Politik

Israel mot Iran: Netanyahus chutzpah, Obama förlorar valet, Iran får bomben, ingen bryr sig

Sällan eller aldrig har ett förestående storkrig diskuterats lika öppet som vad många tror kommer att bli ett snart kommande storkrig mellan å ena sidan Israel, USA och Storbritannien, ständigt denna Storbritannien, och å andra sidan Iran.

Jag vet inte hur många gånger jag har bloggat om det förmodade strokriget under åren och jag känner verkligen en känsla av Déjà vu när kriget nu återigen tycks stå på tapeten. Det är litet grann som som Beckets Det är litet grann som Samuel Becketts Waiting for Godot.

Men nu verkar det i alla fall som om alla parter i det är grekiska dramat äntligen är redo. Stark ökat sabelskrammel från Netanyahu-regeringen tillsammans med Obama-regeringens och EU:s snabbt eskalerande sanktioner mot Iran varvat med sabotage och lönnmord inne i landet, plus Mullornas tafatta försök att slå tillbaks, allt tycks peka mot att vi äntligen kan luta oss tillbaks i stolarna framför platt-Teven för en riktig smaskig föreställing.

Säga vad man vill men ett brinnande Iran är i alla fall aningen smaskigare än Björn Ranelid och Molly Sandén i Melodifestivalen i SVT.

Att krisen verkar nära förestående märks t.ex. av det i högsta grad märkliga spektaklet att, som Harriet Sherwood In Jerusalem och Jill Treanor skriver i Guardian, USA:s Militärstabschef träder fram i TV för att varna Israel från att starta ett storkrig mot Iran.

US military chief cautions against Israeli attack on Iran | World news | The Guardian

General Martin Dempsey, chairman of the US joint chiefs of staff, said in a television interview that it was “not prudent at this point” to attack Iran, and “a strike at this time would be destabilising”. But in a comment likely to fuel speculation about Israel’s military plans, he added: “I wouldn’t suggest we’ve persuaded them that our view is the correct view.” The two countries were having a “candid, collaborative conversation” which was continuing, he said. His concerns were echoed by William Hague, the British foreign secretary, who said it was “not a wise thing at this moment” for Israel to launch military action against Iran.

Men sanningen är trots allt en helt annan, nämligen att Israel faktiskt ännu inte har den gigantiska vapenarsenal som behövs för att bomba sönder alla Irans atomanläggningar. För att uttrycka det i klartext, oavsett vad Netanyahu-regeringen säger så har man inte resurser som behövs för att stoppa det iranska atomprogrammet. Som bl.a. amerikanska underrättelsekällor f.ö. ännu inte ens är övertygade om har ett militärt syfte.

Elizabeth Bumiller skriver i New York Times: Iran Raid Seen as Complex Task for Israeli Military – NYTimes.com

Given that Israel would want to strike Iran’s four major nuclear sites — the uranium enrichment facilities at Natanz and Fordo, the heavy-water reactor at Arak and the yellowcake-conversion plant at Isfahan — military analysts say the first problem is how to get there. …

Assuming it does not use a nuclear device, Israel has American-made GBU-28 5,000-pound “bunker buster” bombs that could damage such hardened targets, although it is unclear how far down they can go. Earlier this month, a Bipartisan Policy Center report by Charles S. Robb, the former Democratic senator from Virginia, and Charles F. Wald, a retired Air Force general, recommended that the Obama administration sell Israel 200 enhanced GBU-31 “bunker busters” as well as three advanced refueling planes.

Unlike Israel, the United States has plenty of refueling capability. Bombers could fly from Al Udeid air base in Qatar, Diego Garcia in the Indian Ocean or bases in Britain and the United States. Nonetheless, defense officials say it would still be tough to penetrate Iran’s deepest facilities with existing American bombs and so are enhancing an existing 30,000-pound “Massive Ordnance Penetrator” that was specifically designed for Iran and North Korea.

Ge Obama litet tid och han kommer säkert att förse Netanyahu med den arsenal han behöver. Men ännu så länge så kan Netanyahu alltså inte hoppas på mer än litet rök och damm kring Natanz, Fordo och Isfahan, och det är allt.

Så, i klartext, det verkar utan tvekan som om vad Netanyahu och den israeliska regeringen sysslar mer är chutzpah, man bluffar helt enkelt, för att få USA och EU att sätta in drakoniska sanktioner mot Iran, plus mord av iranska vetenskapsmän, IT-attacker som Stuxnet osv. Men det blir inget krig,

Annat än om Netanyahu är dumsdristig nog att anfalla enbart för att tvinga Obama att slutföra vad Israel inte kan göra på egen hand.

Netaynhau har inget att förlora, den riktigt store förloraren blir Obama som genom att agera handläggare åt Netanyahu och genomföra ständigt stegrade sanktioner mot Iran i vad som verkar vara ett försök till ett regelrätt regimskifte, nu har trissat upp oljepriserna att den amerikanska ekonomin, som under de senaste tre månaderna för första gången har gett Obama ett lyft mot republikanerna, nu återigen skjuter i höjden. Vilket kommer att öka arbetslösheten här i USA och få väljarna att återigen flocka till republikanerna.

Så Obanma har offrar sin andra presidentperiod för sin gamle motståndare Netanyahu. Som utan att lyfta ett finger får en republikans president som kommer att ge honom de vapen och de stöd han behöver för att krossa Iran.

Men inte ens det kommer att hjälpa. Det mest troliga som det ser ut nu är att Iran kommer att få sin bomb inom fem år och att att världen kommer att gäspa. No big deal, tillräckligt många länder har redan bomben och mullorna är inte speciellt självmordsbenägna. Och inom tio år kommer mullorna hur som helst att ha gått till historiens skräphög och även Iran att ha nåtts av den “arabiska våren”, trots att dom givetvis inte är araber.

Den ende riktige förloraren är Obama som började med att gå man mot man med Netanyahu över palestinierna, men som tvingades inse att Netanyahu var betydligt starkare och listigare än han själv. Och som nu alltså tvingas offra sin andra presidentperiod för en man han knappast kan gilla speciellt mycket. Vem vet, kanske Romney utser den snart arbetslöse Obama till USA:s näste ambassadör till Israel?

Länkar:Iran

Axplock från den nordiska pressen:

Nyheter – Nyheter,Nyheter – Nyheter, Nyheter – Nyheter, Nyheter – Nyheter, svt.se – Nyheter världen, svt.se – Nyheter världen, Ekot, SvD – Senaste nytt, SvD – Senaste nytt, SvD – Senaste nytt, SvD – Utrikes

[tags] Iran, Barack Obama, Breaking News, emonstrations In Iran Iran, Iran Clashes, Iran Demonstrations, Iran Election, Iran Election Video, Iran Police, Iran Riot Video, Iran Violence, Iranian Riots, Iranian Riots Videos, Video Of Demonstrations In Tehran, Violent Clashes In Iran, Vita Huset, White House, World News, Mahmoud Ahmadinejad, Ali Khamenei,Mir-Hossein Mousavi, Basij,2009 Iranian presidential election , Dempsey Israel [/tags]

4 thoughts on “Israel mot Iran: Netanyahus chutzpah, Obama förlorar valet, Iran får bomben, ingen bryr sig

 1. San

  “lite vågskvalp”, tror jag läste att den japanska tsunamin släppte loss energi motsvarande tusentals Hiroshima bomber. Kunde tyvärr inte hitta den exakta siffran, men tsunamin 2004 motsvarade tydligen 23000 Hiroshimabomber.

 2. Anders

  nejjj…..Iran tänker inte….utveckla kärnvapen….det är bara en massa sammanträffanden att de pratar om kärnvapen, att de utvecklar massvis med missiler, att försöker utöka sin makt i regionen…osv…allting är bara sammanträffande….om det bara gällde fredlig använding skulle de lika gärna kunna bygga solkraftverk…

 3. Oleg

  En bra analys. Men sanningen brukar altid vara annorlunda. Allt i regionen tyder på att det måste bli först sämre innan det kan bli bättre.

 4. Peter Andersson

  Tja, med tanke på kärnkraftsverken i Japan som slogs ut av lite “vågskvalp” efter en jordbävning så behöver antagligen inte bomberna nå ändå ned till de anläggningar som Iran alltså har under jord, det räcker förmodligen med att “skaka om dem” tillräckligt mycket för att de skall kollapsa på oreparerbara sätt. Eller?

Comments are closed.