Politik

Throne of Blood, det folkliga upproret mot Assadregimen, vad dikaturerna kostar Mellanöstern

Amerikanska sattelitbilder som visar hur Assad/regimen använder artilleri mot civilbefolkningen i Rankus. Klicka på bilden.

Det skyhöga pris som världen har fått betala för korrumperade våldsmän med storhetsvansinne är något vi först nu börjar få upp ögonen för. Hitler, Stalin, Mao och närmare nuet, Muammar Gadaffi, Saddam Hussein och nu senast Bashar Assad, mannen som kan komma att bli den blodigaste av dagens blodiga envåldshärskare.

Att en liten obetydlig f.d. korpral i Tyskland kunde starta ett krig som dödade 40 miljoner människor och slå ut hela Europa, visar att det gäller att snabbt oskadliggöra såna här personer innan dom får chansen att växa sig starka

Hade England och Frankrike t.ex.ingripit mot Hitler när denne ockuperade rhenlandet 1936 så hade man lätt kunnat arrestera Hitler och avmilitarisera Nazityskland

Den kända norska journalisten Åsne Seierstad skriver i Newsweek om de skyhöga kostnader som nu kommer att behövas för att befria folket från Libyen från 42 års Gadaffi-diktatur, ett arbete som kommer att ta en generation eller mer:

Can Libya’s Schools Unlearn Gaddafi’s Miseducation? – The Daily Beast

No one can say when or if Libya will ever recover from Gaddafi’s 42-year reign of psychosis. It’s not just a matter of the untold thousands who were imprisoned, tortured, and killed in those four decades, although that in itself remains a staggering social problem. Today the country is full of armed men like Suwan who live to settle those old scores—or worse, those who now see their chance to grab a share of the power that Gaddafi and his men once misused. Militias that once fought together against the regime are now battling each other for control of a road junction, a building, a rural airfield. But there’s another, quieter struggle: if you look around, you see people trying to heal a mangled society. Whether they can do it remains to be seen.

Den kände och respekterade amerikanske journalisten och författaren Nir Rosen som har vistats bland gerilan i Syrien, precis som han tidigare besökte Irak under kriget där. skriver om hur gerillan inte alls består av avhoppade soldater utan verkligen är en gräsrotsrörelse:
Q&A: Nir Rosen on Syria’s armed opposition

The fighters usually belong to small cadres, such as “Abu Muhamad’s Group”, where Abu Muhamad may have access to some money with which he supports his band of fighters. Some groups give their “companies” or “brigades” names – often after “martyrs” or those with “heroic” religious connotations.

This creates the false impression in much of the foreign media that there is some national leader, a chain of command, a structure or order of battle and divisions. The fighters arm themselves and fund themselves as individuals or small groups, not as the “Free Syrian Army”. Nor are they funded directly by any state actor or intelligence agency.

Indirectly, however, some Syrian exile religious movements or opposition political figures might be channelling funding from various countries to groups inside Syria….. ….The issue of defectors is a distraction. Armed resistance began long before defections started. While fighters are often portrayed in the media as defectors from the Syrian military, the majority are civilians who have taken up arms. The opposition believes it will have more legitimacy if fighters are dubbed “defectors”, and described collectively as the Free Syrian Army.

They are also not armed gangs, as the regime and its supporters describe them. They are much more akin to a popular armed struggle or an insurgency. In fact, many Syrian revolutionaries use the term muqawama, [“resistance”] to describe themselves….. The Syrian insurgency is not well-armed or well-funded. Fighters purchase their weapons locally on the black market, from arms dealers and smugglers who are profiting from the violence in Syria. I have been with insurgents purchasing weapons and seen how they arrange to do so via smugglers from Iraq, Lebanon and Turkey…. Sunni members of the army are coming under increasing suspicion by the security agencies, and there have been cases of security men killing soldiers for refusing to obey orders to shoot. Hundreds of soldiers and officers have also been arrested.…

Nir Rosen skriver vidare att orsaken till att gerillan växte fram var att det stod klart sen augusti 2011 attdet var enda sättet att bli av med Assad, som mötte fredliga protester med stridsvagnar och automatvapen.

Tim Arango och Duraid Adnan skriver i New York Times om hur Sunni-Irakier som tidigare fått hjälp från Sunni-muslimer i Syrien under Irakkriget nu i sin tur hjälper sina trosfränder med vapen: For Iraqis, Aid to Syrian Rebels Repays a War Debt – NYTimes.com

Nowhere is the cross-border nature of sectarian hostilities more clear than in Iraq’s western desert, where Sunni Arabs are beginning to rally to the cause of the Syrian opposition and, in the process, perhaps strengthen their hand in dealings with an antagonistic Shiite-led national government in Baghdad. A weapons dealer who operates in Anbar, who said he goes by the alias Ahmed al-Masri, said, “Five months ago I was told that the Syrian brothers are in need of weapons. I started to buy the weapons from the same guys that I previously sold to — the fighters of Anbar and Mosul. I used to bring them from Syria; now it’s the other way around.” The man said he was selling mortars, grenades and rifles, and that his contact in Syria was also an Iraqi. In some instances, he said Iraqis were giving away weapons, and in those cases he charged money only to transport them across the border. “It’s a good business, but it’s not easy money,” he said. “It’s risky, but this is life.” Tribal leaders and security officials describe a small but increasing flow of weapons to Syria from Anbar Province and areas around Mosul, the northern city that is a headquarters for Al Qaeda in Iraq. For some weapons smugglers the price of an automatic rifle has increased dramatically — to $2,000 from about $300, according to one account.

Det finns fler rapporter från inne i Syrien från reportrar som har vågat sig in trots risken att bli dödade av Assad-regimens styrkor, som Rania Abouzeid i Time: With Syria’s Rebels: A Visit to a Bombmaker’s Factory – TIME

Även DN:ds Kalle Holmberg rapporterar om vad som nu är ett landsomfattande folkligt uppror mot Assad-regimen: Svenskkurd i Syrien: Upproret präglar hela landet

– Samtidigt märker man att regeringssoldaterna är rädda. Varje dag hör vi om soldater som stupat, många deserterar och flyr, ofta till Turkiet.

Det knackar på dörren i bakgrunden, samtalet avbryts en kort stund. Sedan säger Novin Harsan:

– Det var ungdomar som håller vakt i kvarteret som kom till oss för att höra om allt var i sin ordning.

– Faktiskt är det ganska spännande att folket vågar stå upp mot regimen. Vi är solidariska med varandra och kvinnorna är en del av revolutionen. Jag åkte hit för att i första hand stötta kvinnornas kamp, säger Novin Harsan.

Glädjen var stor på torsdagen när beskedet om resolutionen i FN:s generalförsamling om kravet på att Assad ska avgå och fördömandet av kränkningarna av de mänskliga rättigheterna nådde staden.

Av speciellt intresse är att den amerikanska regeringen nu har plockat upp pusselbitar som visar att en del Alawir i kretsen kring Assad nu inser att spelet är om inte förlorat så på väg att förloras.

Ambassador Ford says satellite images proof of Syria government violence

Exit strategy: The Obama administration says it is seeing growing signs that the Syrian elite, including people close to Assad, are increasingly worried and beginning to prepare exit plans.

Two U.S. officials said Friday that one Assad family member has moved large amounts of money out of the country to avoid U.S. and other sanctions on the country and provide a nest egg for a life in exile. Similarly, a senior member of Assad’s national security circle has very recently left the country and appears to have settled abroad, they said.

In response to a question about whether the wealthy were fleeing the regime, the State Department said it had information that elite Syrians were looking for help from the opposition Syrian National Council in getting cash and relatives out of the country.

“We are beginning to see this trend accelerate,” spokeswoman Victoria Nuland told reporters.

Trots att Obama-regeringen har gjort klart att man inte kommer att hjälpa det Syriska folket mor Assad-regimen, så sipprar nog med vapen in i landet från välvilliga Sunni-grupper för att gerillan att kunna fortsätta att lamslå regimen.

Samtidigt finns det allt fler tecken på att inbördeskriget i Syrien håller på att , som Nour MalasS och Charles Levinson skriver i Wall Street Journal, spilla över till Libanon och Irak Syrian Conflict Spills to Neighbors . Förr eller senare kommer omvärlden att tvingas att ingripa mot den allt mer pressade Assad-regimen.

Som George Santayana skrev, Those who do not learn from history are doomed to repeat it.

Även om kriget säkert kommer att fortsätta i ett par tre år till så är det nu uppenbarligen bara en tidsfråga innan Assad-regimen faller och den arabiska våren slutligen även kommer till Syrien.

Axplock från den nordiska pressen:

Nyheter – Nyheter,Nyheter – Nyheter, Nyheter – Nyheter, svt.se – Nyheter världen, svt.se – Nyheter världen, svt.se – Nyheter världen, DN.se – Kultur & Nöje – Senaste, SvD – Senaste nytt, SvD – Senaste nytt, SvD – Senaste nytt, SvD – Utrikes

[tags]Mellanöstern, Syrien Assad, Syrien Jasminrevolutionen, Syria , Syria Internet , Internet Blackout , Protest , Syria Internet Blackout , Syria Internet Outage , Syria Internet Shutdown , Technology News, Bashar Assad, Syrien USA, Syrien Obama, Assad Obama, Damaskus Assad, Israel Syrien [/tags]

27 thoughts on “Throne of Blood, det folkliga upproret mot Assadregimen, vad dikaturerna kostar Mellanöstern

 1. Måns

  Lennart says: Måns: “Syriens rätt att själva bestämma sin framtid”, är väl precis vad det handlar om, att världen inte längre kan tolerera diktatorer som Assad. Hade inte omvärlden inte ingripit så hade Hitler och nazismen överlevt. Vilket kanske inte är ett speciellt effektivt argument.

  Det är precis det jag menar:) tankegången att Syriens folk skall ha rätt till sin egen framtid, därför skall VI i väst inte tolerera Assad. Men vad vet vi egentligen? Jag har personligen ingen aning om vilken sida en majoritet av folket stödjer, jag kan bara förlita mej på källor, men jag kan inte ta ställning och säga “nu ska han/hon bort”, bara på grundval av mina egna åsikter. Sanningen är att vi vet inte vad som sker i Syrien, du anser Assad står för våldet nu, jag anser rebellerna gör det, men ingen av oss vet egentligen. Därför blir det så problematiskt att ta fysisk ställning till det och börja hjälpa någon av sidorna.

  Jag är för övrigt inte en dogmatisk pacifist, det har genom historiens gång funnits många tillfällen då internationella interventioner har varit nödvändiga. Tyvärr tror jag det förekommit fler tillfällen då interventioner blivit av trots dom varit grundade på fel information och bara förvärrat läget. Typ Irak inför senaste gulfkriget.

 2. Johnny

  Lennart: Okay, lite kul var det. Erbjudandet om gratis och fribiljetter låter bra, men nog vill man ha ett fett arvode om man skall sälja sin själ till Gud. KD sysslar för mycket med underlivet och religion för att vara en progressiv högerkraft i samhället idag.

  Sverige behöver bättre konkurrenskraft för att skapa fler arbeten och flera företag. Forskning, utbildning, energiförsörjning och skattesänkningar på arbete, kapital och produktion samt rationalisering och prioritering av den offentliga sektorn är en helhet som måste vara konkurrenskraftig för att Sverige skall överleva som industriland och välfärdsnation. Det är denna progressiva högerpolitik som behövs i Sverige.

 3. Björn Nilsson

  Föreslår att du studerar Arne Naess’ “Sex normer för saklighet, mot missbruk av känslorna” . Den fjärde börjar så här: 4. Tillskriv inte motståndaren ståndpunkter som vederbörande inte håller med om. Hela listan och källhänvisning finns här: http://bjornbrum.blogspot.com/2007/05/sex-normer-fr-saklighet-mot-missbruk-av.html Med ditt resonemang skulle jag tycka att Saddam Hussein var en en kramgo demokrat eftersom jag nämnde att tanken om demokratiinspektörer först (vad jag vet) framfördes under förspelet till andra gulfkriget. Borde jag inte betrakta det som en förolämpning? Eller åtminstone hävda att du försöker döda kritiken genom personliga påhopp som inte har med sakfrågan att göra? Jag kan ju hävda att ditt resonemang generellt kan tas som ett stöd för den politik italienarna under Mussolini förde i Nordafrika och Afrikas horn under 20- och 30-talen, de skulle ju rensa bort gammalt skräp i form av primitiva stammar med slaveri exempelvis. Och vem är emot det? Men skulle det vara snyggt att argumentera på det sättet?

  Att använda israeliska påståenden som bevis är tvivelaktigt med hänvisning till ett antal av de så kallade källkritiska kriterierna som är historikerns mest grundläggande verktyg: närhet, beroende, tendens, äkthet, rimlighet.

 4. Bossebus

  Men egentligen skall man bli muslim!

  Tänk,max fyra fruar som skall skötas enligt Sharialagarna eller så tidsbegränsade lite enklare äktenskap från 10 minuter och uppåt. (Avtalet avslutas automatiskt).

  Är man dessutom kompis med en Jinni så kan man kasta Onda Ögat på misshagliga personer….

  😀

 5. Johnny Höger

  Lennart: “Göran Hägglund kommenterar under pseudonumen Johnny Höger.”

  Det där var ett riktigt fult påhopp, ett slag under bältet.

  Vi inom den “progressiva” högern är naturligtvis inte religiösa, den enda religion vi gillar är Asatron, speciellt slagord som “Seger eller Valhall” som väl speglar den tuffa svenska mentaliteten i Tre Kronor och bland våra exportsäljare som gör att de lyckas vinna på världsmarknaden och säkra välfärden.

  Själv undrar jag om det är Bosse Ringholm som skriver under pseudonymen “Lennart”, 🙂

  1. Lennart

   Johnny H: Ja men medge att det var kul. Snart kommer KD att erbjuda dig gratis medlemskap, du får fribiljett på SJ och flyget, mm.

 6. Bossebus

  Jaja,jag kopierade URL med svaret på frågan “progressiv”,nej man kan länka men varför fungerar det inte?

  Ursäkta språket Lennart. Jag blir bara så ARG!

  Bosse den andre…räcker förklaringen?

 7. Bosse

  Bossebus: Det är väl inga problem att lägga in länkar här? Specificera problemet!
  Vaddå skitprogrammering?

 8. Bossebus

  Länkar funkar inte helt här,möjligen medvetet eller inte. Skriv in “Progressiv” rutan.

  Fy fan vad jag hatar skitprogrammering!

  1. Lennart

   Bossebus: Fy på oss, nu sa vi ett fult ord. Kom ihåg att det här är en familjeblogg som mest läses av gudfruktiga familjer. Göran Hägglund läser bloggen varenda eviga dag Det är han som kommenterar under pseudonumen Johnny Höger.

 9. Björn Nilsson

  Lögnen om “desertörerna” från syriska armén var vad jag avsåg – jag har tyckt att desertörssnacket låtit misstänkt hela tiden, och här ovan är det en karl som säger att det bara är ett påhitt för att det låter bra. Hur många fler påhitt finns det? De så kallade rebellerna i Libyen var kroniska prat- och bluffmakare, dessutom i hög grad styrda utifrån, och det finns anledning till att misstänka liknande i Syrien. Man kan också jämföra med de svindlare bland exilirakier som var i farten innan USA invaderade där. Asia Times har för övrigt en intressant artikel om Kinas roll och om oppositionen i Syrien. http://atimes.com/atimes/China/NB18Ad01.html

  1. Lennart

   Björn: Nu är du ute och cyklar igen. Du får finna dig i att Assad faktiskt inte är den kramgoe demokratiske ledaren som du tycks tro. Vad Nir Rosen säger är att det inte I FÖRSTA HAND är desertörer som har startat upproret. Från din och Assads sida är det mycket värre, det här är ett folkligt uppror, något oändligt mycket större. De siffror som den israeliska säkerhetstjänsten har är rätt typiska, omkring en tredjedel av alla inkallade har deserterat. Och varför skulle dom inte göra det med tanke på att de tvingas skjuta ihjäl sina egna obeväpnade landsmän och själva blir avrättade om de inte´lyder order??

 10. Bossebus

  “Hade inte omvärlden inte ingripit så hade Hitler och nazismen överlevt”

  Detta är kvalificerad “bullskit”. Vi vet inget om hur det skulle blivit.

  Vi vet inte ett skit om krafterna i Iran,Syrien. Vi kan bara gissa och välja att tro på vissa U-tubevideos. Eller fox-tv om det passar.

  Men visst…även om gränserna har bestämts av britterna så skall dom ju ändå kunna bestämma själva om dom vill ha en eller fler ledare. En eller fler gudar lite listigt.

 11. Måns

  De svenska progressiva bloggarna jag läser har en ganska så annorlunda inställning till vad som sker i syrien. Man pratar mer om Syriens rätt att själva bestämma sin framtid och om hur utländsk inblandning stödjer rebellerna. USA uppges ha uppmanat rebellerna till att inte förhandla med regeringen i förväntan att USA-Europa själva skulle kunna ta till hårdare handskar mot regeringen, typ sanktioner à Libyen. Sen får man inte bort att glömma den terrorism som sker i motståndet mot Assad, bara för att landet är en diktatur kan man inte blint sätta sitt hopp till motståndarna mot den. Använder dom sig av terrorism kan man inte stödja dom, och de skall de bevisligen ha gjort ett flertal gånger(en länk jag hittat åtminstone- http://www.newsbeats.in/news/twin-car-bomb-in-syria-aleppo-kills-25/). Att Qatar, Syriens internationella huvudfiende idag, uppges ha gjort en opinoonsundersökning där 55% av Syrierna uppges rösta på Assad om det vore val idag ställer bara det ohämmade stöder för rebellerna, vilka de än nu må vara, i mer tvivelaktigt ljus.

  Sedan tycker jag det är j*vligt märkligt(ursäkta språket), vad har vi i västvärlden för gemensamt med de islamistiska diktaturerna Qatar och Saudibarabien? Två diktaturer av deras slag lär knappast kämpa för demokrati i Syrien av ren god vilja. Frågan är vad de har för intressen i att stödja rebellerna?

  lite om vad som skrivits i två svenska bloggar, om du är intresserad:)

  http://aromelsjö.se/usa/for-ett-demokratiskt-och-sjalvstandigt-syrien.htm

  http://syrienblogg.wordpress.com/

  1. Lennart

   Måns: “Syriens rätt att själva bestämma sin framtid”, är väl precis vad det handlar om, att världen inte längre kan tolerera diktatorer som Assad. Hade inte omvärlden inte ingripit så hade Hitler och nazismen överlevt. Vilket kanske inte är ett speciellt effektivt argument.

 12. Christer W

  För övrigt är det synnerligen irriterande med inställning att när en diktator har sparkats ut så ska det vara demokrati dagen efter.
  För de flesta västerländska samhällen har det varit en process på över hundra år och även i dag har många västerländska nationer undantag i demokratin som begränsar medborgarnas inflytande.

  1. Lennart

   Christer: Skillnaden mellan en brutal och maktfullkomlig diktator som Gadaffi och dagens Libyen är som natt och dag, även om det givetvis är långt kvar till västerländsk demokrati.

 13. Bossebus

  “Åsne Seierstad”

  Är inte helt trovärdig,däremot sensationslysten och gör sig bra i TV,boken hon skrev(Böckerna) var milt sagt inte helt ärliga.

Comments are closed.