rätt, men jag tror det underlättar, :-).

  Vi inom den “progressiva” högern eller den “provocerande” högern som en del belackare kallar oss, vi vet att höger är rätt, riktigt och rättvist samt bästa sättet att ta sig fram både i trafiken och i politiken, 🙂

 4. Bosse

  Lennart: Ja det är mycket möjligt att kineserna har använt ordet hen i tusentals år, men jag har svårt att förstå varför det på något vis skulle vara fel att mänskligheten består av två olika kön och varför vi ska hymla med det, inte har det med jämlikhet att göra iaf. Det skulle f.ö. vara oerhört tråkigt om vi alla var av samma kön. 🙂

 5. Bossebus

  Lustigt nog är finskans “hän” både maskulint och feminint och det torde innebära att jag kulturellt är nästan en kines?

  1. Lennart

   Bossebus: Du vet säkert att finskan och japanskan faktiskt är besläktade, fast på mycket långt avstånd.

 6. San

  Jag följer “hen” debatten med intresse, är på Bosses sida. Jag förstår inte riktigt vad de försöker åstadkomma.

  Fast jag kan tycka, vill folk säga “hen”, säg “hen”. Så länge det inte blir någon “hen”-reform. Om 20 år lär vi väl se resultatet, jag tror att det har försvunnit om några år.

  1. Lennart

   San, alla: Det här visa hur vi blir präglade av vad som trots allt måste ha varit en rent slentrianmässig utveckling inom språket för länge sen. För på kinesiska säger man redan “hen”, dvs uttalet för han och hon är “ta”, skrivet 他. På senare tid har man lagt till tecknet 她 som ett sätt att förtydliga om det rör sig om en kvinna. Men uttalet är identiskt för båda.

   Så “hen” är ingalunda något nytt. Hur mycket nytta det sen har är en annan sak, även om Kinas kvinnor faktiskt är emanciperade så tillvida att de behåller sitt urpsungliga efternamn även sedan de gift sig.

 7. Bosse

  Johnny: Nu är inte jag någon högergubbe och kommer aldrig att bli men när det gäller idéer som att ersätta “han” och “hon” med “hen” så får jag väl hålla med dig om att det är patetiskt. Jag är för fullständig jämlikhet mellan kvinnor och män men jag tror inte att såna här smålöjliga förslag på något vis jämnar vägen för jämlikheten, snarare tvärtom. Mänskligheten består av kvinnor och män, två olika kön och varför ska vi skämmas för detta?

  Tror verkligen “genusextremisterna” att vi alla i tanken måste degraderas till en samling könslösa varelser för att få jämlikhet? Nej tyvärr det tror jag är ett fullständigt feltänk som bara triggar starka motreaktioner. Kvinnor är kvinnor och män är män och inget av könen är mer värt än det andra. Vi behöver varandra och fullständig jämlikhet kan vi bara få om vi tillsammans som de kvinnor och män vi är kämpar för det utan att låta oss lockas in i en massa verkningslösa återvändsgränder typ “hen-förslaget”.

  1. Lennart

   Bosse: som jag skrev i ett svar till San:s kommentar så skulle en kines finna din kommentar mycket underlig eftersom “hen” har funnits i Kina i tre tusen år. Dvs han och hon uttalas på precis samma sätt, “ta”. Så har det alltid varit i Kina och ingen verkar ha lidit av det.

   Kulturella skillnader är f.ö. ofta helt godtyckliga. När jag får mejl från svenska läsare så börjar dom förvånansvärt ofta med att ange hur gamla dom är, vilket man inte gör här i USA.

   “Jag var ute och gick med en vän, vännen hittade en ångvält på gatan.”

   På kinesiska anser man alltså inte att det är nödvändigt att tala om om vännen är man eller kvinna. På svenska måste man göra en omskrivning för att inte tala om det. Olika kulturer olika seder.

 8. Christer W

  Den första jag läste som skrev om genusperspektiv var Ivan Illich. Genus. Bidrag till en historisk kritik av jämlikheten.
  Illich var filosof och anarkistisk samhällskritiker.

 9. Bossebus

  *gapskratt*

  “Vi höger killar satsar på snygga, sexiga och smarta kvinnor”

  Här skulle man vilja lägga upp en bild… med särskrivning och allt!

 10. Johnny Höger

  Lennart: Tack för komplimangen. Nu är det inte en speciellt fantastisk kommentar i förhållande till det fantastiska som vi kommenterar här, dvs könsneutrala ord och dagis. Varför skulle någon vettig människa bry sig om det? Det är ju total bullshit från början till slut. De flesta kvinnor tror ju inte ens på skiten, det är väl bara 1.8% som röstar på Gudrun Shymans feministparti, plus några super töntiga självkastrerade män, oftast politiker som är villiga att sälja sin själ för vilket pris som helst. Om du vill tillhöra det töntgänget i tron att du är progressiv och får ha sex med en och annan rubbad feministhäxa så lycka till. Vi höger killar satsar på snygga, sexiga och smarta kvinnor som klarar sig bra själva och inte tror att världen förändras till det bättre för att vi kallar varandra hen eller lämnar våra barn på könsneutrala och genuscertifierade dagis. Med andra ord, riktiga kvinnor som inte har förlorat förståndet och flippat ut i något genus vansinne, men om du gillar denna typ av kvinnor, be my guest and knock your self out.

  1. Lennart

   Bossebus: Då menar du m.a.o NSA, det är dom som är amerikanska motsvarigheten till svenska FRA. Egentligen är det riktigare att säga att FRA är det svenska NSA. Det råder ett nära samarbete mellan FRA och NSA, det har det alltid gjort ända sedan den nedskjutna DC3:an.

 11. Johnny Höger

  Lennart: Könsneutrala ord typ hen och könsneutrala dagis är inte “progressivt” det är fullständigt vansinne. Riktiga högermän tycker att genussnacket är skitlöjligt. Det måste vara världens mest oväsentliga fråga, bara kvinnor och dårar kan ägna sig åt sådant dravel.

  1. Lennart

   Johnny: “Riktiga högermän tycker att genussnacket är skitlöjligt… bara kvinnor och dårar…”. Rent underbart, vilken fantastisk kommentar.

   Så vad sysslar du och dina polare med om ni inte gillar tjejer. Går ni ut i skogen nånstans i Norrbotten och dricker er fulla och skjuter vilt omkring er med automatvapen, eller vaddå? Jag bara undrar. 🙂

 12. roger

  “Som att skriva appar för sina barn, både för pappor och mammor givetvis.”

  Märks att du är svensk och räddar upp WSJ´s könsfixerade artikel genom även ge pappor chansen att bygga appar 🙂
  På en svensk tidning hade ansvarig utgivare hade aldrig släppt iväg en sådan könsfixerad artikel som WSJ gjort.

  Den hetaste debatten i Sverige just nu är den om “HEN”, vi skall alltså inte tala om han/hon längre, utan om “HEN”. Vissa är redan så moderna att de inte ens talar om för sitt barn vilket kön de har (http://www.dn.se/nyheter/sverige/vi-sager-inte-barnens-kon). SF brukar väl vara långt framme i dessa frågor, finns debatten där? Finns det könsneutrala dagis i Silicon Valley, där man inte får uttala orden han/hon/tjejer/killar? (Snart lag här)

  Så om du vill vara riktigt modern i fortsättningen skall du inte prata om Mammor & Pappor utan om Moppsar!

  1. Lennart

   Roger: Jo jag har, flyktigt men ändå, följt diskussioner om könsneutrala dagis i Sverige.
   Och du tar verkligen upp en synnerligen intressant fråga, nämligen hur San Francisco, som utan tvekan är USA:s i särklass mest progressiva stad, kan jämföras med Sverige i sociala frågor.

   Det finns stora skillnader mellan olika progressiva städer. Jag vet faktiskt inte om det finns just könsneutrala dagis i San Francisco, däremot har man helt unika program som garanterad sjukvård för dom fattiga. Men det är en intressant fråga som går hand i hand med hur den svenska och amerikanska högern likar och skiljer sig från varandra.

Comments are closed.