Politik

IT-revolutionen kring Big Data och datormolnen och Microsofts Big Data-strategi


På Microsofts campus här i Silicon Valley igår kväll så inträffade något rätt typiskt. Arrangörerna kunde inte få OH-projektorn att fungera så man ropade till sig en ung kille som uppenbarligen var någon slags tekniker. Han kom fram, mixtrade litet med projektorn och vips så fungerade den.

Sen när man skulle börja så ropade man fram teknikern igen och introducerade honom med följande ord: Saptak Sen is Senior Product Manager at Microsoft Corporation where he is driving evolution of Technical Computing Strategy by working and interacting with customers, partners and competitors to identify trends and business opportunities.

Whao, och ännu mer whao blev det när han sen pratade in en timme om Microsofts Big Data-strategi och hur Microsoft idag inte bara jobbar med öppen kod, man har programmerare som skriver Java-kod och Node.js.

Microsoft jobbar också med Apache-stiftelsen och med HortonWorks, ett lokalt Hadoop-företag här i Silicon Valley, som jag har skrivit om.

Tala om en revolution. Det var som om påven plötsligt hade tillåtit sina präster att gifta sig.

Bilden ovan är en mycket bra och kompakt överblick över Microsofts strategi på Big Data-området.

Saptak Sen började med att dra en mycket viktig skiljelinje mellan företag som web-företag som Facebook och Google å ena sida och Microsoft och andra s.k. enterprise-företag å den andra. Dvs IT-företag som säljer mjukvara till banker och flygbolag och försäkringsbolag osv.

Skillnaden ligger i att Microsoft och andra IT-företag som marknadsför sina produkter till infrastrukturföretag måste erbjuda något som heter Service Level Agreement. Dvs även om det kan vara synnerligen obekvämt så kan vi i alla fall överleva om vårt Google eller Yahoo-konto inte fungerar under några minuter eller ännu längre. Men om man inte kan tu ut pengar på banken eller flygplanen står still i ett par timmar, ja då blir det katastrof.

Och det gör Microsofts jobb på Big Data-området svårare än t.ex. Googles, även om han inte nämnde Google vid namn.

Något mer kontroversiellt kanske, ansåg han också att Big Data visserligen är ostrukturerad, som t.ex. ett Twitter-flöde, men det betyder inte att det kommer att vara ostrukturerad för alltid. Han jämförde ostrukturerad Big Data det med en skokartong som vi fyller full med räkningar och, men sen när vi ska analysera den, så förvandlar vi den till strukturerad data. Vilket alltså betyder att vi då kan använda traditionella databasmetoder.

Som bilden ovan visar så kör Microsoft hårt med Hadoop, och samarbetar alltså med Hortonworks. Man använder sen sin egen appbutik, Windows Azure Marketplace för att distribuera och göra tillgänglig intern och extern data. En global datamarknad m.a.o.

Sen kommer analysverktygen med Office och Sharepoint, som är Microsofts Webb-platform, och till sist Windows Azure, som är Microsofts datormoln.

En mycket intressant strategi som visar hur nu även Microsoft har insett vikten att att spela med i den öppna kodrörelsen.

Axplock från den nordiska pressen:

SvD – Senaste nytt,svt.se – Nyheter världen,SvD – Senaste nytt

[tags]Online Privacy , Cybersecurity , Internet , Big Data , Data , Nstic , Privacy , Trust Framework , Technology News, Big Data Hadoop, Hadoop, NoSQL, NoSQL Big Data, Bid Data Analytics, Google Map Reduce, Amazon Dynamo DB, Microsoft Azure, Microsoft Big Data [/tags]